Voorbeschouwing op de 5e editie van de Gaasperplascross

Op zondag 14 januari staat de 5e editie van de Gaasperplascross op het programma. Vrije Tijd Amsterdam blikt alvast vooruit met Joost Knotnerus van de organisatie.

Zou u de Gaasperplascross allereerst eens willen introduceren?

“De Gaasperplascross is een hardloop evenement in het Gaasperplaspark. Bij de cross loopt het parcours over onverharde ondergrond. Bij de Gaasperplascross is dat vooral over gras en zand. Bij een cross heb je veel meer verbinding met de natuur om je heen waarin je loopt.”

Wie is de organisatie van de Gaasperplascross?

“De Gaasperplascross wordt georganiseerd door Atletiekvereniging Feniks in Amsterdam zuidoost. De cross is ook onderdeel van een circuit: het Mokums Cross Circuit. Hierin zijn nog drie andere cross evenementen opgenomen in en om Amsterdam.”

Is het een extra uitdaging om over het gras en zand i.p.v. over de weg te lopen?

“Het lopen over gras en zand kan een extra uitdaging zijn voor de deelnemers. De ondergrond is vaak minder stevig en minder vlak. Hierdoor moet je beter kijken waar en hoe je je voeten plaatst. Ook kan het parcours nat zijn en kun je met je schoenen wat in de modder wegzakken. Het is dus ook van belang om je schoenen goed vast te maken aan je voeten en ervoor te zorgen dat je jezelf niet overvraagt. Aan het eind van de cross kijk je dan trots terug op wat je hebt volbracht.”

Welke afstanden kunnen er gelopen worden?

“Voor de jongere jeugd is er een cross over 1500 meter voor kinderen tot 14 jaar. Zij lopen over een parcours dat volledig op het recreatiestrand loopt achter Ballorig aan de zuidoever van de Gaaspeplas. Voor de oudere jeugd en volwassenen is er de keuze om deel te nemen aan de 5 km of aan de 8.4 km. Zij lopen ook over hetzelfde parcours als de jongere jeugd maar gaan ook verder het park in met een lange lus die twee (5km) of vier (8.4 km) keer gerend moet worden, voordat de afslag naar de finish moet worden genomen.”

Is het ook leuk om te kijken voor niet-deelnemers?

“Natuurlijk is het ook leuk om de lopers aan te moedigen, zeker als er vrienden of familie meelopen. Er zijn diverse plekken langs het parcours waar toeschouwers de lopers meerdere keren kunnen zien langskomen.”

Spelen vrijwilligers en sponsors een belangrijke rol?

“Bij Atletiekvereniging Feniks draait alles om vrijwilligers. Dus ook voor dit evenement. We zijn altijd blij als er een paar extra handen en ogen zijn om te helpen. Bijvoorbeeld door op het parcours toe te zien op veiligheid bij oversteek van een fietspad. De startnummers worden gesponsord door Run2Day.”

Hoe werkt het als je mee wil doen? Kunnen mensen zich nog inschrijven?

“Inschrijven kan via de website. De inschrijving is open tot een half uur voor de eerste start. De voorinschrijving geeft een voordeel van 4 euro voor volwassenen en 1 euro voor kinderen. De voorinschrijving sluit op 11 januari om 19:00 uur. Vanaf 12 januari om 08:00 uur is dan de na-inschrijving geopend met het verhoogde tarief.”

Heeft u nog iets toe te voegen?

“Er is beperkte ruimte om te parkeren. We gebruiken de parkeerplaats tegenover Ballorig aan de Valburgdreef. We willen deelnemers en belangstellenden dus zo veel mogelijk aanmoedigen om met de fiets te komen.”

Meer informatie over de Gaasperplascross is online te vinden op www.gaasperplascross.nl

 

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam