KNVB en Oranje Fonds lanceren documentaire 'Jouw Club voor Iedereen'
Foto via KNVB en Oranjefonds

De KNVB en het Oranje Fonds hebben de documentaire ‘Jouw club voor iedereen’ gelanceerd. In de korte film komen diverse bijzondere verhalen uit het amateurvoetbal aan bod.  De documentaire is de hele maand juni te zien via de digitale kanalen van KPN.

In de documentaire nemen we onder meer een kijkje bij vereniging AVV Sloterdijk, een club die als thuishonk dient voor buurtbewoners, statushouders en ongedocumenteerden die willen voetballen en op die manier dichterbij de maatschappij komen te staan. Ook oud-profs Tim de Cler en Houssin Bezzai vertellen wat de amateurclub voor hen zo bijzonder maakt en waarom zij nog wekelijks een balletje trappen bij hun oude club Lugdunum.

In Nederland hebben we maar liefst 3.000 voetbalverenigingen die samen het grootste sociale netwerk van Nederland vormen. Al tientallen seizoenen komen hier ieder weekend 3,5 miljoen mensen, die elkaar helpen als dat nodig is. In een wereld die steeds afstandelijker wordt, blijkt amateurvoetbal juist te  kunnen verbinden.

“Ik ben heel trots dat we met deze documentaire de kracht van voetbal zo goed in beeld hebben weten te brengen. Deze bijzondere verhalen zijn slechts een handvol van de verhalen die er leven op onze voetbalverenigingen. Iedere club, ieder team en iedere speler heeft een bijzonder of inspirerend verhaal en dat is geweldig om te zien. Het geeft heel goed de maatschappelijke functie van onze clubs weer. En dat maakt voetbal, naast de sport zelf, zo veelzijdig en onmisbaar.”, aldus Gijs de Jong (KNVB). 

“Iedereen in ons land wil een plek hebben waar hij of zij zich thuis voelt. Waar mensen je kennen, zien staan en helpen ontwikkelen. En iedereen verdient dat ook. Een voetbalclub is zo’n plek. Het gaat er niet alleen om het sporten. Doordat iedereen op de club een gemene deler heeft, voetbal, verbindt dat mensen met elkaar. Of je nu speler bent, in de kantine de frieten bakt of de lijnen op het veld trekt. Zo zorgen de voetbalclubs ervoor dat iedereen mee kan doen, wie je ook bent en wat je ook doet. En dat is dan ook de missie van het Oranje Fonds: ervoor zorgen dat niemand in onze samenleving er alleen voor hoeft te staan. ” aldus Sandra Jetten (Oranje Fonds). 

De documentaire is een initiatief van de KNVB en het Oranje Fonds en onderdeel van De Nationale Voetbaldag. ‘Jouw club voor iedereen’ is een co-productie van Liebe Leute, en Fast Forward Film en mede mogelijk gemaakt door de partners van het voetbal Nike, ING, Nederlandse Loterij, KPN & Albert Heijn. 

Voor meer informatie: denationalevoetbaldag.nl/documentaire