Het verhaal achter SVA Amsterdam
Op trainingskamp in Marbella. Foto via SVA Amsterdam

Vrije Tijd Amsterdam is altijd op zoek naar mooie verhalen in Amsterdam. In dat kader stelden we een aantal vragen aan Jelle van Hamersveld, de secretaris van SVA Amsterdam.

Kunt u SVA Amsterdam allereerst eens kort introduceren?

“De Scheidsrechters Vereniging Amsterdam (SVA) is opgericht op 12 maart 1923. De achtergrond van dit gebeuren was de gedachte dat je in verenigingsverband, dus georganiseerd, meer kon bereiken dan als individueel scheidsrechter. De SVA is aangesloten bij de COVS, een overkoepelende belangenverenigingen waar alle scheidsrechtersverenigingen van Nederland zijn aangesloten.

De SVA is een actieve vereniging en behoort met ca. 150 leden tot één van de grotere scheidsrechtersverenigingen van Nederland. De SVA organiseert allerlei activiteiten ten behoeve van de verdere ontwikkeling van (assistent-)scheidsrechters, zoals trainingen, themabijeenkomsten, persoonlijke begeleiding tijdens wedstrijden en diverse sociale activiteiten.”

Wat is uw rol bij SVA Amsterdam?

“Ik ben bestuurslid (secretaris) bij de vereniging. Samen met Peter de Waard, Jörg Stensinski, Pepijn Helgering en Yannick Mahieu vormen wij het bestuur.”

Wie geeft de trainingen?

“We trainen het gehele jaar door iedere dinsdag- en donderdagavond van 20.00 uur tot ongeveer 21.15 uur. De trainingen worden op dinsdagavond verzorgd door Ferit Akkaya. Op donderdagavond verzorgd Jan Laarman al meer dan 30 jaar de trainingen. Bij afwezigheid van één van de trainers kunnen we een beroep doen op diverse leden, waaronder oud betaald voetbalscheidsrechter en assistent-scheidsrechter Henk Boot.”

Welke aspecten komen er tijdens een training aan bod?

“De trainingen zijn erop gericht de conditie, het loopvermogen en de sprintsnelheid van de (assistent-)scheidsrechters op peil te houden en/of te verbeteren. De trainingen zijn zo ingericht dat deze voor iedere (assistent-)scheidsrechter toegankelijk zijn, ongeacht het niveau waarop de arbiter actief is. De training wordt altijd gestart met een warming-up alvorens de diverse trainingsvormen (interval, sprint, korte of lange duurloop) aan bod komen.

De inhoud van de training is gebaseerd op de wedstrijdsituaties waarmee een (assistent-)scheidsrechter te maken krijgt. Een scheidsrechter legt ongeveer 10 tot 12 kilometer af in een wedstrijd, afhankelijk natuurlijk van het wedstrijdverloop. De training wordt afgesloten met een cooling-down.”

Worden er nog meer activiteiten bij SVA georganiseerd?

“Jazeker, naast de trainingen organiseren we door het jaar heen verschillende sociale en vakinhoudelijke activiteiten. Ieder jaar organiseren we in januari een trainingskamp waar onze leden aan deel kunnen nemen. Zo zijn we in januari 2020 naar Marbella geweest met een groep van ruim 20 scheidsrechters en hebben daar getraind en diverse wedstrijden geleidt. De jaren ervoor hebben we ons trainingskamp belegd in de Belgische Ardennen (2019), Leeuwarden (2018) en Valkenburg (2017).

Gedurende het voetbalseizoen organiseren we technische avonden, waar o.a. spelregels en spelregelwijzigingen, mentale weerbaarheid, wedstrijdvoorbereiding of andere actuele onderwerpen aan bod komen. Onze leden kunnen deelnemen aan een interne spelregelcompetitie, want het onderhouden van de spelregelkennis is natuurlijk belangrijk.

De KNVB organiseert ieder jaar de Week van de Scheidsrechter, waaraan wij ook deelnemen. Daarnaast zijn er diverse sociale activiteiten die onze vereniging organiseert, zoals een voetbaltoernooi (SVA Cup) na afloop van het seizoen en de traditionele Oliebollenavond in de aanloop naar kerst.”

Het verhaal achter SVA Amsterdam
Een van de Oliebollenavonden bij SVA Amsterdam

Zijn jullie blij met de accommodatie en sportpark Voorland?

“Ja, sportpark Voorland is een mooi, divers en goed onderhouden sportpark! We beschikken over een eigen clubgebouw waar we voorafgaand en na afloop van de trainingen samen komen en terugblikken op onze gefloten wedstrijden of vooruitkijken naar de aankomende wedstrijd.

Ook organiseren we onze activiteiten, of stellen het beschikbaar aan de KNVB, voor het verzorgen van opleidingen of cursussen. We werken onze trainingen af op het naastgelegen kunstgrasveld dat we van de gemeente Amsterdam huren.”

Heeft de SVA professionele (assistent-)scheidsrechters voortgebracht?

“Momenteel zijn onze leden Joey Kooij en Sander van der Eijk actief in het betaald voetbal. Zij fluiten wedstrijden in de Eredivisie en Eerste Divisie. Jordi Been en Bram Vervoorn zijn actief als assistent-scheidsrechter in de Eerste Divisie.

In het verleden waren o.a. onze leden Jan Beck, Harry van Beek, Louis Beukman, Gerrit Berrevoets, Henk Boot, Eddy van Eijck, Eddy Helmstrijdt, Leo Horn, Dick van Male, Ron Metz, Arie de Munnik, Rob Overkleeft, Bart Ram, Bep Thomas, Tom van Sichem en Keimpe Zuidema actief op het hoogste nationale niveau en verschillende van hen zijn ook internationaal actief geweest als scheidsrechter of assistent-scheidsrechter.”

Wat is het hoogtepunt in de historie van SVA Amsterdam?

“Onze club bestaat in 2023 honderd jaar. Terugkijkend hebben we natuurlijk diverse hoogte- en dieptepunten meegemaakt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn bijvoorbeeld veel Joodse leden ons ontvallen. Daarnaast heeft de SVA, net als vele anderen vereniging, in het verleden weleens te maken gehad met bestuurscrisissen. Het vak van scheidsrechter is door de jaren heen minder populair geworden ten opzichte van vroeger, een landelijke trend die niet alleen in Amsterdam voelbaar is.

Eén van de hoogtepunten was in 1977, toen de club eindelijk een eigen accommodatie kreeg op sportpark Voorland. De SVA nam intrek in de oude kantine van voetbalvereniging Animo – naast het oude Ajax stadion – en kreeg de beschikking over een trainingsveld. Daarvoor ‘zwierf’ de SVA door heel groot Amsterdam en werden de trainingen op verschillende plekken (Ajax, RKAVIC, De Volewijckers, Energia) georganiseerd. Sportieve hoogtepunten heeft de club ook meegemaakt, zo is de SVA meerdere malen Nederlands kampioen geweest en mocht het zich kronen tot de beste scheidsrechtersvereniging – er zijn er zo’n zestig – van Nederland op het gebied van spelregels en voetbal.

Daarnaast heeft de club veel bekende en minder bekende scheidsrechters voortgebracht. Belangrijk is dat vele scheidsrechters plezier hebben beleefd aan hun periode bij de SVA door met elkaar te trainen, deel te nemen aan activiteiten en wedstrijden te fluiten. Het heeft de basis gelegd voor vele vriendschappen. Daarnaast waren de feesten ter ere van het 25-, 50-, 75-, en 90-jarig bestaan een hoogtepunt. En ja, in 2023 bestaat de club een eeuw.”

Kan iedereen deelnemen aan de activiteiten bij SVA?

“De trainingen en meeste verenigingsactiviteiten zijn toegankelijk voor leden, maar iedere (assistent-) scheidsrechter kan lid worden van onze vereniging. Het is niet per se noodzakelijk om actief te zijn voor de KNVB. Als je wekelijks bij je eigen vereniging fluit of vlagt kan je je ook prima aansluiten bij onze vereniging. Aspirant-leden bieden we de mogelijkheid om een aantal keer vrijblijvend mee te trainen voor ze lid worden.

Op aanvraag verzorgen wij bij voetbalverenigingen in onze regio lezingen voor scheidsrechters en assistent-scheidsrechters die bij die club actief zijn om hen bij te praten over de spelregelwijzigingen, volgen en positie kiezen tijdens een wedstrijd en andere actuele onderwerpen. Ook kunnen wij een vereniging desgewenst ondersteunen op het gebied van spelregels en arbitragebeleid.”

Wie is het boegbeeld van jullie vereniging?

“We hebben niet een specifiek boegbeeld binnen de onze vereniging. Ieder lid betaald contributie en heeft op basis daarvan een gelijkwaardige rol binnen de vereniging, ongeacht het niveau waarop hij of zij actief is. Wel zijn we trots dat er momenteel vier van onze leden actief zijn in het betaald voetbal.

Daarnaast is het leuk om te vermelden dat Michael van Praag en Maurice de Hond lid zijn van onze vereniging. Michael is voor zijn periode als voetbalbestuurder actief geweest als scheidsrechter en Maurice de Hond is nog steeds actief als scheidsrechter.”

Heeft u nog iets toe te voegen?

“Wat velen zich niet beseffen is dat een (assistent-)scheidsrechter een ‘vak’ is. Net als voetballers is voor ons training en ontwikkeling ook belangrijk. Naast een goede conditie is ook spelregelkennis belangrijk, want velen verwachten dat een scheidsrechter alles waarneemt, de spelregels paraat heeft en dus een goede beslissing neemt binnen een paar seconden.

Ondanks dat er altijd veel kritiek is op de scheidsrechter waarderen veel spelers, trainers, bestuursleden en publiek een scheidsrechter. Iedere wedstrijd heeft een scheidsrechter nodig, dus een oproep aan iedereen om het eens een keer te proberen. En ja, het is gewoon een hele leuke hobby”, laat Jelle van Hamersveld ten slotte namens SVA Amsterdam weten.