GHB: WAT MOET IK ER MEE?

GHB: WAT MOET IK ER MEE?
Met het festivalseizoen in aantocht waarschuwt men voor GHB gebruik! Foto: vrijetijdamsterdam.nl

GHB: WAT MOET IK ER MEE?

GHB: Wat moet ik ermee? Veel mensen vragen zich dat af en zullen nooit in de verleiding komen om eens een festivalletje of feestje te bezoeken onder invloed van GHB. Toch zijn er in Amsterdam nog genoeg jongeren die GHB gebruiken, met alle gevolgen van dien. Dat er gevolgen zijn werd enkele weken terug wel weer bewezen toen in de media een bericht verscheen over een pas 24-jarige man die in slaap was gevallen na inname van GHB en daarna niet meer wakker werd. Het heftige voorval vond plaats in de Hoofddorpplein buurt in Amsterdam-Zuid. De bovenstaande punten benoemd hebbende, was voor ons aanleiding een ‘onderzoekje’ te starten naar GHB. We zouden zeggen doe er je voordeel mee.

Wat is nou daadwerkelijk GHB?

We begonnen bij de oorsprong en stelde onszelf de volgende vraag: Wat is nou daadwerkelijk GHB? Enig speurwerk leverde ons een hoop informatie op. GHB werd jaren terug gebruikt als narcosemiddel en als middel om slaapstoornissen tegen te gaan. En niet schrikken maar GHB wordt gemaakt als mix van schoonmaakmiddel en gootsteenontstopper. Het is een heldere vloeistof dat in de meeste gevallen wordt gebruikt via een plastic buisje van ongeveer 5 centimeter. Hoofdzakelijk is de drug populair bij uitgaanspubliek.

Wat doet GHB met de gebruiker?

Volgens meerdere informatiebronnen op het internet begint het vloeibare spul binnen 5 tot 30 minuten te werken. In de meeste gevallen houden de effecten na het nemen van een kleine dosis rond de 3 uur aan. Bij een lichte hoeveelheid voelen mensen zich rustig en ontspannen, terwijl een ander deel vooral genot merkt tijdens de seks. Vaak raken mensen er seksueel opgewonden van. En bij een licht contact wordt de stemming al snel boven normaal. Tegenover de zogenoemde geluk symptomen staan vervelende gevolgen zoals verwardheid die het bij gebruikers kan veroorzaken of in diezelfde lijn zelfs tot geheugenverlies.

Wat als je niet meer zonder GHB kunt?

Snak je iedere week of zelfs iedere dag naar een dosis GHB? Oeps…. Het lijkt erop dat je bevangen bent door een GHB verslaving. Verslaafd zijn aan GHB kan iedereen overkomen en is niet iets om schaamte over te hebben. Belangrijker is dat je realiseert dat je eigenlijk niet meer zonder de vloeistof kan en het besef hebt dat je actie moet ondernemen om er vanaf te komen! Grote klasse natuurlijk, mocht je deze stap gaan zetten!

Sta ik er dan echt helemaal alleen voor?

Nee, absoluut niet en dat gaan we je uitleggen. Je bent heus niet de enige met dit probleem, en er zijn in Amsterdam specialisten die je kunnen helpen om van GHB af te kicken. Maar, let op, je staat er niet alleen voor maar je bent zelf in dit geval wel de belangrijkste persoon om er vanaf te komen! De hulpverleners zullen aan je zijde staan en je op alle mogelijke manieren helpen. Het doorzettingsvermogen en de wil om te stoppen ligt bij jou zelf! Go for it.

Help! Waar kan ik dan terecht?

In Amsterdam heb je meerdere opties waar je terecht kunt als je opgezadeld zit men een GHB verslavingsprobleem of andere drugsproblematiek. Enkele voorbeelden van bedrijven die je kunnen helpen zijn bijvoorbeeld de Jellinek of het Trimbos-Instituut. Zij hebben diverse mogelijkheden om samen met jou te proberen af te rekenen met jouw vervelende verslaving. Voor alle ins en outs kun je het beste een kijkje nemen op de website van de officiële instanties.

vrijetijdamsterdam.nl