Kroeg
Het pittoreske café 't Smalle. Foto: Facebook 't Smalle

Door: Eelko Mink

Deze maand brengen we voor Vrije Tijd Amsterdam een bezoekje aan de Jordaan. Op de Egelantiersgracht, onder de rook van de Westertoren, is het pittoreske café ’t Smalle gevestigd. Oorspronkelijk deed de locatie dienst als jeneverstokerij, gestart door de fameuze heer Pieter Hoppe in 1780. De relikwieën zijn in het pand overduidelijk zichtbaar. Zo staan de authentieke fusten nog netjes boven de bar opgestapeld, biedt de wenteltrap toegang tot een knusse zitgelegenheid en zorgen de originele glas-in-loodramen met het logo van de stokerij voor een bijzondere sfeer. Het pronkstuk is de jeneverpomp op de bar.

Achter de bar staat vanavond Inge, een dame van de directe benadering. Wanneer een groep studenten alvast om een nieuwe ronde vraagt, wijst ze erop dat alle glazen eerst leeg moeten zijn, voordat de volgende lading mag doorkomen. Een fluitje bestellen, wordt beantwoord met een ‘woeste’ blik. Echte mannen drinken uit een vaasje.

Bovenal blijkt Inge echter een zeer sympathieke en aimabele barvrouw, die contact zoekt met de gasten en haar praatje klaar heeft. Toneel is een favoriet gespreksonderwerp. Ze maakt onderdeel uit van de organisatie Pink Terrorists. Deze groep vrijwilligers heeft als doel ‘positieve initiatieven uit de LHBT gemeenschap een platform te bieden om zo de kracht, flexibiliteit en creativiteit van deze gemeenschap te laten zien’. Inge speelt momenteel in het stuk ‘Bodywarmer’ in het prachtige Compagnietheater aan de Kloverniersburgwal. Gaat dat zien!

’t Smalle is een café dat een gemêleerd gezelschap aantrekt. Er komen onder meer toeristen, studenten en buurtbewoners. Bijna vanzelfsprekend is de aanwezigheid van de stamgasten Joost en Paul, twee ware paradijsvogels. Joost doet denken aan een typetje van Jiskefets Michiel Romeyn en schuift graag aan bij de kroeggangers om zijn verhaal te vertellen. Daarnaast kan het zo zijn dat Paul, te herkennen aan zijn karakteristieke lange baard, je op een zelf meegebrachte stroopwafel trakteert.

Cafe
De stamgasten Paul (uiterst links met karakteristieke baard) en Joost (met banjo) schuiven graag aan voor een goed gesprek. Foto: Facebook ’t Smalle

Niet alleen lokale ‘artiesten’ bezoeken ’t Smalle. Als je geluk hebt, kun je zomaar acteur Johnny Depp of voetbaltrainer Guus Hiddink tegen het lijf lopen. Ook zijn bekende journalisten, schrijvers en kunstenaars graag geziene gasten. Vele lokale, nationale en internationale coryfeeën nuttigden dus al eens een drankje in het etablissement.

De huidige eigenaar, Mathieu Loyen, geeft in een jubileumuitgave over de kroeg aan waarom hij ’t Smalle toentertijd kocht. “Ik moest er niet aan denken dat één of andere snelle jongen er een yuppentent met harde muziek van zou maken, een café voor brallers of een olé-olé-olé-olé-café”. Hij streeft naar “een plek voor mensen van alle leeftijden met min of meer hetzelfde levensgevoel, met een verhaal”. Een gelegenheid dus, met “een prettig, gemengd publiek”. Nou de heer Loyen is uitstekend in zijn streven geslaagd!

Wat verder opvalt is, dat er geen muziek gedraaid wordt in het drinklokaal. De enige klanken kunnen komen van de – als ik het goed heb – banjo van ‘meubelstuk’ Joost, die een onafscheidelijk duo met elkaar vormen. Het betekent dat je een goed gesprek kunt voeren op de vele gezellige zitplaatsjes die het pand heeft. Als de zon schijnt kun je plaatsnemen op het schilderachtige terras aan de gracht, een ideaal decor voor je Instagram-foto.

Kroeg
In de zomer zit je bij ’t Smalle ook heerlijk op het schilderachtige terras aan de gracht.
Foto: Facebook ’t Smalle

Kortom: deze gezellige buurtkroeg heeft alles voor een relaxte vrije ochtend of middag, of een borrel in de avonduren. Maak kennis met de stamgasten, drink een jonge of oude borrel in daar waar de jenever de geschiedenis heeft, of geniet van de specialiteit van het huis: de erwtensoep met katenspek.

’t Smalle, Egelantiersgracht 12, Jordaan

vrijetijdamsterdam.nl