Het verhaal achter Trampoline Vereniging Veerkracht
Foto via TV Veerkracht

Vrije Tijd Amsterdam is altijd maar zeker in tijden van Corona op zoek naar leuke verhalen in de hoofdstad. In dat kader stelden we een aantal vragen aan trainer Farieda en voorzitter Emma van TV Veerkracht.

Kunnen jullie allereerst Trampoline Vereniging Veerkracht eens introduceren?

“Trampoline Vereniging Veerkracht is een kleine gespecialiseerde verenging in de sport trampolinespringen. Wij springen op grote wedstrijdtrampolines, zoals dit ook gebeurt op (internationale) wedstrijden en zelfs de olympische spelen. Naast trainingen voor de wedstrijdsport verzorgen wij ook lessen voor de recreatiesport.”

Wanneer is TV Veerkracht opgericht?

“Veerkracht is opgericht in 1961. Wij bestaan dit jaar dus alweer 60 jaar!”

Farieda, wat is jouw rol als trainer binnen de vereniging?

“Als trainer verzorg ik lessen voor zowel de recreatiespringers als de wedstrijdspringers. Omdat onze vereniging vrij klein is vervullen veel mensen meerdere rollen. Trainer, springer, jurylid dat kan allemaal tegelijk.”

Waar vinden de activiteiten plaats?

“Trampoline Vereniging Veerkracht heeft op twee locaties in Amsterdam haar eigen trampolines staan. Dit is in Noord in de gymzaal van IKC Noordrijk waar wij elke dinsdagavond lessen voor de recreatiespringers verzorgen. In verband met de geringe hoogte van deze zaal is het niet mogelijk hier ook voor de betere (hoger springende) wedstrijdspringers veilige trainingen te verzorgen. Zij trainen in de turnhal op sportpark Sloten, die een flink stuk hoger is en waar wij ook gebruik kunnen maken van een bigairbag (soort valkuil). Op de maandagavond verzorgen wij ook op deze locatie recreatielessen.”

Het verhaal achter Trampoline Vereniging Veerkracht
Foto via TV Veekracht

Is trampolinespringen een populaire sport in Nederland?

“Trampolinespringen is als sport enorm in beweging. In 2000 kregen we nog vaak de vraag of trampolinespringen een echte sport is, terwijl trampolinespringen in dat jaar voor het eerst een Olympische sport was. Inmiddels krijgen we die vraag veel minder gesteld. Al zijn er nog steeds wel mensen die in trampolinespringen geen wedstrijdsport met technieken en regels zien.

Dit laatste zal vooral te maken hebben met de opkomst van de tuintrampolines en trampolineparken, waar iedereen naar hartenlust kan springen en experimenteren. Dit is goed voor de populariteit van de sport. Toch zit er ook een keerzijde aan. Meestal is er bij de tuintrampolines en trampolineparken geen deskundige leiding aanwezig. Er wordt naar hartenlust geëxperimenteerd, en omdat er soms meerdere springers tegelijk op de trampoline bezig zijn, gebeuren er vaker ongelukken met/op de trampolines. Sommige denken hierdoor dat trampolinespringen erg gevaarlijk is.

Binnen de vereniging werken we met deskundige leiding. Je leert elementen (truckjes) methodisch op te bouwen. Dit zorgt ervoor dat ongelukken en blessures tot een minimum beperkt worden.”

Hoe presteren de leden bij wedstrijden en toernooien?

“In april 2018 zijn we helemaal opnieuw gestart om een nieuwe groep wedstrijdspringers op te leiden. Vanaf oktober dat jaar nemen zij met wisselend succes deel aan wedstrijden in de lagere niveaus van de wedstrijdsport in Nederland. Sinds maart vorig jaar, toen de coronacrisis uitbrak, is het voor ons niet meer mogelijk geweest om onze krachten met anderen te meten.”

Foto via TV Veekracht

Wat zijn de kernwaarden bij TV Veerkracht?

“Plezier hebben tijdens het springen is voor iedereen het belangrijkste. Daarnaast vinden wij veiligheid tijdens de lessen erg belangrijk en hebben wij voor de ouders geen geheimen over wat er tijdens de lessen gebeurt. Die mogen altijd komen kijken.”

Hoe gaat het bij TV Veerkracht met de vrijwilligers?

“Wij kunnen niet zonder vrijwilligers, de hele vereniging wordt gedraaid door vrijwilligers en we kunnen altijd meer hulp en enthousiasme gebruiken.”

Wie is het boegbeeld van TV Veerkracht?

“Veerkracht heeft een aantal trouwe leden die zich al jaren voor de vereniging inzetten. Door de jaren heen heeft onze secretaris Linda verschillende rollen gehad en nu houdt ze onze vereniging draaiende vanuit het bestuur en de gehele sport vanuit de wedstrijdorganisatie. Farieda is een trainster waar we op kunnen vertrouwen met een groot hart voor de sport en de springers. Samen met onze andere vrijwilligers en springers, waarvan sommige al meer dan vijftien jaar bij ons zijn, maken zij Veerkracht wat het is.”

Wat is het hoogtepunt dat jullie tot dusverre met TV Veerkracht hebben meegemaakt?

“We hebben meerdere keren Nederlandse kampioenen gehad in de diverse leeftijdscategorieën. Twee springers die bij ons begonnen zijn hebben later meegedaan aan EK en WK wedstrijden.”

Waar staat TV Veerkracht over tien jaar?

“We zijn dan nog steeds een kleine zelfstandige vereniging die aan trampolinespringen doet. We hebben dan 50-70 springers. Wij voelen ons thuis in Amsterdam en hopen nog lang bij te dragen aan sportiviteit en plezier in de stad.”

Waar kijkt de vereniging het meeste naar uit als straks de coronacrisis achter de rug is?

“Om te beginnen het kunnen hervatten van onze lessen en trainingen, en daarna ook weer het kunnen oppakken van de wedstrijden. Als indoorsport zijn we door de corona-maatregelen volledig aan de kant gezet. Trampolinespringen is niet zonder reden een binnensport. Naast dat weersinvloeden (met name vocht) niet goed zijn voor het materiaal en het logistieke probleem om een meer dan 200 kg wegende trampoline buiten neer te zetten, brengt het buiten springen ook veiligheidsrisico’s met zich mee. Een vlakke ondergrond (stenen of asfalt) is te hard mocht je naast de trampoline terecht komen. Een zachtere ondergrond, bijvoorbeeld een grasveld is weer te ongelijk waardoor de wedstrijdtrampoline niet stabiel staat. Daarnaast hebben wind, en zonlicht onverwachte effecten als je midden in een salto zit. Allemaal zaken die je om veiligheidsredenen niet wilt. Helaas liggen de activiteiten dus vanaf december stil en wij kijken erg uit naar de eerste sprongen zodra we weer de zaal in mogen.”

Nog iets toe te voegen?

“We vinden het vooral heel leuk als kinderen plezier hebben tijdens het trampolinespringen. Dat geeft als trainer en als voorzitter erg veel voldoening.”

Lees ook: MC Van Wou vermaakt het publiek in een besneeuwde Van Woustraat