Vrije Tijd Amsterdam is altijd op zoek naar mooie sportverhalen in Amsterdam. In dat kader stelden we een aantal vragen aan Monique van Schendelen van Roei- en Zeilvereniging ‘De Hoop’.
Wilt u Roei- en Zeilvereniging ‘De Hoop’ eerst introduceren?
“Roei- en zeilvereniging De Hoop is met trots de oudste sportvereniging van Amsterdam. Vrijdag 26 mei 1848 stappen zes jongemannen, in een nationaal en internationaal bewogen periode, met enige opwinding in een roeiboot. Binnen 28 minuten roeien ze van de Amstel Jagthaven bij de Hoge Sluis over de huidige Weespertrekvaart naar Diemerbrug, het huidige Diemen. Het Algemeen Handelsblad van maandag 29 mei 1848 plaatst een bericht over deze tocht. De jongemannen besluiten vaker samen op de Amstel te roeien en nemen zo het initiatief voor het oprichten van roeivereniging De Hoop.”
Het 175-jarige bestaan
“Dat 175-jarige bestaan op 26 mei 2023 is echt een mijlpaal. Tel het aantal springlevende bedrijven en instituten in Amsterdam van 175 jaar en ouder, het zijn er niet veel. De meeste bedrijven uit de oprichtingsperiode van De Hoop overleefden niet of hebben door fusies en overnames inmiddels andere namen. De Hoop bleef in al die jaren wél springlevend. Natuurlijk wel met ups en downs, maar de ‘downs’ werden overwonnen door de sterke band die ontstaat door het roeien.”
Belangrijke bijdragen sport Amsterdam
“De Hoop heeft in haar bestaan belangrijke bijdragen geleverd aan de sport in Amsterdam en aan de roeisport in het algemeen. Van oprichter van de Amsterdamse IJsclub en mede-initiator van de aanleg van de Bosbaan, tot de jaarlijkse organisatie van drie toonaangevende roeiwedstrijden op de Amstel: Jeugd- en Tweehead en Skiffhead sinds 1951, de Novembervieren sinds 1970 en de Amstelbeker sinds 2011.”
Ruim 1000 leden
“De meer dan 1000 leden, bestaande uit jeugd-, recreatie-, wedstrijdroeiers en zeilers, varen met de 130 roei- en zeilboten actief op vijf verschillende locaties in Amsterdam en omstreken. Naast de hoofd locatie aan de Amsterdamse Weesperzijde ook op de Bosbaan (wedstrijdroeien), Strand IJburg (coastal roeien), in Almere (Scheehouten (zeil)wherry’s) en in Vinkeveen (zeilen).”
De vereniging ligt op een prachtige locatie kunt u hier iets meer over vertellen?
“De Hoop begon ooit in een kleine loods in een jachthaven tegenover het huidige Amstelhotel. Sindsdien kende de vereniging vier verschillende locaties allemaal aan de Amstel, overigens in de buurt van verschillende andere Amsterdamse roeiverenigingen. In de Tweede Wereldoorlog werden alle verenigingsgebouwen aan de Amstel op last van de bezetter gesloopt omdat die een vrij schootsveld over de Amstel wilde. Na de oorlog werden locaties voor de verenigingen verdeeld en kwam De Hoop terecht op haar huidige plek aan de Weesperzijde, een schitterende plek. Elke dag zijn wij weer dankbaar dat we daar onze boten in het water mogen leggen.”
Roei- en Zeilvereniging ‘De Hoop’ viert dit jaar zijn 35ste lustrum en bestaat 175 jaar, kunt u een paar hoogtepunten vermelden?
“Eigenlijk is er maar één hoogtepunt, maar dat duurde wel 175 jaar! Namelijk de uitgroei van 6 naar -nu al een aantal jaren- zo’n 1050 leden waarbij de vereniging moeilijke perioden van de Eerste en Tweede Wereldoorlog, perioden van economische recessie o.a. in de jaren ’30 en recent ook corona op uitstekende, bijna hartverwarmende wijze doorkwam en er sterkte aan ontleende.”
Hoe wordt het lustrum gevierd, wilt u het programma toelichten?
“Veel evenementen dit jaar staan in het teken van het lustrum. Hoogtepunt was een Vlootschouw op 27 mei samen met andere Amsterdamse roeiverenigingen, als een ‘Hommage’ aan de Amstel, de rivier waar al die verenigingen met zoveel plezier op varen en die wij delen met vele andere watersporters. Het was een mooie happening met al die verschillende watersporters. We organiseerden een dag voor de buurt en onze buren en natuurlijk een openings- en een slotfeest.”
Mooie traditie
“Zaterdag 2 september zullen, volgens traditie in een lustrumjaar, vijf leden het aantal jaren in kilometers roeien. Met een start ’s nachts in Zutphen zullen ze na 175 km roeien aan het begin van de avond feestelijk bij aankomst op De Hoop door de leden verwelkomd worden. Ook verschijnt er nog een mooi verhalenboek over 175 jaar De Hoop op De Amstel.”
Amstelbekerwedstrijden en lustrumwedstrijden
“Zondag 24 september vinden tussen de Berlagebrug en De Hoop de spectaculaire Amstelbekerwedstrijden voor achten plaats en op 5 november sluiten we af met onze lustrumwedstrijden, de Novembervieren.”
Wat zijn de leuke aspecten aan roeien?
“Roeien is een gezonde buitensport. Het is een sport waarbij alle spiergroepen worden aangesproken en waarbij de beweging zeer gecoördineerd moet worden uitgevoerd. Het is bij uitstek een teamsport omdat je, wanneer je met meerderen in een boot roeit, allemaal de beweging wel gelijk moet uitvoeren. Ook als je moe bent. Hoop-roeiers zullen ook altijd zeggen dat het roeien op die prachtige eeuwenoude Amstel nog iets extra’s geeft. Het is iedere keer weer magisch om op de Amstel te mogen roeien.”
Wat zijn de kernwaarden bij Roei- en Zeilvereniging ‘De Hoop’?
“Zoals in 1848 zes “jongemannen” zich ‘verenigden’ rond het roeien en daarbij anderen uitnodigden zich bij hen aan te sluiten, zo geldt dat vandaag de dag nog steeds. Wordt in de boot discipline en teamgeest verlangd, buiten de boot geldt dat je elkaar de ruimte geeft, plezier met elkaar beleeft en samen de vereniging springlevend wil houden. Iedereen kan lid worden bij de Roei- en Zeilvereniging en nieuwe leden zijn welkom.”
Hoe staat het bij de vereniging met de vrijwilligers?
“De vereniging ís een verzameling vrijwilligers. Wij kennen geen formele dwang om verenigingstaken uit te voeren, maar tientallen functies worden op vrijwillige basis vaak vanuit commissies vervuld door leden. En voor de 120 vrijwilligerstaken, die jaarlijks bij de organisatie van de drie grote wedstrijden gevuld moeten worden, melden zich altijd voldoende Hoopleden aan. Natuurlijk is het ook leuk om gezamenlijk iets moois tot stand te brengen en zo leer je ook weer meer mensen kennen. Alleen de bootsman en de jeugdcoach/-coördinator zijn in dienst. En voor het horecagedeelte werken we samen met de professionele partner Lots of F&B Events.”
Worden er naast roeien nog andere activiteiten georganiseerd?
“Twee keer per week zijn er zogenaamde sociëteits-avonden waar gezamenlijk kan worden gegeten. We kennen verschillende diners voor nieuwe leden, een jaarlijkse feestelijke lunch voor oudere leden, er worden lezingen gegeven en zeilweekenden georganiseerd. Van tijd tot tijd worden er ook roeitochten en wedstrijden in het buitenland bezocht. We organiseren dagen voor de buurt en een aantal leden draagt bij aan landelijke taken op roei- en zeilgebied.”
Sterke jeugdafdeling
“Vanaf 11 jaar kun je bij De Hoop lid worden en leren roeien. Inmiddels hebben we een grote jeugdafdeling die wekelijks les krijgt van een grote groep instructeurs. De beste roeiers doen mee aan regionale of landelijke wedstrijden. Daarnaast worden er talloze (roei)activiteiten georganiseerd waaronder een Nieuwjaarsdiner, een BBQ en een jaarlijks zomerkamp. De komende jaren willen we het aantal jeugdleden nóg sterker laten groeien. Vooral met meisjes, want dat aantal loopt nog iets achter. Zie ook www.karzvdehoop.nl of ga naar de website ikwilroeien.amsterdam”, laat Monique van Schendelen ten slotte weten namens Roei- en Zeilvereniging ‘De Hoop’.”