Oranje toont veerkracht in vermakelijk duel tegen Oekraïne
Foto credits: Andre Weening/Orange Pictures)

Oranje is uitstekend begonnen aan het EK VOETBAL. De ploeg van Bondscoach Frank de Boer won in de Johan Cruijff ArenA met 3-2 van Oekraïne. Met de rust stond het 0-0. Oranje leidde in de tweede helft met 2-0 door goals van Georginio Wijnaldum en Wout Weghorst. Tegen alle verwachtingen in kwam Oekraïne terug tot 2-2, waarna Dumfries de held van de avond werd. De opkomende verdediger zorgde voor de 3-2.

Door: Rik Verkaik

In het begin van de eerste helft bepaalde Oranje veelal het spel en oogde gretig. Er werden kansen gecreëerd, maar Depay, Dumfries en Wijnaldum wisten deze niet te verzilveren. Oranje bleef tot aan het rustsignaal de aanval zoeken en Oekraïne nam een afwachtende houding aan.

Eindelijk juichen

Vlak na de theepauze konden de Oranje-supporters in Amsterdam eindelijk juichen. Een voorzet van Dumfries werd door Boesjtsjan weggebokst, waarna Wijnaldum onberispelijk raak schoot.

Niet veel later zorgde Wouter Weghorst, na een botsing tussen tussen Dumfries en Mikolenko voor de tweede Nederlandse treffer.

Oekraïne komt terug

Tegen alle verwachtingen én het spelbeeld in kwam Oekraïne ‘uit het niets’ terug tot 2-2. Keeper Maarten Stekelenburg werd van afstand gepasseerd door Jarmolenko die knap raak schoot. De andere doelpuntenmaker werd Jaremtsjoek. Hij kopte knap raak uit een scherpe voorzet van Malynovskyj.

Dumfries machtwinner

De spanning was inmiddels weer om te snijden. Oranje leek na het verspelen van de 2-0 voorsprong af te stevenen op een deceptie. Vijf minuten voor het verstrijken van de speeltijd maakte Dumfries echter met zijn kop alsnog de winnende treffer. Hij deed dit op aangeven van invaller Aké.

Volgende tegenstander

Zo kon het Nederlands Elftal uiteindelijk opgelucht ademhalen. Met een overwinning op zak trapt het Nederlandse team op donderdag 17 juni om 21:00 uur af tegen Oostenrijk. De Oostenrijkers wonnen hun eerste EK-duel met 3-1 tegen Noord-Macedonië.