Mooie Boules Amsterdam: “Iedereen is van harte welkom”

Mooie Boules Amsterdam: “Iedereen is van harte welkom”
Foto voor Corona. Fotocredits: Mooie Boules Amsterdam

Vrije Tijd Amsterdam zoekt ten tijde van Corona naar lichtpuntjes in de stad. In dat kader interviewde we Rogier van Genugten van Mooie Boules Amsterdam.

Kun je allereerst Mooie Boules Amsterdam eens introduceren?

“Mooie Boules is een speeltuin voor vrienden van vrienden, waar je heerlijk kunt spelen (boulen en bordspellen) en borrelen (eten van o.a. Ron Blaauw en heerlijke speciaal biertjes). Iedereen die binnenkomt kan weer even kind zijn!”

Hoe zijn jullie de afgelopen ‘Corona-periode’ doorgekomen?

“Helaas hebben we redelijk veel mensen moeten laten gaan, maar hopelijk is dat tijdelijk! De veerkracht van het team is enorm, dus we hebben hard gewerkt aan een nieuwe site en aan een corona-proof speeltuin, waar mensen nu weer terecht kunnen.”

Zou je drijvende krachten achter Mooie Boules Amsterdam eens willen benoemen?

“Mooie Boules begon met 4 vrienden op het Museumplein. Inmiddels staat er een team van 12 mensen op kantoor die de 4 zaken in Amsterdam, Rotterdam, Delft en Eindhoven ondersteunen. En natuurlijk zijn onze keukenpartners een zeer belangrijke drijvende kracht. In elke zaak hebben we 2 keukens, waarbij Ron Blaauw 1 van de keukens exploiteert: je eet voor een heel schappelijk prijsje heerlijke gerechten van o.a. deze top chef.”

Wat zijn de kernwaarden bij Mooie Boules Amsterdam

“Vrijheid, gelijkheid en broederschap (of zoals in Frankrijk: Liberté, égalité, fraternité).”

Wat is het hoogtepunt in de geschiedenis van Mooie Boules Amsterdam

“Het maakt niet uit wie je het vraagt: alle bevriende oprichters zijn eensgezind. Het Tolhuistuin festival. 1000 man, uitverkocht in 2 seconden, de AMF jazzband, perfect weer, en één grote chaos. Het was het leukste event dat we ooit hebben georganiseerd, die sfeer kan bijna niet worden overtroffen. Toen wisten we: we hebben echt iets moois in handen.”

Worden er ook echte wedstrijden en toernooien georganiseerd?

“Daarvoor zijn de baantjes niet groot genoeg. Een officiële baan is 3 bij 13 meter, dat gaat binnen niet. Er worden wel heel veel eigen recreatieve toernooitjes georganiseerd door mensen, heel leuk. En we hebben natuurlijk een bokaal voor de winnaar!”

Op welke doelgroep ligt bij jullie de focus?

“Iedereen is welkom! Gelijkheid en broederschap staan niet voor niks hoog in het vaandel. Doordeweeks kom je met collega’s, in de weekenden met vrienden en families. En er wordt veel gemixt: mensen spelen naast elkaar een potje boules en raken aan de praat, en eindigen samen spelend. We organiseren daarnaast met de Mooie Boules Foundation maandelijks een event met KLUP, voor 55+’ers, dat vinden we heel belangrijk. Achter de bar werken jonkies, maar ook bijvoorbeeld Paula van 63, fantastisch. Echt iedereen is welkom!”

Wat is er leuk aan Jeu de Boules?

“Iedereen kan het, laagdrempeliger wordt het niet – dus het is ideaal om samen te spelen. Je hebt het zo geleerd maar het is erg verslavend. ‘Nog één potje dan!’ is de meest gehoorde zin.”

Kan iedereen zomaar meedoen of werkt het anders?

“Ja! Baantje boeken online, dan krijg je als je dat wil bij binnenkomst nog uitleg over het spel, en je kunt beginnen! Een baantje kost 12.50 per 3 kwartier, dus het is het beste om met een paar man te komen. Alleen maar gezellig natuurlijk!”

Op 1 juni gaan jullie weer open. Gaat er veel veranderen?

“Uiteraard beginnen we met 30 personen. Je kunt per 2 personen een tafel boeken, dus ook met 4,6,8 etc. De vraag is nog of we mogen boulen, aangezien de overheid aangaf dat mensen binnen moeten zitten. We zetten daarom nu meer in op één grote speeltuin in plaats van alleen op het boulen. Je kunt bordspellen komen spelen, onder het genot van heerlijke speciaal biertjes, en straks ook karaoke en sjoelen.”

Interview door:

Rik Verkaik

VTA Uitgaan

vrijetijdamsterdam.nl