PANNDORA:

Vrije Tijd Amsterdam maakte een uitstapje naar Utrecht en sprak met Mandy Tilleman, voorzitter van de Stichting PANN en één van de stuwende krachten achter Utrechts eerste gay festival PANNDORA. Het kleurrijke event vindt zaterdag 22 juni plaats en wordt overdag georganiseerd in de buitenlucht van het Utrechtse Julianapark. Na het festival is er nog eens een officiële afterparty in TivoliVredenburg. Redenen genoeg voor VTA om op zoek te gaan naar het verhaal achter het PANNDORA festival.

Utrechts eerste gayfestival. Leuk! Is de tijd er rijp voor?

“Zeker! Utrecht profileert zich meer en meer als een heel belangrijke stad voor LHBTI+’ers en het open minded uitgaansleven. De stad heeft inmiddels een eigen grote Pride, een aantal succesvolle feesten gericht op LHBTI+ naast de al bestaande gay kroegen. Dus inderdaad, wij vinden het zonder twijfel de hoogste tijd voor een eigen festival!”

Welke doelgroep richten jullie je op? Bears, leather, funhouse publiek, RUBBER gangers, drags, youngsters, etc. ?

“Onze hoofdmoot is: bij ons is iedereen welkom en iedereen mag er zijn. We denken niet in de hokjes, willen mensen niet als zodanig benaderen en sluiten daarom niemand uit. Dat voel je ook gewoon aan de sfeer bij ons, die gezelligheid en openheid kun je niet forceren en dat maakt je publiek zelf.

We zijn gericht op LHBTI+, maar kom je lekker als hetero vriendengroep bij ons: ook prima! Zolang je elkaar maar gewoon in je waarde laat en volledig respecteert, kan bij ons eigenlijk alles. PANN is in alles laagdrempelig en ja, daarmee ben je voor sommige subgroepen wellicht wat te mainstream. Bears en leathers, de meer “extremen”, zie je bij ons daarom niet zo veel. Youngsters, drags en funhouse bezoekers des te meer.

Als je dit festival met een bestaand festival zou moeten vergelijken. Bij welk festival zou PANNDORA dan het dichtste in de buurt komen?”

“Into the Great Wide Open meets het vroegere kleine Lowlands. Die kant gaan we op met PANNDORA Festival. Chille zomerse vibes en gezelligheid gecombineerd met lekker dansen. Er komen twee grote podia, een Silent Disco Stage met een fan-tas-tisch uitzicht over het hele terrein en een aantal kleinere creatievere area’s en lounge hoekjes. Qua muziek hebben we onze eigen DJ’s, toffe live acts waaronder Tabitha en DIO en een aantal vette DJ’s (o.a. Kav Verhouzer en Joe Stone).”

https://www.facebook.com/StichtingPANN/videos/2032005643503036/?acontext=%7B%22source%22%3A1%2C%22action_history%22%3A%22[%7B%5C%22surface%5C%22%3A%5C%22permalink%5C%22%2C%5C%22mechanism%5C%22%3A%5C%22surface%5C%22%2C%5C%22extra_data%5C%22%3A[]%7D]%22%7D&active_tab=discussion

Is er een levendige Utrechtse LHBTI+ scene?

“Utrecht heeft al een aantal jaar onwijs veel toffe feesten en nieuwe initiatieven. De grote commerciële nachtclubs zie je in onze LHBTI+ scene nog niet echt, maar er zijn des te meer kleine en middelgrote feesten.”

Uit welke clubs/bars/feesten etc. bestaat de Utrechtse LHBTI+ scene?

“Dé twee gay barren van Utrecht zijn Bodytalk en Kalff, beide elk weekend onwijs druk bezocht, gemoedelijk en gezellig. Naast PANN zijn er een aantal maandelijkse feesten, waaronder Cruise Control, Rubber, enSuite en the Lick. Die laatste drie zijn ook weer te vinden op PANNDORA, een beetje zoals de scene in Utrecht is. Iedereen heeft bestaansrecht en doet zijn eigen ding. Er is van concurrentie eigenlijk geen sprake want er is voor ieder wat wil.”

Is er een verschuiving gaande? Gaan er meer mensen uit in Utrecht dan in Amsterdam? Op het gebied van het LHBTI uitgaansleven?

“Verschuivingen is misschien wat veel gezegd. Sowieso denk ik dat er een mooie balans is tussen Utrecht en Amsterdam. De echt grote clubs, daar ga je volgens mij nog steeds voor naar de hoofdstad. De wat donkerdere queer clubs, gezelligheid en middelgrote feesten zijn juist in Utrecht enorm bekend en succesvol. We zien bij PANN elke maand bezoekers uit andere steden en Amsterdam is daarin goed vertegenwoordigd, maar dat is andersom volgens mij ook het geval.”

Wat is de rol van Stichting PANN?

“PANN is voor velen de eerste plek om naar toe te gaan in de gayscene, vanwege de laagdrempeligheid en sfeer. We horen vaak dat die sfeer de reden is dat men terug blijft komen en daarom hebben we dit ook in een volwassenere variant voor 25+’ers neergezet. Naast dat PANN gewoon een lekker dansbaar en kleurrijk feest is, dragen we daarnaast op maatschappelijk vlak ons steentje bij. Die combinatie maakt ons uniek in Utrecht en Nederland en is volgens mij ook de reden dat we al 50 jaar bestaan.

Het is niet alleen maar party en losgaan aan de ene kant, en politiek en op de barricades staan aan de andere kant. We zijn het bewijs dat het ene het andere niet uitsluit en dat het ene het andere juist versterkt”, laat Mandy Tilleman, voorzitter van de Stichting PANN, ten slotte weten.

Door: Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl

PS Neem ook eens een kijkje in ons blog toffe dance festivals in Amsterdam