Stad maakt zich op voor hitsig, kleurrijk en veelzijdig Milkshake Festival 2017
Milkshake 2016 FOTO: Aliena Krasieva

Stad maakt zich op voor hitsig, kleurrijk en veelzijdig Milkshake Festival 2017

Geen burgerlijke naamswijziging of gesteggel over geld, geluidsoverlast en vergunningen. Wel een tweedaags hitsig, kleurrijk en veelzijdig festival dat voornamelijk is gericht op de LGBT-community en waar ‘normaal’ doen niet de norm is en extravagantie vooral de boventoon voert. Komend weekend geniet de stad van het tweedaagse Milkshake Festival dat traditiegetrouw wordt gehouden in het Amsterdamse Westerpark.

Vernieuwingen

Het feest dat is ontwikkeld vanuit de gedachtegang ‘niets moet, alles mag’ heeft volgens Sinan Seyhan, één van de organisatoren van het Milkshake Festival, voor het publiek weer een hoop vernieuwingen ten opzichte van de eerdere edities. Sinan: “Milkshake is elk jaar anders, echt bijna alles is anders. Ten opzichte van 2016 hebben qua attracties alleen de ‘rodeo-lul’, het reuzenrad en de rollerdisco het overleeft. Die zijn net als vorig jaar weer op het terrein te bewonderen.”

Stad maakt zich op voor hitsig, kleurrijk en veelzijdig Milkshake Festival 2017
De Milkshake Rollerdisco is ook dit jaar weer aanwezig.
FOTO: Naomi van Heck

Sexyness

Dit jaar is er voor de Amsterdamse homofeest organisator Rapido geen ruimte ingelast tijdens het tweedaagse evenement. “Dit is zeker geen preuts besluit. Rapido is nog best braaf in vergelijking met andere stages, hun performances en uitingen. Dit jaar hebben we onder andere Sexy Party en Damage by Mister B. Ik haat labels maar deze hebben ongeveer een soortgelijke sexyness. Een tipje van de sluier is dat Mister B, een fetish & lifestyle store, op beide dagen aanwezig is met de Kinky Village en tevens op de proppen zal komen met een fashion show waar lekkere modellen hun collectie zullen showen op de stage bij Supertoys.” Milkshake heeft dit jaar voor het eerst THE MILKSHAKE DICTIONARY ‘Voor iedereen die het nog niet helemaal snapt’ in het leven geroepen en online gezet op de creatief uitziende website. Sinan: “Het zijn termen die wij zelf gebruiken, termen die van oude en nieuwe generaties zijn en alles wat erbij komt uit onze ‘Zeitgeist’.”

Supertoys stage

De aanloop naar het Milkshake festival stond in de loop der jaren altijd bol van de leuke dingen en een hoop gekkigheid. Sinan: “Het allerleukste was voor mij het derde jaar toen  ik naast mijn kantoorwerkzaamheden, ook de creativiteit mocht verzorgen van de Supertoys stage. Na het avondeten zat ik dan thuis kleding in elkaar te plakken met ducktape. Het zag er geweldig uit.”

Stad maakt zich op voor hitsig, kleurrijk en veelzijdig Milkshake Festival 2017
De Supertoys stage tijdens Milkshake 2016.
Foto: Milkshake Festival

Mini Milkshake

Evenals de vorige editie vindt er op de avond voor het tweedaagse festival het Mini Milkshake voor LGBT-jongeren met een beperking plaats. Milkshake werkt hiervoor samen met welzijnsorganisaties Philadelphia en Cordaan en wil door het evenement onder andere het zelfvertrouwen van LGBT-jeugd met een beperking vergroten. “We organiseren volledig vrijwillig een speciale dag voor LGBT verstandelijk gehandicapten. We willen hun de Milkshake vipe ook laten voelen. Het is wel een iets kleinere versie, maar het idee is hetzelfde”, laat Sinan daags voor het Milkshake-weekend enthousiast weten.

Stages Milkshake 2017

Tijdens Milkshake 2017 zijn Vieze Poezendek, Martinee Ibiza, Club NYX, House of Vineyard, Rumour Has It, Transformer, F*cking Pop Queers, Roller Disco, Flikker, Glitterazzi freakshow, Supertoys en Now & Wow aanwezig als stages waar een hoop DJ’s en artiesten het publiek zullen gaan vermaken.

MILKSHAKE OFFICIAL AFTERPARTIES

Na beide dagen staat er in de Westerunie een afterparty op het programma. Zaterdag van 22:30 uur tot 05:00 uur en zondag van 22:30 uur tot 04:00 uur. Tijdens deze feesten zorgen Vieze Poezendek, Flikker, JD Samson, Alx & MC Duvall, Snorella’s Game Show, Pakhaus Berlin en de Pirate Club voor de entertainment.

Stad maakt zich op voor hitsig, kleurrijk en veelzijdig Milkshake Festival 2017
Afbeelding: Milkshake Festival

Meer dan een festival

Milkshake is inmiddels meer dan een festival en doet mee aan verschillende LGBT-gerelateerde evenementen. Zo deed Milkshake op roze woensdag mee met de Vierdaagsefeesten in Nijmegen door een straatfeest te organiseren en waren ze samen met MilQ verantwoordelijk voor de officiële Milkshake afterparty in Café van Burgen. Hoogtepunt was toch wel het festivaldebuut in Brazilië waar niet alleen gefeest werd maar vooral keihard werd gewerkt. Sinan: ”São Paulo was te gek!!! Heel hard werken maar het was een succes! We gaan de wereld in met de liefde. Heerlijk gewoon. Het was een andere versie. Milkshake Square, een nacht editie en indoor omdat het in juni winter is in Brazilië. Je kunt het trouwens terugzien bij BNN. Zeker de moeite waard.” Tijdens de officiële Londen Pride 2017 stond Milkshake samen op de kar met de WUT? CLUB, er werd op het laatste moment besloten om in stilte deel te nemen om een statement te maken tegen al het rots in de wereld. Tijdens het aankomende festival wordt daar ook bij stil gestaan. Sinan: “We hebben ook een moment van protest maar veel meer momenten van viering. Tegen bezoekers willen we vooral zeggen: Vier jezelf, houd van jezelf, vier elkaar en geniet.”

Geschreven door: Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam