DJ NINA: ‘Milkshake was het hoogtepunt, het dak zat er nog maar net op’

DJ NINA: 'Milkshake was het hoogtepunt, het dak zat er nog maar net op'
DJ NINA in actie bij de SKYCLUB.

DJ NINA: ‘Milkshake was het hoogtepunt, het dak zat er nog maar net op’

Vrije Tijd Amsterdam duikt de aankomende tijd in de wereld van Amsterdamse dj’s en vj’s. Creatieve artiesten die week in week uit de bezoekers in de diverse nachtclubs en op festivals die de stad rijk is een onvergetelijke dansnacht of festivaldag bezorgen. Vandaag het eerste interview met de van muziek gepassioneerde en energierijke DJ NINA (echte naam Nina Smid).

Veel leesplezier allemaal!

Ben je geboren en getogen in Amsterdam? Welke buurt(en) ben je opgegroeid?

Yes een echte Amsterdammer! Ben in 1988 geboren bij de Albert Cuypmarkt , opgegroeid in Amsterdam-Oost en al enige tijd nu in de Jordaan waar ik me heerlijk voel, hier komt mijn oma ook vandaan.

Je draait allerlei genres, tenminste als wij ons huiswerk goed hebben gedaan. Urban, R&B, Hitjes, House, hiphop, dancehall. Met welke muziekstijl vind je dat je zelf het beste uit de voeten kunt? En ligt die muziekstijl ook echt het dichts bij je?

Klopt.. draai erg breed omdat ik super veel van afwisseling in het leven hou, ben begonnen als echte Urban dj voornamelijk R&B en Dancehall, hier ging ik vroeger zelf ook altijd op uit dus dat vind ik nog steeds het lekkerste om te draaien. Maar in clubs waar ze een André Hazes of heel wat anders Disco hitje kunnen waarderen vind ik ook heerlijk. Verder ligt Hiphop nog het meest dichtbij me, omdat ik voorheen Rapster geweest ben.

Tjonge, jonge, dat is een relaxed beroep zullen de meeste denken bij het dj beroep. Paar keer in de week achter de draaitafels en verder lekker beetje uitslapen, chillen, etc. Klopt dat beeld? Is dat ook jouw ‘dj-life’?

Haha ja dat wordt vaak gedacht idd, zal beginnen met dat uitslapen.. dat is eigenlijk gewoon normale uren slapen maar dan even op een “niet normaal” tijdstip, chillen zit er ook niet echt bij als je een echte carrière aan het opbouwen bent ben je constant bezig met van alles achter de schermen, mocht ik bij een label tekenen dan ben ik voornamelijk van plan om de studio in te gaan en te gaan produceren, dus het chillen is ook een misvatting maar daarentegen, heb ik wel zelf in de hand wanneer ik wil chillen of op vakantie ga etc. en het is een geweldig beroep geen woorden voor!

Wat was het vetste feest waar jij in 2018 hebt gedraaid? En kun je uitleggen waarom dit zo was?

2018s hoogtepuntje voor mij was m’n set op Milkshake. Vlak voor Lady Bee heb ik de tent mogen afbreken.. en geloof me.. het dak zat er nog maar net op 😀

Photocredits: Milkshake festival
Club NYX is niet meer wat het was of zitten we er helemaal naast?

Club NYX…oehhh nu raak je een gevoelige snaar hoor gehehe, nee de NYX is nog steeds helemaal geweldig!

XTC moet gelegaliseerd worden! Ja/Nee, omdat……

Pfff.. ik ben helemaal niet van de drugs dus geen idee.. dan ga ik voor een antwoord dat leidt naar minder drugs gebruik.. vind het zo veel geworden en wat beginnen ze er tegenwoordig jong mee zeg! Verder moet iedereen het natuurlijk zelf weten, maar no drugs for me.

Wat moet je kunnen om een goede dj te zijn?

Mijn persoonlijke mening is dat je als dj het publiek echt moeten kunnen aanvoelen, elk optreden heb je met een andere sfeer en categorie mensen te maken en daarin moet je als dj de leiding nemen om het publiek zo een best mogelijke avond te geven. Daar is natuurlijk een goede techniek en ritme gevoel bij nodig en een feestelijke vibe om het plaatje compleet te maken.

Het fenomeen ‘veejays’. Hoe kijk je daar tegen aan? En werk je weleens samen met een veejay?

In de urban scene waar ik in zit wordt daar nog vrij weinig mee gewerkt, naast de dj heb je meestal de technicus die de sfeer qua licht begeleid en zo af en toe vragen ze een logo, foto of filmpje van me en wordt daarmee gespeeld. Verder vind ik het wel tof als er met een veejay gewerkt wordt, heb er zelf helaas weinig ervaring mee.

Het Amsterdamse nachtleven kan gewoon niet zonder de volgende persoon? En waarom is dat zo?

Zo hey lastig hoor! in Amsterdam is er zoveel te doen en te beleven qua clubs & cafés dat er naar mijn mening niet één iemand is waar we echt niet zonder kunnen, ik vind het gewoon geweldig dat iedereen zich ergens in Amsterdam wel thuis kan voelen.. want voor ieder wat wils!

Zijn er genoeg vrouwelijke dj’s actief in het Amsterdamse uitgaan circuit? En hoe is de positie van de vrouw achter de draaitafels op dit moment?

In Amsterdam zijn er echt al een heleboel opkomende vrouwelijke dj’s bijgekomen. Sinds ik bezig ben (nu 3 jaar) zie ik het in stijgende lijn toenemen, heerlijk! Maar vind juist eerder dat in de minder grote steden te weinig tot geen vrouwelijke dj’s te vinden zijn.. dat merk ik voornamelijk als ik ergens in NL kom draaien. Dan is het voor het publiek echt een spektakel als er een vrouw achter de decks staat… best leuk wel hoor! Alleen in Amsterdam is dat al heel gewoontjes geworden 🙂

Als je zelf gaat stappen. Wat is dan je favoriete uitgaansgelegenheid en waarom is dat zo?

Op het moment draai ik elk weekend en ga ik zelf niet echt meer stappen, wat ik wel nog doe is bij de leukere feestjes na of voor m’n set nog lekker blijven hangen. Ik vind bijvoorbeeld de Chin Chin Club, Club NYX en de Bitterzoet hele leuke plekken. Maar kan er nog veel meer op noemen en soms ligt het ook gewoon aan het feest zelf!

Hoe vind je het doordeweekse uitgaansleven in onze hoofdstad?

Doordeweeks uitgaan in Amsterdam is top geregeld, elke dag kun je op meerdere plekken terecht, dus ik heb niks te klagen.. wel vind ik het vreemd dat we bijna overal maar tot max 5 uur geopend zijn in het algemeen.

En uitgaan in het weekend. Heeft Mokum genoeg te bieden?

Geen woorden voor, soms zelfs teveel om uit te kiezen 😀

Als je een onontdekte club in de stad zou moeten aanwijzen die de moeite waard is om te bezoeken. Welke zou dat zijn?

De Jimmy Woo is verbouwd en zeker de moeite waard om weer heen te gaan.. terug van weggeweest!

DJ NINA: 'Milkshake was het hoogtepunt, het dak zat er nog maar net op'
DJ NINA bij de Jimmy Woo! Credits: Baesidie
Welke dj in Amsterdam heb jij het meeste bewondering voor? Waarom is dat zo? Die gaan wij dan interviewen!

In deze harde business heb ik natuurlijk bewondering voor de vrouwelijke dj’s die net zo hard aan de weg timmeren, ik zou zeggen neem een kijkje bij Sam Sosa die is ook enorm hard gegaan, prachtig om te zien!

Heb je zelf nog iets toe te voegen?

Leuk interview, bedankt!

Toevoeging redactie, heel graag gedaan, jij ook bedankt!

Geschreven door: Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl

Gerelateerd artikel: DJ Kimberlee Ramirez: ‘deze munt had ook een keerzijde’

Gerelateerd artikel: Paradiso viert 4-jarig jubileum met DJ Osie Square

Gerelateerd artikel: TG: Facebook weigert reclame festival Milkshake: vertrutting 

Check ook onze blogs ‘Toffe dance festivals in Amsterdam’ en uitgaan in Amsterdam