Ekijsa: “Kunstrijden is een uitdagende en geweldige sport voor iedereen die een beetje lef en doorzettingsvermogen heeft”
Foto credits: © www.pictures.nl

Vrije Tijd Amsterdam is altijd maar zeker in tijden van Corona op zoek naar leuke verhalen in de hoofdstad. In dat kader gingen stelden we een aantal vragen aan Kristina van Kunstschaatsvereniging Ekijsa.

Wilt u Ekijsa eens introduceren?

“Ekijsa bestaat volgens de KvK sinds 1985. Mijn dochters schaatsen er sinds januari 2015 en ik ben sinds april 2019 secretaris van Ekijsa, eerste kunstrij- en ijsdansvereniging Amsterdam.”

Wie is de organisatie achter ‘Ekijsa’?

“De vereniging wordt aangestuurd door 3 vrijwilligers die samen het bestuur vormen. Het trainersteam bestaat uit 4 gediplomeerde coaches waarvan 1 hoofdcoach. En er zijn wel 13 vaste hulpcoaches. Daarnaast zijn er veel vrijwilligers die het bestuur ondersteunen met uiteenlopende taken.”

Kunt u iets vertellen over de locatie waar de kunstschaatsactiviteiten plaatsvinden?

“Ekijsa huurt de ijshal van het Jaap Eden Complex. Maar we zijn natuurlijk niet de enigen die dat doen, dus we zijn erg blij met de bouwplannen voor een tweede ijshal. De groepen worden steeds groter en drukker, dus er ontstaat voor onze vereniging een groot tekort aan ijs. De bouw kan ons dus niet snel genoeg gaan.”

Foto via Ekijsa

Kunnen jong en oud bij Ekijsa terecht?

“Nou en of! Sinds het seizoen 2019/2020 bieden we ook lessen voor beginnende volwassenen aan. Deze groep groeit enorm hard; in eerste instantie door jongvolwassenen, maar inmiddels hebben we volwassenen van alle leeftijden op het ijs staan. Daarnaast hebben we een groep van volwassenen die geen wedstrijden meer rijden, of nog maar weinig, omdat studie en werk hun aandacht opeisen. Natuurlijk hebben we ook learn to skate lessen voor kinderen, vanaf 4 jaar.”

Foto via Ekijsa

Wordt er ook in competitieverband gesport?

“We hebben een groep voor beginnende wedstrijdrijders en een wedstrijdgroep. Kunstrijden is geen makkelijke sport en als wedstrijdrijder moet je er behoorlijk wat tijd en aandacht in steken. Wedstrijden en techniek-tests vinden over het hele land verspreid plaats.”

Werkt ‘Ekijsa’ uitsluitend met vrijwilligers?

“Nee, ons trainersteam bestaat uit gecertificeerde trainers. Onze hulpcoaches krijgen een vergoeding of kunnen zelf trainen in ruil voor de lessen die ze aan beginners geven.”

Worden er naast kunstschaatsen nog meer activiteiten door ‘Ekijsa’ georganiseerd?

“Met name voor de jonge kinderen organiseren we feesten op het ijs door het jaar heen. Voor de LTS-groep organiseren we ook minstens eens per seizoen diploma-schaatsen. Kinderen en ouders zijn natuurlijk erg trots als er een diploma behaald is. Door Corona zijn we off-ice training online gaan organiseren. Off-ice bestaat uit conditietraining, stretchen en houdingen allemaal gericht voor wat je op het ijs wilt kunnen doen. Ook waren we van plan om het seizoen met een Gala op het ijs en een zomerfeest ergens buiten af te sluiten, maar daar is helaas niets van terecht gekomen.”

Ekijsa: “Kunstrijden is een uitdagende en geweldige sport voor iedereen die een beetje lef en doorzettingsvermogen heeft”
Foto credits: © www.pictures.nl

Zijn er bij ‘Ekijsa’ nu ook beperkingen door de Corona-crisis?

“Ja, helaas wel. Tijdens de eerste lockdown ging de ijshal dicht en dat is nu helaas ook weer het geval. Voor een paar uurtjes in de week kunnen we uitwijken naar ijsbanen die als buitenlocatie zijn aangewezen zoals Haarlem en Hoorn. Maar dit kan natuurlijk niet ons gewone rooster vervangen. Een schrale troost, maar toch een troost waar iedereen erg van geniet.”

Kunt u enkele hoogtepunten in de geschiedenis van ‘Ekijsa’ opnoemen?

“Ons show-team heeft in het seizoen 2018/2019 aan het NK deelgenomen nadat we door de kwalificatiewedstrijden kwamen. Onze trainer en choreografe Esperanza heeft hiervoor een groep uit jonge wedstrijdrijders en volwassen wedstrijdrijders samengesteld. Dat was een ongelofelijk leuke mix van ervaren rijdsters en schattige kinderen. Ook erg leuk: in 2019 mochten we de opening van de ijsbaan op het Rembrandtplein en de ijsbaan in Amsterdam Noord met een kleine show inluiden.”

Pieten tijdens het Sinterklaasfeest. Foto via Ekijsa

Is er ook een mogelijkheid voor een gezellig hapje en een drankje voor en na het sporten?

“Schaatsen is eigenlijk geen schaatsen zonder warme chocolademelk na afloop hè. Onze vereniging heeft zelf geen kantine, maar er is een gezellig café pal naast de Jaap Edenbaan.”

Heeft u zelf nog iets toe te voegen?

“Kunstrijden is een uitdagende en geweldige sport voor iedereen die een beetje lef en doorzettingsvermogen heeft. Ik zou zeggen kom langs en ervaar het zodra we weer mogen”, laat een enthousiaste Kristina ten slotte namens Kunstschaatsvereniging Ekijsa weten.

 

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam