Ramon Ensing top-5 Amsterdamse kroegen… And the winner is……

Ramon Ensing groeide op in de Bijlmer, begon in de f-pupillen bij Blauw-Wit met voetbal om vervolgens de gehele jeugdopleiding van het gerenommeerde Zeeburgia te doorlopen. Hij had talent dat was bij iedereen die hem zag spelen wel duidelijk. Toch ging hij niet naar de top, koos hij voor Amstelland en belandde hij via de vereniging uit Amsterdam Zuid-Oost uiteindelijk bij de zaterdagamateurs van het magische Ajax. Daar werd menig verdediger, net als bij zijn volgende club sv Ouderkerk, met schaarbewegingen in de loeren gelegd en liep het publiek weg met de blonde technicus.

Ensing was er ééntje van de ouwe stempel. Hij was verkikkerd op voetbal maar net zo gek op de derde helft na afloop en het stappen wat daarop volgde. Elke speeldag dat Ensing moest voetballen legde zijn moeder volgens het wekelijkse ritueel steevast zijn netste kleding klaar omdat hij na het voetbal standaard de kantine indook, de kroeg inging en menig vrouw als een echte rokkenjager probeerde te versieren wat hem vaak nog lukte ook.

Ramon Ensing top-5 Amsterdamse kroegen... And the winner is......
Sjaak Swart en Ramon Ensing in de Watergraafsmeer.

Na een heftige privé periode raakte hij wat jaren van slag. Er ontstond zo nu en dan enig trammelant in de Amsterdamse horeca, hing zijn voetbalschoenen in de wilgen en leek even te ontsporen. Tot ieders verbazing krabbelde hij met groots karakter weer op. Waarschijnlijk ook met dank aan zijn teamgenoten bij de veteranen van Jos Watergraafsmeer. Ensing pakte als spits weer zijn verantwoordelijkheid in Amsterdam-Oost, werd ook buiten het veld weer een graag geziene gast in de kantine en Amsterdamse Cafés. En dat straalde hij in alle soorten en maten ook uit.

Ramon rechts met zijn teamgabbers Michael (midden) en Jan Pet in de kantine van Jos Watergraafsmeer. Foto: Martin van Zurk (+)

Inmiddels kunnen we wel zeggen dat Ensing zijn echte wilde haren nu kwijt is en iedereen die Ramon kent, en dat zijn er in Amsterdam best een hoop, weten dat als hij een top-5 kroegenlijst van Amsterdam samenstelt dit uiterst serieus genomen moet worden. Die mening delen we bij VTA ook en gaven de in betondorp woonachtige Ramon Ensing carte blanche voor de onvervalste top-5 echte Amsterdamse gezellige en sfeervolle kroegen van dit moment.

5 – Café de Nieuwe Vaart

“Verdiend zeker een plekje in de top-5! Ronald en Ronnie dat zijn echt aardige gasten met vrijdagavond live muziek en zaterdag salsa!!! Erg leuk en heel gezellig”, aldus voetbalveteraan Ensing tegenover VTA.

Adres: Oostenburgergracht 187, 1018 ND Amsterdam

Facebook pagina

4 – Rembrandtbar

“De vierde plek geef ik aan de Rembrandtbar, zonder twijfel moeten zij erin staan. De Rembrandtbar is van de familie Engelsman, een lieve aardige familie. Ze zijn altijd in voor een praatje met leuk terras dat uitkijkt op ’t Rembrandtplein. Veel toeristen lopen ook altijd gezellig in en uit.”

Adres: Rembrandtplein 3, 1017 CT Amsterdam

Facebook pagina  

3 – Café Gijs de Rooy  

“Een echte toffe buurtkroeg. Ze hebben Ajax op groot scherm, serveren lekkere hapjes die constant rondgaan en het is altijd erg druk met voetbal. Je hebt er veel lekkere diverse bieren. Er staat een biljart en niet te vergeten….. Ze hebben op woensdag heerlijke stamppot.”

Adres: Javastraat 1, 1094 GX Amsterdam

Facebook pagina 

2 – Café Myrabelle

“Eetcafé met vooral veel toeristen maar dat is alleen maar gezellig. Zoals het hoort in een kroeg een simpele kaart maar erg lekker. Ze hebben daar echt vele biersoorten en achter de bar een jonge topgozer Dani, super gezellig. Dani staat daar achter de tap.”

Adres: Vijzelgracht 1, 1017 HM Amsterdam

Facebook pagina

1 – Eetcafé de Avonden

“Mijn nummer 1 en daar is geen speld tussen te krijgen. Eetcafé de Avonden. Ze zitten op de middenweg tegenover het oude Ajax stadion wel bekend als de oude Bar Meerzicht. Echt een super lekkere keuken en ook een dagschotel. Eigenaren zijn de gebroeders Kraamwinkel die echte Amsterdamse humor hebben en gek zijn van voetbal. Met Ajax en toernooien altijd heel gezellig. Klanten die er komen zijn bekende van vroeger uit Frankendael en De Herberg die gewoon mee zijn verhuist. Maar er komen ook nieuwe gezellige mensen.”

“En de biefstuk is daar top en beter dan bij ….. LOETJE”, laat Ramon Ensing met een grote glimlach weten. Trots is ie op de Avonden vanwege het geintje dat ze laatst flikte op de kaart met de biefstuk verwijzend dat ie beter smaakt dan die van Loetje en de actie van Loetje daar wilt Ramon al hoofdschuddend nog steeds niks van weten….”

Adres: Middenweg 398, 1097 VA Amsterdam

Facebook pagina

Ben jij het niet met Ramon eens? Aanvullen mag natuurlijk altijd onder het bericht.

Door: Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl