Succesvolle praktijktoets in aanloop naar pilots events in januari
Milkshake Festival 2019. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Stichting uNLock en Fieldlab Evenementen hebben afgelopen week een praktijktoets voor de pilots events uitgevoerd die in januari gaan plaatsvinden. Dit om digitale Covid-19 testuitslagen uit te geven en te verifiëren op echtheid. Deze digitale Covid-19 testuitslagen kunnen in de toekomst worden ingezet bij de toegangscontrole van evenementen. Hiermee kunnen events worden georganiseerd waarbij bijvoorbeeld de 1,5 meter regel kan worden losgelaten omdat alle bezoekers vlak voor het evenement negatief hebben getest op Covid-19.

Pilot events

Tijdens de pilot evenementen willen de organisatoren deze oplossing in gaan zetten. Dit is een nieuwe stap om de samenleving verder te kunnen openen en sectoren die zeer lijden onder de beperkingen weer perspectief te bieden.

Fraude voorkomen en privacy borgen

De ontwikkelde oplossing maakt het mogelijk om een Covid-19 testuitslag te koppelen aan de identiteit van een persoon. Deze gegevens bewaart deze persoon in een persoonlijke datakluis op zijn telefoon. Vervolgens kan de testuitslag met gekoppelde identiteit eenvoudig getoond worden bij de toegangscontrole van het evenement. De digitale testuitslag kan door de organisator real time worden gevalideerd op echtheid.

De uNlock oplossing

Met de uNLock oplossing houdt de bezoeker regie over zijn test en ID-gegevens en wordt fraude met testuitslagen voorkomen. Met deze oplossing kunnen activiteiten en grootschalige bijeenkomsten weer mogelijk gemaakt worden door bezoekers toe te laten op vertoon van deze digitale testuitslagen.

Toestemming pilot events

Onlangs gaf de regering toestemming voor enkele pilot events in januari. Fieldlab Evenementen gaat als eerste onderzoeken uitvoeren. Dit doen ze bij een theatervoorstelling, congres en twee voetbalduels. Fieldlab is een gezamenlijk initiatief vanuit de evenementensector, verenigd in het EventPlatform, de Alliantie van Evenementenbouwers en de Overheid.

Wetenschappers en kennisinstellingen

Het is mede opgezet met wetenschappers en kennisinstellingen, de Topsectoren Creatieve Industrie en Life, Sciences & Health en CLICKNL. Het programma wordt ondersteund door de ministeries van VWS, OCW, EZK en JenV. Fieldlab Evenementen doet onderzoek naar diverse oplossingen om festiviteiten weer op een veilige manier plaats te laten vinden.

Speciale app

De app die in de praktijktoets werd gebruikt, is ontwikkeld door de initiatiefnemers achter Stichting uNLock. Deze stichting is een initiatief van een aantal Nederlandse publieke en private partijen. Zij werken gezamenlijk aan een oplossing om digitale testuitslagen, wanneer die beschikbaar komen, op een privacy vriendelijke en betrouwbare manier te kunnen delen.

Perspectief voor evenementenbranche

Pieter Lubberts van Fieldlab Evenementen: “De praktijktoets heeft aangetoond dat een verificatieproces bij kan dragen aan het veilig organiseren van evenementen en is daarmee een van de stappen in aanloop naar de pilot events in januari. Wanneer de vervolg pilots ook succesvol verlopen, hoop ik dat we straks met een digitale testuitslag weer naar voetbalwedstrijden, festivals, congressen en concerten kunnen gaan.”

Maatschappelijk debat

Peter Verkoulen, voorzitter Stichting uNLock: “We zijn blij met de resultaten van de praktijktoets van vorige week. Deze laat zien dat het verschaffen van toegang tot een evenement op basis van een digitale testuitslag mogelijk is op een veilige, betrouwbare en privacy-vriendelijke manier. Wij denken dat het tijd is om het debat over de maatschappelijke en ethische wenselijkheid van deze oplossing met elkaar te voeren.”

Vervolg

De op 14 december aangekondigde lockdown, heeft geen invloed op de testevenementen. Het kabinet heeft besloten de oorspronkelijke planning, om medio januari 2021 met de fieldlabs te starten, te handhaven. De resultaten van de praktijktoets worden besproken en geëvalueerd binnen de stuurgroep van Fieldlab Evenementen en met de betrokken ministeries.

Stichting uNlock en Fieldlab Evenementen

Stichting uNLock en Fieldlab Evenementen werken in de tussentijd verder aan de voorbereiding van vervolgpilots in januari. Stichting uNLock is een initiatief van de Dutch Blockchain Coalition (DBC), Universiteit Leiden, Rabobank, TNO, Deloitte, Ledger Leopard, CMS en stichting RINIS.

VTA Uitgaan 

vrijetijdamsterdam.nl