Het verhaal achter TURNZ Amsterdam Gymnatics
Foto credits: © David Meulenbeld

Vrije Tijd Amsterdam is altijd maar zeker in tijden van Corona op zoek naar leuke verhalen in de hoofdstad. In dat kader gingen we samen met Femke op zoek naar het verhaal achter TURNZ Amsterdam Gymnastics.

Kunt u TURNZ eens introduceren?

“TURNZ Amsterdam Gymnastics is een turnschool met duizend leden die al meer dan dertig jaar bijdraagt aan een gezond en veilig (gym)sportklimaat in Amsterdam en daarbuiten. Zij doet dit door een breed aanbod van turnen en aanverwante disciplines zoals freerunning en tricking voor alle leeftijden, op tien locaties in Amsterdam.

TURNZ heeft twee richtingen in haar aanbod, die elkaar over en weer inspireren en voeden, namelijk de gymnastiek als breedtesport (recreatie) en het turnen als wedstrijd- en topsport. Dat laatste is op basis van selectie. Bijna alle wedstrijd- en topsporters zijn begonnen als breedtesporter. In de breedtesport staat het plezier en groei in bewegen centraal, voor jezelf en met anderen. Hier maak je vrienden en krijg je herinneringen voor het leven. In de wedstrijd- en vooral in de topsport komen daar een aantal belangrijke elementen bij, namelijk het leren stellen van doelen, het ontwikkelen van doorzettingsvermogen en het leren presteren onder druk, zonder je eigenheid als sporter, als mens te verliezen. TURNZ is een KNGU-erkend Regionaal Training Centrum (RTC) met de mogelijkheid om getalenteerde sporters te begeleiden in hun weg naar de top.”

Het verhaal achter TURNZ Amsterdam Gymnatics
Foto credits: © David Meulenbeld

Op welke locaties vinden de turnactiviteiten plaats?

“Op 10 verschillende locaties in de stad, zoals Nieuw West, Sloten, Zeeburg, IJburg, Watergraafsmeer, de Pijp en de Bijlmer. TURNZ is altijd op zoek naar nieuwe mogelijkheden en locaties. Dus als iemand ideeën heeft laat het ons weten.”

Wat is uw rol bij TURNZ?

“Mijn rol bij het Team TURNZ is die van bestuurs- en communicatieadviseur.”

Wanneer is TURNZ opgericht?

“TURNZ is opgericht in 1987 door Wolther Kooistra en Claudia Werkhoven. Ze begonnen onder de naam Turning Spirit. Ook is TURNZ, initiatiefnemer van BOUNZ Amsterdam trampolineparken.”

Kunt u de organisatie achter TURNZ eens beschrijven?

“TURNZ is een platte en flexibele organisatie bestaande uit een klein organisatorisch team met een vaste kern van zes mensen en een trainersteam van rond de 25 mensen. Er wordt op informele en toegankelijke wijze gecommuniceerd, onderling en met de 1000 leden die TURNZ groot is.”

Pics by AnneMieke

Heeft TURNZ veel toppers grootgebracht?

“In het huidige team van topsporters bevindt zich Sanna Veerman, momenteel teamlid van het TeamNL Turnen Dames. Zij werkt hard om geselecteerd te worden voor deelname aan de komende Olympische Spelen in Tokio. Verder traint Elze Geurts bij TURNZ. Zij heeft bij TeamNL Turnen Dames geturnd en is bezig zich daar opnieuw voor te kwalificeren. Vera van Pol, eveneens TeamNL lid komt van TURNZ. Zij trainde in Amsterdam en heeft onder andere meegedaan aan de Olympische Spelen in Rio en diverse EK’s en WK’s. In het verleden heeft TURNZ ook deelgenomen aan (inter)nationale wedstrijden met bijvoorbeeld turnsters Noël van Klaveren, zilver op sprong EK 2013 en Juliette Pijnacker.”

Worden er naast de turn-activiteiten nog andere activiteiten georganiseerd?

“TURNZ biedt naast turn-activiteiten ook freerunning en tricking aan. Freerunning is een spectaculaire sport waarbij je zo snel mogelijk over obstakels beweegt. Hierdoor ontwikkel je het ultieme gevoel van vrijheid, lichaamscontrole en kracht. Het is geen wedstrijdsport. Bij Freerunning draait het om de vijf F’s: Fun, Freedom, Fitness, Friendship en Fulfillment. Tricking is een mix-sport van meerdere Martial Arts (zoals Taekwondo, Kungfu, Capoeira) en acrobatiek (zoals Turnen, Breakdance) waarbij alle elementen naar eigen stijl en voorkeur worden toegepast.”

Is er een goed topsportklimaat in Amsterdam?

“Bij TURNZ is vanaf de oprichting in 1987 gestreefd naar een gezond pedagogisch (top)sportklimaat volgens het ‘child’s best interest’ principe. Gemunt in 2013 door John Volkers van de Volkskrant als ‘duurzaam turnen’. TURNZ staat voor een omgeving waarin gymnasten op een veilige en positieve wijze begeleid worden in hun groei naar volwassenheid. Als dit proces goed verloopt, wordt het mogelijk om het beste uit jezelf te halen, wellicht resulterend in een (inter)nationale topsport carrière.”

Het verhaal achter TURNZ Amsterdam Gymnatics
Pics by AnneMieke

Wat is het hoogtepunt in de historie van TURNZ?

“We zijn natuurlijk trots op onze TeamNL turnster Sanna Veerman. We leven voluit mee met de volgende stappen in haar carrière. Wie weet wel de komende Olympische Spelen. Daar duimen we voor. Maar we zijn net zo trots op al die kleine en grote recreatie-sporters en TURNZ-trainers die met zoveel plezier met onze mooie turnsport bezig zijn. Sport brengt mensen samen, verbetert het zelfbeeld, draagt bij aan een gezonde levensstijl en het is een uitlaatklep voor energie die we allemaal in ons hebben. TURNZ creëert een omgeving waar iedereen zich met plezier en focus optimaal kan ontwikkelen. Als we dan mooie berichten in onze mailbox vinden, of leuke reacties op Instagram of Facebook, worden we daar heel blij van.”

Pics by AnneMieke

Hoe kijkt TURNZ naar de toekomst?

“Er is veel aan de hand, zowel door de corona-crisis als door een crisis in de gymnastiek wereld, dat gaat over slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag. Toch kijkt TURNZ vol vertrouwen naar de toekomst.

TURNZ probeert zich in de huidige corona-crisis staande te houden door een motiverend bewegingsprogramma te blijven aanbieden via Zoom en voor de wedstrijd- en recreatie+ sporters zoveel mogelijk buiten. We proberen zo goed mogelijk in contact te blijven met onze leden door middel van nieuwsbrieven, email en telefonisch contact. Verder hebben we deze tijd gebruikt om een productlijn te ontwikkelen. De eerste tien TURNZ-pakjes zijn nu te koop in onze webshop. De bijbehorende communicatiecampagne benadrukt onze sportfilosofie, met bijvoorbeeld slogans als ‘Kindness is Power’ en ‘Shine from Within’.

Wat betreft de turn-crisis hopen we bij onze vereniging dat de onderste steen boven komt en dat we voor eens en voor altijd recht kunnen doen aan de slachtoffers. Verder werken we actief aan duurzame verbeteringen in de gymnastiek wereld, zowel binnen onze eigen club, bijvoorbeeld door de oprichting van klankbordgroepen met ouders en (oud) sporters, als in samenwerking met andere gymnastiek-partners in Amsterdam en daarbuiten. Het plan dat we daarvoor ontwikkelden heet ‘SWING, duurzaam turnen voor iedereen’.”

fotograaf: Yara Jimmink | design&art direction: Serena Cecconello | styling: Loranique Pienaar

Waar kijkt de vereniging het meeste naar uit als straks de corona crisis achter de rug is?

“Dat we iedereen weer live kunnen begroeten. Er gaat niets boven de energie van kleine en grote mensen die samen met plezier bewegen.”

Nog iets toe te voegen?

“TURNZ is voor iedereen: recreatie-, wedstrijd- en topsporters, jong, oud, Stadspassers, JFS-ers .. iedereen is welkom! Passie en plezier beleef je hier. TURNZ je mee? We hebben een website (www.turnz.nl) met ons aanbod. Informatie over lessen, locaties, kampen, verjaarsfeestjes enzovoort vind je daar. We staan ook open voor ideeën over nieuwe locaties in de stad en andere gymnastiek gerelateerde plannen. Contact ons via [email protected]”, laat Femke ten slotte namens TURNZ Amsterdam Gymnastics weten.

Lees ook: Ekijsa: “Kunstrijden is een uitdagende en geweldige sport voor iedereen die een beetje lef en doorzettingsvermogen heeft”

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam