DJ Kimberlee Ramirez: ‘deze munt had ook een prachtige keerzijde’
DJ Kimberlee Ramirez

DJ Kimberlee Ramirez: ‘deze munt had ook een prachtige keerzijde’

Vrije Tijd Amsterdam duikt in de wereld van Amsterdamse dj’s en vj’s. Creatieve artiesten die week in week uit de bezoekers in de diverse nachtclubs en op festivals die de stad rijk is een onvergetelijke dansnacht of festivaldag bezorgen. Vandaag het derde interview met dj Kimberlee Ramirez, ook wel bekend als: ‘de dj met een enorm zwak voor het vrouwelijk schoon’.

De muziekartiest kende na het plotselinge overlijden van haar vader in 2017 een moeilijk jaar in 2018. Maar, dat zware moment én die bijzondere man, zorgde tegelijkertijd voor een prachtige keerzijde: ‘Het heeft me enorm bewust gemaakt van het feit dat we elke dag moeten genieten van het leven en alles eruit moeten halen wat erin zit’, aldus de in het mekka van de HipHop geboren Amsterdamse dj.

1) Waar in Amsterdam ben je geboren en in welke buurt(en) ben je opgegroeid?

Ik ben geboren in het prachtige Amsterdam Zuidoost. Hier ben ik ook opgegroeid. Amsterdam Zuid-Oost is in de volksmond beter bekend als de Bijlmer. In mijn beleving is dit het mekka van de hedendaagse HipHop. Veel artiesten die vandaag de dag periodiek #1 hits scoren zijn ook in de Bijlmer opgegroeid.

2) Hoe vind je Amsterdam anno 2019? Is er veel veranderd ten opzichte van vroeger?

Absoluut. Als ik bij deze vraag specifiek in ga op het nachtleven van Amsterdam dan merk ik echt een drastisch verschil. Amsterdam was vroeger ongetwijfeld ‘the place to be’. Vandaag de dag trekken zelfs Amsterdammers voor een leuk avondje stappen liever uit naar steden als Rotterdam, Tilburg en Eindhoven omdat het gewoon niet meer hetzelfde is. Om je eerlijk te zeggen weet ik niet waar dit door komt, ik merk gewoon op dat die verschuiving echt aanwezig is.

3) In welke clubs en op welke feesten/festivals heb je gedraaid in 2018?

2018 was een vrij rustig artistiek jaar voor mij. Mijn vader kwam in maart 2017 plotseling te overlijden. Dit was echt een klap in mijn bestaan. Niet alleen als persoon maar ook als artiest. Mijn eigen persoonlijke tsunami, om het zo maar even te noemen. Ik had enorm veel moeite met het vinden van een evenredig balans in mijn leven als artiest en het leren dragen van mijn verlies. Ik deel periodiek alle muzikale wetenswaardigheden met mijn fans, maar mijn privé-leven heb ik altijd liever voor mezelf gehouden. Het overlijden van mijn vader veranderde hier enorm veel in. Als er constant vragen gesteld worden is er natuurlijk geen ontkomen meer aan. Maaáár…… Deze munt had ook een prachtige keerzijde. Het heeft me enorm bewust gemaakt van het feit dat we elke dag moeten genieten van het leven en alles eruit moeten halen wat erin zit. Hierdoor kan ik met zekerheid zeggen dat 2019 een jaar wordt waarin de naam Kimberlee Ramirez een ongekend begrip wordt!

4) Volgens DJ Sam Sosa lopen er hele mooie vrouwen rond tijdens jouw optredens en zet jij vrouwen altijd in het zonnetje? Vertel ?

Het is algemeen bekend dat ik een zwak heb voor vrouwelijk schoon. Ik ben van mening dat vrouwen absoluut het allermooiste geschenk zijn wat God ons gegeven heeft. Brunettes, blondines, bruine ogen, blauwe ogen; het maakt mij echt niet uit. Ik houd van ze! Waarschijnlijk voelen zij dat ook en is er door de jaren heen een veld van magnetische aantrekkingskracht ontstaan. Ik zet vrouwen graag extra in het zonnetje omdat ik zelf liefde enorm belangrijk vind. Ik merk dat sommige vrouwen op dit gebied het best moeilijk vinden om zichzelf te zien, zoals de buitenwereld hen ziet. Ik breng daar op eigenzinnige wijze graag een positieve verandering in. Zo is het idee voor mijn eigen event ‘Ladies Love Cool Kimberlee’ eigenlijk ook ontstaan. De achterliggende gedachte van mijn event gaat veel dieper dan slechts een avondje stappen. Ik wil een thuisbasis creëren. Een veilige, vertrouwde plek voor elke vrouw die wat meer van het leven mag gaan genieten. Maar dan in de vorm van een soort nachtelijke speeltuin met good vibes, prachtige mensen en heerlijke muziek. De perfecte combinatie toch?

5) Deephouse, house, latin, soulful house, techno.. Waar ligt jouw hart?

Ik ben de definitie van een muzikale duizendpoot. Ik draai praktisch alles. Al het bovengenoemde maar ook Eclectic, Kizomba, HipHop en Dancehall. Eigenlijk ben ik niet in een hokje te stoppen. Ik volg niet graag een specifieke stroming, althans; ik volg de stroming van positieve energie van mijn publiek. Als zij genieten, dan geniet ik ook. En dat houdt in dat ik op muzikaal gebied enorm divers moet zijn. Gelukkig ben ik dat ook en sta ik erom bekend dat ik aan elk event waar ik sta een positieve bijdrage lever. Mijn hart ligt bij het publiek. Ik haal mijn absolute voldoening uit hen.
Toch sta ik enorm bekend om mijn Afro gerelateerde achtergrond. Deze warme muzikale stroming zorgt er keer op keer voor dat ik in een soort ‘trance’ raak als ik dit ten gehore breng aan het publiek. Ik krijg een creatieve uitbarsting dat negen van de tien keer positief uit pakt op het publiek. Daarom snap ik ook best dat ik in de hedendaagse scene bestempeld wordt als een Afro DJ. Het is wel een muzikale stroming dat enorm dicht bij mijn hart ligt. Dit komt ook wel door mijn afkomst.

6) Op welk festival, waar je nog niet hebt opgetreden, zou je ooit een keer willen draaien? Oftewel wat is jouw ‘droomfestival’?

Ooh daar kan ik enorm kort over zijn: Mysterland. Alles maar dan ook alles klopt aan dit festival. Dit staat hoog op mijn ‘LOA-LIST’. [LAW OF ATTRACTION!]

7) Wat is je grootste ergernis als je aan het draaien bent? Bestaat die überhaupt bij een dj?

Ja hoor die bestaat! Hahaha. Ik heb het vorig jaar een aantal keer meegemaakt dat een DJ voor mij mijn eigen tracks voor mijn neus wegdraaide. Dit mag niet! Dat is een gouden regel in de DJ Bijbel. Ik snap ook echt niet waarom dit vandaag de dag nog steeds kan gebeuren! Ik zeg er dan ook altijd wat van, en dan krijg je welgemeende excuses en een gezicht waar de schaamte meteen van af te lezen is. Hoe dan ook mag dat absoluut de pret niet bederven! The show must go on!

8) Weleens een blooper gemaakt tijdens je muziekcarrière? Zo ja, wat was dat dan?

Ik heb weleens per ongeluk de USB stick van een DJ er uit gehaald die op dat moment midden in zijn set was. Dan voel je je echt superkut want er valt opeens een akward silence in de club. Gelukkig pakte de MC op dat moment het heel erg goed op en viel het het publiek niet echt op, maar ik heb echt ontelbare keren mijn excuses aangeboden aan de desbetreffende DJ .

9) Heb je weleens op ADE gedraaid? Wat vind je eigenlijk van ADE?

Ik heb vaak genoeg op het Amsterdam Dance Event mogen draaien. Sterker nog, ik heb zelfs tijdens ADE een editie van mijn eigen event MyCrush mogen organiseren. Dit was absoluut een fantastische ervaring en ik hoop dat dit jaar weer te mogen doen. ADE trekt jaarlijks meer dan 300.000 bezoekers uit honderd verschillende landen naar onze hoofdstad en dat is iets waar we echt enorm trots op mogen zijn!

10) Wat was je tofste optreden ‘ever’?

De buitenlandse gigs zijn altijd het tofst! Een boeking in Suriname staat wel erg hoog op mijn list. Ik kreeg het de eerste keer dat ik in Suriname voor Torarica Group Events mocht draaien het voor elkaar dat echt niemand in de club naar huis wilde. Er werd me diezelfde avond zelfs geld geboden door een bezoeker omdat hij gewoon echt nog een uurtje wilde doorfeesten. De lichten waren inmiddels ook al aan, maar dat mocht voor de bezoekers de pret niet bederven. ‘We want more, we want more!’ schreeuwde ze! Dat geeft je wel echt een ultiem gevoel van waardering en erkenning!

11) Als je een club als onontdekt zou moeten aanbevelen, waar de mensen echt eens in Amsterdam moeten gaan stappen, welke club zou dat dan zijn?

Madfox! Prachtige club en de sfeer in ambiance in deze nachtelijke speeltuin is echt fantastisch!

12) Kun je iets grappigs vertellen over DJ Sam Sosa? Maar dan echt iets wat de mensen nog niet weten.

Wat veel mensen niet weten over Sam Sosa is dat zij ook een fantastische songwriter is! Ik kan er nog niet al te veel over kwijt, maar jullie gaan snel haar muzikale diversiteit horen, zien en ongetwijfeld ook voelen! ?

13) Wie is je grootste voorbeeld als DJ en waarom?

Als ik heel eerlijk ben heb ik geen voorbeeld. Ik laat me liever inspireren: Sunnery James en Ryan Marciano zijn hier bij uitstek een goed voorbeeld van. Ze zijn net als ik enorm genre-overstijgend.

Er wordt heel vaak van je verwacht dat je een specifieke muzikale stroming kiest, maar ik ga graag tegen die natuur in. Ik mix echt alles aan elkaar en hierdoor heb ik door de jaren heen echt mijn eigen unieke sound gecreëerd. Ik draai over het algemeen afrohouse, maar ook hiphop, dancehall en kizomba. Daarnaast werk ik ook met veel bekende accapella’s om tracks die vrij onbekend zijn voor het publiek een herkenbare sound te geven. Vrouwvriendelijk, sexybeats en de juiste lading KR groove en de avond is ongetwijfeld tijdens mijn settijd een daverend succes!

14) Jij mag de Amsterdamse DJ kiezen die wij als volgende gaan interviewen. Wie kies je en waarom?

The Afrolosjes System. Zij staan voor een muzikale stroming wat echt meer aandacht mag krijgen. Ik heb zelf enorm veel liefde voor deze muzikale stroming en ik geloof er zelfs in dat deze muzikale stroming die zij als core business hebben een sound is dat nog voor enorm veel positieve opschudding zal gaan zorgen in de scene.

15) Heb je nog iets toe te voegen?

Jazeker! Beste lezer, blijf altijd in jezelf geloven! Wees je eigen grootste fan en durf ECHT jezelf te zijn er is tenslotte maar één jij! Mocht jij als lezer een keer met mij op stap willen en andere vragen hebben mag je me echt altijd een berichtje sturen op social media. Check mijn IG: www.instagram.com/kimberleeramirez en aarzel niet! VTA enorm bedankt voor dit toffe interview! Hopelijk zie ik jullie op Vrijdag 8 Maart op de volgende editie van ‘Ladies Love Cool Kimberlee’ in club Vie te Rotterdam.

Graag gedaan Kimberley, jij ook bedankt en GO FOR IT in 2019!

Interview door Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl

Gerelateerd artikel:

DJ Sam Sosa: ‘Geen simpele plaatjesdraaier maar een rasechte entertainer’

Lees ook: fashion interview met Tim van Brussel in China

Lees ook: N1 terrein wordt toch geen evenemententerrein 

Gerelateerd blog -> AMSTERDAM DANCE EVENT 2019