Amsterdamse uitgaansscene voert actie op het Museumplein
Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Tegen de duizend liefhebbers van het nacht- en festivalleven hebben zaterdagmiddag vanaf 14:00 uur ’s middags aandacht gevraagd voor de benarde positie waarin de clubs, discotheken en festivalorganisatoren zich sinds de Coronacrisis bevinden. Eigenaren van nachtclubs en discotheken, werknemers, artiesten en freelancers uit de branche bevinden zich in zeer zwaar weer en hopen met het manifest de beleidsbepalers in Den Haag wakker te schudden.

Volgens de organisatoren krijgt het nachtleven te weinig steun van de overheid en wordt in de media te weinig of negatieve aandacht aan het probleem besteed. Voor sommigen heeft het al catastrofale gevolgen en als er niks gebeurt zullen voor velen de gevolgen niet te overzien zijn.

Diverse sprekers

Het podium werd betreden door diverse sprekers. Zij benadrukten het economische probleem welke vooraf door de organisatie was aangegeven en gingen onder andere dieper in op de rol van de nachtcultuur voor de diverse subculturen in Amsterdam. Over het algemeen werd er genoeg afstand gehouden, droegen sommige personen mondkapjes en verliep de manifestatie zeer gemoedelijk.

Het protocol

De nachtclubeigenaren diende een tijdje terug een protocol in om ‘Coronaproof’ te kunnen feesten. In deze procedure is vastgelegd hoe er op een ‘Coronaproof’ manier, verantwoord gefeest kan worden. In het protocol werden onder ander goede ventilatie, een temperatuurmeting en gezondheidscheck aan de deur vermeld.

Amsterdamse uitgaansscene voert actie op het Museumplein
Foto: Barry Assink

Tegenslag persconferentie

Aanvankelijk was het streven van de overheid om vanaf 1 september een aantal maatregelen in het nachtleven terug te draaien, waardoor er meer mogelijk zo zijn. In de laatste persconferentie werd er echter mede gedeeld dat discotheken en nachtclubs voorlopig niet open mogen. Deze boodschap kwam voor de betrokkenen uit de uitgaanswereld aan als een donderslag bij heldere hemel, omdat bij velen het water al enige tijd aan de lippen staat. De demonstratie was om 16:00 uur ten einde. Demonstranten verlieten toen probleemloos het grasveld op het Museumplein.

VTA Uitgaan

vrijetijdamsterdam.nl