Actietheater over de kwetsende beeldvorming rond armoede
Een scènefoto Foto credits: Bart Grietens

Theatergroep YoungGangsters speelt van 15-25 september de reprise van ‘The Poverty Peepshow’ die gaat over de beeldvorming rond armoede in Nederland. In de kenmerkende YoungGangsters-stijl met veel humor, vaart en spektakel wordt armoede een ware belevenis. Het publiek is getuige van een live huisuitzetting en zit vooraan bij de hartverscheurende strijd tussen de deerniswekkende bewoners van het pand en de onverbiddelijke handhavers van de wet. Het actietheater is op locatie te zien op de NDSM-werf in Amsterdam via Bellevue en speelt ook van 12 t/m 16 oktober in Nijmegen op locatie via De Lindenberg.

Sinds de roemruchte intrede van de Tokkies op nationale televisie, is de armoede-realityshow niet meer weg te denken uit het programma-aanbod. ‘Steenrijk, straatarm’, ‘Rondkomen in de Schilderswijk’, ‘Dubbeltje op z’n kant’, ‘De andere kant van Nederland’ en ‘Uitstel van executie’ geven de kijkers de kans om zich te verlekkeren aan de ellende van anderen. Al die programma’s brengen armoede terug tot het drama van een individu, zonder de maatschappelijke context daarbij te betrekken.

De stereotypen die televisiemakers ons voorschotelen in deze zogenaamde ‘Poverty Porn’ hebben grote gevolgen. Niet alleen zijn ze bijzonder kwetsend voor iedereen die financiële problemen heeft, maar ze zijn ook van invloed op het vertekende beeld van armoede dat zich in ons collectieve bewustzijn heeft genesteld. Met The Poverty Peepshow legt YoungGangsters de mechanismes van deze beeldvorming bloot.

YoungGangsters maakt fysieke, spectaculaire, humoristische en grillige voorstellingen die spelen op locatie. Al ruim 10 jaar maken ze naam met ‘actietheater’: een zelfontwikkelde theatervorm waarin we onze liefde en fascinatie voor geënsceneerd geweld vertalen in voorstellingen vol slapstickgevechten, beeldspektakel en special effects. YoungGangsters put uit Hollywoodfilms en populaire media om de verleidingen van massamanipulatie op te roepen en verpakken maatschappelijke thema’s in opzwepend entertainment.

Meer informatie via de volgende link: https://www.theaterbellevue.nl/agenda/4016/the_poverty_peepshow/younggangsters