Colin Benders & Metropole Orkest verzorgen openingsconcert Amsterdam Dance Event

Colin Benders fotograaf Isabelle Renate la Poutré-min
Colin Benders. Fotograaf Isabelle Renate la Poutré
Colin Benders & Metropole Orkest verzorgen openingsconcert Amsterdam Dance Event

Het Metropole Orkest en de Nederlandse modular synthkunstenaar Colin Benders (voorheen bekend als Kyteman) verzorgen het openingsconcert van het Amsterdam Dance Event (ADE). De Melkweg opent hiervoor op woensdag 17 oktober om 18.30 uur haar deuren. De kaartverkoop start op zaterdag 9 juni om 10:00 uur.

Het met een Grammy-award bekroonde Metropole Orkest (MO) verzorgt voor het derde opeenvolgende jaar het openingsconcert in de Melkweg. Het slaat voor deze editie de handen ineen met de Nederlandse modular synthkunstenaar Colin Benders. Hoewel Benders afscheid heeft genomen van zijn trompet en het orkestgebeuren, gaat hij nu het experiment aan met het MO onder leiding van chefdirigent Jules Buckley.

Startpunt zijn Colins livestreams met zijn ‘machine’ die hij de afgelopen tijd de wereld in heeft gestuurd. Tijdens deze sessies produceert hij vanuit het niets stukje bij beetje originele elektronische muziek. Hoe deze muziek vertaald gaat worden naar een live performance met voltallig orkest, is nog een vraag, maar met het talent en de ervaring van Colin en de drang naar experiment en improvisatie van het MO en Jules Buckley, lijkt een gedroomde match te zijn ontstaan.

Colin: “Jules en ik praten al jaren over een gezamenlijk project, maar ik had nooit verwacht dat mijn elektronica de trigger zou zijn…. Dit maakt het een erg spannend project waar ik met veel verwachting naar uitkijk!’’

Het Metropole Orkest is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een terugkerend onderdeel in de programmering van ADE, een initiatief van Buma. Eerder was er een succesvolle compositie en uitvoering van Scripted Orkestra met Henrik Schwarz in 2016 en Fool met Jameszoo in 2017.

Colin Benders & Metropole Orkest vindt plaats op woensdag 17 oktober in de Rabozaal van de Melkweg. De kaartverkoop start op zaterdag 9 juni om 10:00 uur, de kaarten zijn verkrijgbaar via Ticketmaster en de ADE webshop. Het evenement is ook toegankelijk voor mensen in het bezit van een ADE Pass.

Over ADE

Het Amsterdam Dance Event (ADE) is het belangrijkste zakelijke platform voor elektronische muziek en ’s werelds grootste clubfestival. Tijdens ADE is Amsterdam vijf dagen lang het centrum van de mondiale elektronische muziekscene en daarmee een broedplaats voor culturele en technologische innovatie. Het Amsterdam Dance Event vindt plaats van 17 tot en met 21 oktober 2018. Het Amsterdam Dance Event wordt georganiseerd door Stichting Amsterdam Dance Event, een initiatief van Buma.

Over Colin Benders

Colin Benders vierde jarenlang succes onder de naam Kyteman. Met zijn Kyteman Orchestra was hij te zien op alle mooie festivals en toerde hij jarenlang door Nederland en Europa. Sinds 2016 is Colin – nu onder eigen naam – geheel in beslag genomen door zijn modulaire synthesizers. Vanuit zijn studio neemt hij het publiek in veelbekeken livestreams mee op zijn muzikale zoektocht. Daarnaast treedt hij regelmatig op in binnen- en buitenland. Op podia als Het Concertgebouw maar ook op festivals als Awakenings en Lowlands.

Over het Metropole Orkest

Denk je aan een orkest, dan denk je aan klassiek. Maar dat speelt het Metropole Orkest (MO) niet. Wel jazz, pop, soul, funk, cabaret, musicals, filmmuziek en wereldmuziek. Van nu en van langer geleden. Het MO deelde het podium met grootheden als Ella Fitzgerald, Dizzy Gillespie, Pat Metheny, Brian Eno, Herbie Hancock, The Basement Jaxx en Bono. Het orkest speelt ook met hedendaagse talenten als Caro Emerald, Robert Glasper, Within Temptation, Woodkid, The Opposites en Gregory Porter. Samen met de jonge Britse chef-dirigent Jules Buckley, zoekt het MO de randen op van de hedendaagse symfonische pop en jazz.

vrijetijdamsterdam.nl