Het verhaal achter Dutch Lions Cheerleading
Dutch Lions Cheerleading

“Wij zijn een cheerleading vereniging genaamd, Dutch Lions en bestaan sinds 2009. Wij zijn een non-profit vereniging en doen dit geheel vrijwillig en met heel veel liefde. Ik (Elisa) en Zulegha zijn de eigenaren en coaches. Zelf heb ik van 2004 tot ongeveer 2013 als cheerleader deze sport beoefent en vanaf 2014 is Zulegha als cheerleader bij DLC gestart en heeft later de rol als coach aangenomen”, vertelt Elisa namens de Dutch Lions Cheerleading. VTA ging op zoek naar het verhaal achter de Dutch Lions Cheerleading.

De teams

“Op dit moment hebben wij 2 teams, de senioren 13+ genaamd Lady Lions en peewees 6 t/m 12 jaar genaamd Lion Cubs. Het is een teamsport die superleuk, uitdagend en heel gevarieerd is. De sport bestaat uit turnen, stunten en dans.”

Het ontstaan

“Onze mooie vereniging is 12 jaar geleden opgericht door Nancy en mij. Wij werkten op dat moment voor hetzelfde bedrijf dat sinds 2004 een jaarlijks event heeft waar werknemers uit heel Europa bij elkaar komen. Dit is een lang weekend met voetbalcompetitie, waarbij ieder land een cheerleading team heeft. Zo ben ik voor het eerst bekend geraakt met deze sport en ik was direct verkocht. Op dat moment wist ik echt ‘dit is mijn passie’.

Eerste fase in Hoofddorp

“Het eerste seizoen van Dutch Lions Cheerleading begon officieel op de eerste zondag van september in 2009. Wij hadden in Hoofddorp een gymzaal gehuurd en waren er helemaal klaar voor.

Na 8 mooie jaren in Hoofddorp ging Nancy stoppen en nam Zulegha haar rol als coach over. Zulegha en ik komen beide uit Amsterdam en wij dachten, het tijd voor iets anders, iets nieuws.”

Verhuizing naar Amsterdam

“Wij besloten met de vereniging te verhuizen naar Amsterdam. Ik had een hele mooie locatie in Amsterdam Noord gevonden bij turnvereniging GV Tonido. Deze plek had een verende Vloer, airtracks in diverse maten, alle materialen die we nodig hebben en waar we gebruik van mochten maken. Er ging een wereld voor ons open.”

Kamer van Koophandel

“Om alles echt officieel te maken, hebben wij ons in 2018 ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Zulegha en ik waren vanaf dat moment de trotse eigenaren van Dutch Lions Cheerleading.

Iedereen is welkom

“Bij ons is iedereen welkom. Je leert bij ons alles. Hiervoor heb je geen ervaring nodig. Deze sport heeft voor iedereen een plek. Wanneer je besluit om een seizoen te komen cheerleaden, betaal je contributie en na ontvangst van de betaling ben je lid van de vereniging. Om erachter te komen of deze sport iets voor jou is bieden wij een gratis proefles aan. Wat wij van jou vragen is doorzettingsvermogen, altijd bereid te zijn om iets nieuws te proberen en te leren.”

Drijfkracht en motivatie

“In de beginjaren van de vereniging, waren Nancy en ik een goede motivator en drijfkracht en later nam Zulegha deze rol over van Nancy. Op dit moment doet ze misschien nog wel meer dan ik. Zij heeft een hele mooie visie op de sport en weet welke kant zij met onze club op wilt. We denken daar precies hetzelfde over en zijn daarom een mooie match. Zulegha en ik vullen elkaar precies aan en weten vaak al van te voren wat een ander denkt. We vormen een goed coaching duo en zijn een echt team.”

All Girl teams

“Op dit moment hebben we 2 teams. Laten we beginnen met ons seniorenteam Lady Lions, dit is hoe wij het noemen, een All Girl team Level 4, wat inhoudt dat het team volledig uit meisjes/vrouwen bestaat. Er zijn in de sport diverse levels waarop deze uitgevoerd kan worden level 0 t/m 7, Ook kan je voor Coed kiezen, wat inhoudt dat er jongens/mannen en meisjes/vrouwen in een team zitten.

Onze senioren dames zijn een warm, sterk, gemotiveerd en hecht team. Door covid hebben zij helaas 2 seizoenen moeten missen, maar dat heeft er niet voor gezorgd dat het team uiteen viel maar juist meer motivatie en eenheid gecreëerd.”

Peewee team

“Ons peewee team Lion Cubs zijn de schattigste dametjes die je ooit hebt gezien hahaha.
Zij leren bij ons vanaf level 1 alles wat deze sport te bieden heeft. Dit is een nieuw team. Zioj zijn afgelopen september gestart met hun allereerste seizoen. Het is een team wat nog moet groeien en zo zijn wij ook druk bezig om dit team te promoten om meer leden te mogen verwelkomen.”

Wedstrijden

“Wij doen jaarlijks mee aan 2 wedstrijden. Dat is het Nederlands kampioenschap en een open Europese wedstrijd ECC welke plaatsvindt in Duitsland. Wij hebben een droom en dat is om met het seniorenteam mee te kunnen doen aan het WK dat gehouden wordt in World Disneyland in Amerika.

Workshops

We organiseren ook workshops. Van bedrijfsfeesten, bruiloften, openingen tot aan een warming up verzorgen bij het leger. We hebben zelfs in een reclame mee gedaan voor een bekend automerk. We hebben 5 jaar lang langs de sideline van het American Football team de Amsterdam Crusaders gecheered.”

Marijke Helwegen

“Wat wij persoonlijk heel leuk vonden, was het bezoek van Marijke Helwegen i.v.m. haar liedje de Botoxrap, waar wij ook in voor komen. We hebben zoveel meer moois en leuks mee mogen maken en alles wat we hebben mogen ervaren in de afgelopen jaren, zullen wij nooit vergeten”

Teambuilding

“Om op een goede manier samen te werken, houden wij teamuitjes, doen wij veel aan teambuilding en gaan wij op ‘cheerkamp’. Dit is echt een super leuke manier om elkaar beter te leren kennen. Wij gaan dan aan het begin van het seizoen een weekend weg en verblijven dan met z’n allen op een bungalowpark. Daar doen we diverse spellen waar samenwerking belangrijk is en hebben wij het hartstikke gezellig.”

Europese competitie

“Aan het eind van het seizoen is een van onze hoogtepunten de open Europese competitie ECC in Bottrop Duitsland. Dit wordt georganiseerd in Movie Park, oftewel het walhalla qua cheerleading binnen Europa met gemiddeld 5000 Cheerleaders die aan deze competitie mee doen. Het Leuke pretpark is veranderd in een cheerleading wereld. Overal waar je kijkt zijn cheerleaders, alleen al de ervaring om daar te zijn en mee te doen aan deze competitie ongeacht de uitkomst van de wedstrijd, is alles waard en om nooit meer te vergeten.

Op 4 en 5 juni 2022 is deze competitie na 2 jaar afwezig te zijn geweest weer terug op de agenda. De Lady Lions zijn weer druk bezig met trainen om daar straks een topprestatie neer te gaan zetten en wie weet met een mooie prijs naar huis te kunnen gaan”, laat Elisa ten slotte enthousiast namens Dutch Lions Cheerleading weten.

Foto credits: Dutch Lions Cheerleading

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam