DJ Samaker: ‘Het meest genieten als er veel familie en vrienden zijn’

DJ Samaker: ‘Het meest genieten als er veel familie en vrienden zijn’

“Waar ik het meest van kan genieten tijdens het draaien, is als er veel vrienden & familie zijn. Dit was bij de afgelopen zomerfeesten zo. De zomerfeesten zijn de feesten rondom de Nijmeegse vierdaagse. Nijmegen is dan altijd een week één groot festival”, aldus de in Nijmegen opgegroeide en in Amsterdam woonachtige Sam van den Elsaker (dj Samaker).

Vrije Tijd Amsterdam interviewde de ambitieuze twintiger, die al op jonge leeftijd optrad tijdens feesten en festivals in steden zoals Amsterdam, Leeuwarden, Rotterdam, Groningen, Utrecht, Nijmegen, Enschede en Antwerpen.

In welke Amsterdamse buurt woon je? En waar liggen je roots?

Sinds anderhalf jaar woon ik in het gezellige en multiculturele Bos en Lommer. Ik heb voorheen altijd in Amsterdam-Zuid gewoond, maar voor studenten zijn de prijzen toch iets aangenamer in Bos en Lommer. In het begin moest ik erg wennen aan de wijk, maar ik moet zeggen dat ik het nu helemaal naar mijn zin heb.

De markt op het Bos en Lommerplein op zaterdag, Podium Mozaïek, lekker hardlopen in het Westerpark of yoga bij TULA. Dat zijn toch wel mijn favoriete spots op dit moment. Er komen ook steeds meer vrienden deze kant op, dus dat is ook gezellig.

Ik ben opgegroeid in het gezellige Nijmegen. Hier heb ik tot en met mijn 18e jaar met heel veel plezier gewoond. Wat mij zo aanspreekt aan Nijmegen is dat het -in mijn beleving- zo’n linkse stad is waar iedereen zich lekker vrij voelt. Maar toch wilde ik -zoals de meeste mensen die naar Amsterdam verhuizen- wat meer van de wereld zien en tot op de dag van vandaag heb ik geen spijt van mijn keuze.

Hoe is de naam DJ Samaker eigenlijk ontstaan?

Haha, om eerlijk te zijn was het heel moeilijk om een artiestennaam te bedenken. Probeer er maar eens een voor jezelf te bedenken. Op een leuke avond met vrienden kwamen we opeens op de naam. Mijn volledige naam is Sam van den Elsaker, dus er zit een deel van mijn voor- en achternaam in.

Je draait onder andere Oldskool – Urban, Classics, Dancehall, Hits, Latin-, Soulful- & Afrohouse. Is veelzijdigheid belangrijk voor een dj anno 2019?

Dit ligt heel erg aan het event/scene. Ik draai voornamelijk op events en feesten waar er mensen komen met verschillende muziek smaken, dus voor mij is het vaak belangrijk dat ik er voor zorg dat de hele groep mijn muziek leuk vindt. Dit doe ik door het lekker herkenbaar te houden. Als ik dan merk dat een bepaalde stijl goed aanslaat op de avond, ga ik hier dieper op in.

Het jaar 2019 tot nu toe. Wat was jouw mooiste moment achter de draaitafels?

Lastig! Er zijn er eigenlijk twee. Waar ik het meest van kan genieten tijdens het draaien, is als er veel vrienden & familie zijn. Dit was bij de afgelopen zomerfeesten zo. De zomerfeesten zijn de feesten rondom de Nijmeegse vierdaagse. Nijmegen is dan altijd een week één groot festival.

Veel mensen kennen het niet, maar het is zeker de moeite waard om Nijmegen dan een keer te bezoeken. Op de woensdag is er dan altijd Roze Woensdag, een dag waarin alle lopers in het roze gekleed zijn en de dag in teken staat van acceptatie binnen de LHBTQ scene. Honey Honey (een festival op roze woensdag) had mij gevraagd om te komen draaien. Er waren veel bekenden waardoor ik enorm heb genoten.

Daarnaast vond ik het 3x NYX festival ook een hoogtepuntje. Ik was zo trots op de organisatie, vooral hoe zij een veilige plek gecreëerd hebben voor vele mensen. Doordat ik al een tijdje vast draai voor 3x NYX, ken ik daar veel mensen en is het altijd zo leuk er weer te zijn.

Wat was het vetste feest waar jij in 2018 hebt gedraaid?

Om te draaien op de boot van Dizz tijdens de Pride in Leeuwarden vond ik een heel bijzonder moment in 2018. Het was één van de eerste keren dat er met boten een pride werd gehouden.

Het is mooi om te zien dat er niet alleen in Amsterdam wordt gestreden om gelijkheid, maar ook in andere steden van het land. Ik had eerlijk gezegd niet verwacht dat er zo enthousiast gereageerd zou worden op de boten, maar toch stond de hele binnenstad vol en aan te moedigen!

Hoe bevalt het leven in Amsterdam?

Heel erg goed. Zo’n 4 jaar geleden ben ik naar Amsterdam gekomen om te studeren. Op dat moment kende ik vrijwel nog niemand hier en was ik best wel bang. Ik merkte echter dat Amsterdam –als je je open opstelt– een stad is waar je al snel een rijk sociaal leven kan opbouwen.

Ik voelde mij erg verbonden met de mensen hier. Het fijne vind ik dat je hier niet perse ‘binnen de lijntjes hoeft te kleuren’. Al gauw ontmoette ik heel veel mensen van alle leeftijden, achtergronden en verhalen.

Dit vind ik mooi. Ik denk namelijk dat bij veel mensen vooroordelen komen doordat ze niet met elkaar in aanraking komen. In Amsterdam is die mogelijkheid al gauw; omdat hier van alles leeft.

Staan er dit jaar nog een beetje leuke optredens op het programma?

Zeker!! 14 september is het eerste volgende mooie feestje. Zo’n paar keer per jaar mag ik een zaaltje hosten in de NYX. Ik draai dan altijd met vrienden en veel van onze vriendengroep komen dan ook langs.

Het feestje heet Urbz en er wordt voornamelijk RnB oldskool gedraaid. Ik ben altijd heel dankbaar met de boekingen bij de NYX, omdat het echt de club is waar ik zelf al een hele lange tijd kom en dit echt een plek is waar je jezelf kan zijn!

Voor welke dj heb jij wereldwijd gezien de meeste bewondering?

Ook al is zij totaal niet het genre wat ik normaal draai, voor wie ik erg veel bewondering heb -en van wie ik eigenlijk altijd kippenvel krijg- is Honey Dijon. Zij draait de afgelopen tijd redelijk veel in Nederland en de uitstraling die zij met zich mee draagt is ZO nice.

Als je een onontdekte club in Amsterdam zou moeten aanwijzen. Welke zou dit dan zijn?

Of het echt een club is, betwijfel ik. Naast dat ik het erg leuk en gezellig vind om in drukke clubs te staan op een zaterdagavond, vind ik het soms ook heel fijn om in een wat kleinere club/lounge te zijn.

Waar ik vrienden, die wat minder bekend zijn in Amsterdam, vaak mee naar toe neem is het Volkshotel. Je hebt daar op de 7e etage een club genaamd Canvas. Het is een skybar idee. Je kan vanuit hier een groot gedeelte van Amsterdam zien en het heeft nogal een alternatief karakter waardoor de club hele leuke mensen aantrekt.

Ik heb je al een paar keer zien draaien. Die grijns lijkt niet van je gezicht af te krijgen? Heb je nou echt nooit een rot moment tijdens het draaien?

Haha, ik geniet inderdaad vaak heel erg van alle mensen die komen dansen. Zeker als het leuk publiek is wat los gaat geniet ik enorm. Echter is draaien niet altijd leuk. Afgelopen tijd heb ik stage gelopen, om dan nog om 04.30 uur in de NYX te draaien tijdens 3x NYX, is niet altijd even makkelijk. Maar als ik er dan eenmaal ben is het weer hartstikke leuk.

En volgens mij gaat er altijd een gezellig groepje met je mee. Vind je dat belangrijk?

Vrienden zijn voor mij heel belangrijk. Hoe cliché het ook klinkt, zonder mijn vrienden zou ik niemand geweest zijn. Een aantal vrienden werken in de events, waardoor ik in het begin makkelijk aan boekingen kwam. Daarnaast is het natuurlijk ook voor mijn vrienden erg leuk om mee te gaan.

De grootste blooper ooit tijdens je muziek carrière?

Die was denk ik toch wel bij één van mijn eerste optredens. Ik wist nog niet precies hoe alle effecten/knopjes werkten. Opeens viel de muziek uit en ik was er van overtuigd dat het de schuld van de muziek installatie was, maar na 5 minuten bleek het toch dat ik een effect verkeerd had staan waardoor dit gebeurde. Ik schaamde mij dood en heb daarna niet meer zo veel van die club gehoord.

De tofste nachtclub om uit te gaan in Amsterdam is?

Waar het toch wel echt het chillst is om je weekend af te sluiten is BRET bij het Sloterdijk station (wat ook lekker om de hoek is). Wat ik buiten de muziek het belangrijkst vind, zijn de mensen. Het leukst vind ik het als iedereen gezellig met elkaar kletst en danst. Dat is bij BRET zeker zo. Het is lekker klein en intiem.

Het fenomeen ‘veejays’. Hoe kijk je daar tegen aan? En werk je weleens samen met een veejay?

Niet zo veel eigenlijk!!

Hoe zit het met je ambitie? Heb je een bepaald doel? Ga je ver om die ambitie na te streven en je doel te bereiken?

Ja! Ik ben heel ambitieus. Naast het draaien volg ik twee studies (Spaans & Finance) en werk ik 20 uur per week om werkervaring op te doen. Wat ik juist zo leuk vind aan mijn leven is dat er zo veel afwisseling in zit.

Door de weeks veel tijd in de bieb doorbrengen, en in het weekend de club induiken. Veel bekenden verklaren mij af en toe voor gek, maar omdat ik uit alles zoveel positieve energie haal red ik het prima.

Wie is je leukste collega dj uit de Amsterdamse dj-scene?

Dat kan er voor mij maar een zijn, mijn vriendin Catelijne (Cathy). Wij zijn al lang vrienden, zijn een tijdje collega’s geweest en zelfs haar eerste gig was tijdens mijn feestje/hosting in de NYX.

Eigenlijk draai ik bijna altijd solo, maar met Cathy vind ik het –zeker als het grotere gigs zijn– gezellig om samen te draaien. Ik ben enorm trots op hoe zij zich heeft ontwikkeld en nu resident is bij onder andere Froday.

Interview door:

Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl

Lees ook: CONNEKT, Jeanluc Shenna en artiesten: “We willen iets terug doen voor IJburg”

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam