Dylan Westerweel: “De connectie met de stad Amsterdam is belangrijk voor Milkshake”
Dylan Westerweel. Foto: Dennis Bouwman

Dylan Westerweel: “De connectie met de stad Amsterdam is belangrijk voor Milkshake”

“De connectie met de stad Amsterdam is belangrijk voor Milkshake”, reageert Dylan Westerweel op de vraag of het Milkshake Festival ooit buiten de stad zou kunnen plaatsvinden. Vrije Tijd Amsterdam, blikte vooruit met Dylan Westerweel, die namens het Milkshake Festival, vanuit zijn rol als social media manager, momenteel nauw betrokken is bij het aanstaande LHBTI spektakel in Amsterdam-West.

Kleurrijke Westerpark invasie

De grond in het Westerpark herbergt zaterdag en zondag volgens traditie weer het festijn, dat zonder blikken of blozen betiteld mag worden als het meest veelzijdige dance-event van onze fraaie hoofdstad.

Al sinds de vijfde editie in 2016 groeide het jaarlijkse hoogtepunt voor het merendeel van de LHBTI-community in sneltreinvaart uit tot een tweedaags dansfestijn, waarbij de bezoekers in het Westerpark niet alleen werden getrakteerd op dansbare beats, maar ook op uiteenlopende, creatieve en bij het Milkshake karakter passende bezigheden.

Dylan Westerweel: “De connectie met de stad Amsterdam is belangrijk voor Milkshake”
Foto: Naomi van Heck

Zo opende de bekende fotograaf Erwin Olaf in 2018 een goede doelen-kraam. In de kraam konden bezoekers taarten gooien naar dragqueens en met cockrings gooien op enorme dildo’s. Olaf haalde hiermee zoveel mogelijk geld op voor het Bob Angelo Fonds van het COC.

Een ander tipje van de sluier was het moment dat er door de organisatoren een kok met een ontbloot achterwerk werd ingevlogen, om de Milkshake bezoekers die op dag 1 een kater hadden opgelopen, met warme maaltijden weer een beetje op te laten knappen.

Andere bezigheden waren unieke rodeo-varianten, rolschaatsen op een glitter en glamourachtig ogende rolschaatsbaan, een rondje in bear-village, naaktdansen in een speciale nude-area en een aaneenschakeling van kleurrijke shows van excentrieke en unieke beroepsentertainers uit de Vaderlandse en Europese dragqueen en travestie community.

Net zo belangrijk, of allicht zelfs belangrijker in vergelijking met het grote tweedaagse festival, is de vierde en vrijdagse editie van het klein Mini Milkshake event. Daar zullen rond de 750 verstandelijk beperkten, geïnitieerd door de stichting ‘For All Who Love Foundation’, vermaakt worden met onvervalste Milkshake beats, diversiteit, vermaak en andere bezigheden.

En, zijn er voor de geluksvogels die slechts een symbolisch bedrag moesten betalen voor het roze mini Milkshake toegangskaartje, lekkere gerechtjes en drankjes in combinatie met hard werkende vrijwilligers. En zelfs een ‘paradepaardje’, die zal bestaan uit een jaarlijks groter wordend gezelschap van BN’ers die waarschijnlijk gedreven door een maatschappelijke betrokkenheid, geheel tot de beschikking staan van de honderden verstandelijk beperkten, op het stukje grond dat vrijdag omgedoopt zal zijn in originele Milkshake stijl.

Mooiste feestje van het jaar

“Mini Milkshake is het mooiste feestje van het jaar. Ik heb tv-verplichtingen maar ga alsnog mijn best doen om er bij te zijn”, liet Johnny de Mol twee weken terug nog weten vanuit een knus ogend Amsterdams Tobacco Theater. En, onder het motto belofte maakt schuld, is de voormalige womanizer vrijdag volgens woord en op karakter ‘traditiegetrouw’ weer aanwezig.

En niet alleen Johnny heeft er zin in, ook Dylan Westerweel kijkt alsof hij bijna niet meer kan wachten. De sympathiek ogende Amsterdammer zal tijdens de ‘dans tweedaagse’, ook nog eens met zijn eigen danspasjes gaan shinen, en doet dat in de vorm van performer bij Supertoys op één van de podia die het Westerpark rijk zal zijn.

Dylan Westerweel: “De connectie met de stad Amsterdam is belangrijk voor Milkshake”
Supertoys. Foto: Dennis Bouwman

Die spotlights lijken Westerweel al sinds jongere jaren te liggen, blijkt als we de creatieveling horen vertellen over zijn debuterende moment tijdens een eerdere editie van het Milkshake Festival. “Terwijl ik nog piepjong was ben ik het podium opgeklommen tijdens een eerder Milkshake editie”, vertelt Dylan, terwijl hij tevreden terug kijkt naar zijn eigen nostalgische en unieke momentje in de historie der plaatsgevonden Milkshake Festivals.

Terwijl Dylan nog maar net klaar is met vertellen over zijn persoonlijke Milkshake favoriet, wordt er door de vrolijk vertellende Westerweel overgeschakeld naar wat vrijdag voor velen de eerste geluksmomentjes moeten gaan opleveren. “Mini Milkshake is de mooiste plek ter wereld! Iedereen is zichzelf en voelt zich vrij en veilig”, aldus Dylan Westerweel.

Terugblik Mini Milkshake 2018

Nadat in 2018 het startsein werd gegeven, werd het festivalterrein na een soort van creatief en feestelijk begin, binnen no time overspoeld door oprecht vrolijke en zichtbaar genietende LHBTI aanwezigen, die op leuke wijze genoten van een heerlijke dag. Doordat de deelnemers vanuit verschillende organisaties naar het Westerpark waren gegaan, werd het voor velen ook nog eens een blij weerzien met elkaar, aangezien ze hoogstwaarschijnlijk in de afgelopen jaren vaker gedeelde activiteiten hadden ondergaan.

Verbeterpunten

“Zoals elk jaar kijken we ook op de editie van Milkshake Festival 2018 terug met veel liefde. Maar meer nog met een oogje naar de dingen die in onze optiek beter zouden kunnen gaan. We proberen altijd te veranderen”, aldus Dylan namens team Milkshake, waarna hij vervolgt: “Naast veranderingen wil je als festival ook vernieuwen. Trots zijn we dus ook op het feit dat er dit jaar geweldige artiesten zoals Mel C, Dai Burger en Honey Dijon bij zijn. En, gelukkig is er ook nog eens de vertrouwde garde! Het is mooi om die ook weer te verwelkomen.“

Kernwaarden Milkshake Festival

“Milkshake wil jaarlijks laten zien dat entertainment, muziekkeuze, kledingkeuze en status niets met seksualiteit te maken heeft. Tijdens Milkshake streven wij een sfeer na die vrij is van de door de maatschappij gecreëerde hokjesgeest. Wij zeggen dat het leven juist een feest is dankzij de grote diversiteit van huidskleuren, seksuele voorkeuren en een scala aan verschijningsvormen”, aldus Dylan Westerweel.

Primeur tijdens Milkshake

“En, heb je het al gehoord? Wij zijn het allereerste festival ter wereld waar er officieel getrouwd kan worden. Echt super gaaf”, gaat Dylan verder tijdens het gesprek.

De titty bar en roep om meer blote tieten

“En natuurlijk is het tijd voor meer blote tieten. Zoals te zien was in onze bewerkte aftermovie van vorig jaar zetten wij ons met een knipoog af tegen de restricties van social media op naaktheid! En zijn tieten niet de mooiste dingen ever?”

Dylan Westerweel: “De connectie met de stad Amsterdam is belangrijk voor Milkshake”
Foto: Naomi van Heck

Is de ‘nude area’ tijdens Milkshake 2018 goed bevallen?

“Zeker! Het was heerlijk weer dus perfect om even alles uit te gooien. In het kader van constant veranderen is er dit jaar geen specifieke nude area, maar Milkshake is altijd nudist friendly! Kom dus vooral op de manier waar jij je goed bij voelt.”

Verboden voor vette hamburgers, frikandellen en vette mayonaise

“Milkshake is inderdaad weer volledig vega dit jaar. Een grote drijfveer hierachter is het milieu! Dit willen we graag zo houden”, vertelt Dylan over de achtste Milkshake editie die sinds 2018 geheel vegetarisch is, en wordt onderworpen aan de nodige duurzame ontwikkelingen die passen bij de tijd waarin we momenteel leven.

Speciale snapchat filters

“Een mobieltje voegt ons inziens zeker iets toe en is niet schadelijk op die directe manier. Kijk, mensen moeten natuurlijk wel hun prachtige outfits kunnen delen! We hebben zelfs speciale snapchatfilters die locatie gebonden op het terrein gebruikt kunnen worden. Dat gaat vast genoeglijke en grappige momenten opleveren”, aldus Dylan Westerweel.

De binding van Milkshake met Amsterdam

“De connectie met de stad Amsterdam is belangrijk voor Milkshake. Dit door de tolerantie die hier in de grond zit, de rondvliegende paradijsvogels en de open minded mindset. Wij houden van Amsterdam en Amsterdam houdt van ons”, kijkt Dylan Westerweel vooruit met het weekend dat samenvalt met de start van de Pride in Amsterdam.

De ‘For all who love’ gedachte

“Wij willen dat zowel op als naast het podium duidelijk is wat de Milkshake boodschap betekent. Het gaat om For all who love.. Milkshake is voor iedereen die met liefde met elkaar omgaat en een ander hierin in zijn waarde laat!

“Ik zelf weet nog goed dat ik piepjong het podium ben opgeklommen tijdens een eerdere editie van Milkshake, dus het is wel degelijk een plek waar mensen tot bloei kunnen komen en hier ook de ruimte voor krijgen. Iedereen zal zo zijn eigen unieke Milkshake momentje hebben.”

Tegendraads zijn is geen drijfveer

“We zijn niet tegendraads om het tegendraads zijn, maar wel omdat we onszelf zijn. Dus we hoeven dat er niet extra dik bovenop te leggen!”

Glijplek en Bubbleland

“Vieze poezendek is altijd de perfecte glijplek! Maar natuurlijk ook Bi(z)onderbroek en Titty bar”, is het antwoord van Dylan als we vragen naar de hitsige plekjes van Milkshake Festival 2019, waarna hij vervolgt: “Bubbleland is ook lachen. Dat is een plek om te ontspannen en te bewegen!

Hier tref je onder andere aerobics met aquaaerobika! Verrijkend zijn ook de Cockdestroyers, wellicht zelfs sensationeel voor de bezoekers”, verklapt Dylan uiteindelijk toch nog enkele vernieuwingen, van wat alweer een ogenschijnlijk ongelimiteerde, en soms op een speelse manier hitsig overkomende nieuwe ‘roze’ Westerpark editie, van Milkshake 2019 zal worden.

Gelijkwaardige verdeling aan artiesten

“Het is voor ons altijd belangrijk dat minimaal 50% van de artiesten vrouw zijn, dus daar beginnen we mee. Verder zijn we altijd op zoek naar nieuw talent en stimuleren we dat op verschillende wijzen. Desondanks vergeten we ook de vertrouwde oude garde niet”, geeft Dylan Westerweel als piepklein tipje van de sluier op het gebied van de dit weekend volop aanwezige mengeling aan lokale dj’s in combinatie met door de hele wereld ingevlogen artiesten.

Ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid

“Natuurlijk staan we weer stil bij duurzaamheid. Net zoals de voorgaande editie hopen we hiermee weer mooie ontwikkelingen te maken”, vertelt Dylan al wijzend naar de link, waar bezoekers en andere geïnteresseerden kunnen lezen over de ontwikkelingen rondom duurzaamheid van Milkshake 2019.

Altijd vooruit denken

“De Milkshake lat ligt nog steeds hoog, tijd om achterover te leunen is er zoals iedere editie, in 2019 ook weer niet bij. Maar dat is prima. Want, het wordt ieder jaar mooier. Als we een motto moeten geven qua organisatie van alweer een nieuwe Milkshake editie, is dat het altijd de intentie is om vooruit te denken’, aldus Dylan Westerweel, een aantal dagen voor de kick- off van de achtste editie van het in Mokum plaatshebbende excentrieke, en roze gekleurde dansevenement rondom de cultuurgrond van het Westergasterrein.

Geschreven door:

Dylan Westerweel: “De connectie met de stad Amsterdam is belangrijk voor Milkshake”

Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl

PS Lees ook ons artikel over de Milkshake afterparties 

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam