FC Abcoude: ‘multiculturele voetbalvereniging met dorpse gezelligheid’
Meisjesvoetbal wordt bij FC Abcoude steeds populairder

Vrije Tijd Amsterdam is altijd op zoek naar mooie sportverhalen in en rondom Amsterdam. In dat kader stelden we een aantal vragen aan Rosa Wessel, secretaris van FC Abcoude.

Introductie FC Abcoude

“FC Abcoude is de laatste decennia uitgegroeid van een echte dorpsclub tot een multiculturele voetbalvereniging met ruim 850 leden. De dorpse gezelligheid is altijd gebleven. Bij FC Abcoude is er voor alle leeftijden ruimte om op zowel prestatief als recreatief niveau voetbal te spelen. We houden naast goede en sportieve prestaties op het veld, ook van de gezelligheid eromheen. Plezier staat op de eerste plaats!”

Sportiviteit en plezier

“Plezier en sportiviteit staan centraal bij onze club. Wij hechten waarde aan een veilig en plezierig sportklimaat en daarom hebben we een gedragscode opgesteld voor alle leden, functionarissen en ouders. Hierin spelen het tonen van respect voor elkaar en positief coachen een belangrijke rol. Als sportvereniging zijn we afhankelijk van de inzet van ouders en leden. Zonder vrijwilligers kan er niet worden gevoetbald en ons motto is dan ook: FC Abcoude zijn we met z’n allen!”

De ambities van FC Abcoude

“Het is onze ambitie om de kwaliteit van onze jeugdopleiding verder te ontwikkelen en de doorstroom naar de seniorenselectie te verbeteren. Met de komst van een grote nieuwbouwwijk hebben we momenteel meer aanmeldingen dan we kunnen plaatsen. Ook zal het nieuwe clubhuis dat momenteel in aanbouw is een bepaalde aantrekkingskracht hebben. Met een extra kunstgrasveld kunnen we meer leden aannemen, hierover zijn we in gesprek met de gemeente De Ronde Venen.”

Meer trainers nodig

“Bij de ambitie om te groeien past ook de noodzaak om meer trainers aan te trekken en daarin niet in te boeten op kwaliteit, daarbij staan wij ieder seizoen voor een uitdaging. De jeugdafdeling groeit, zowel bij de jongens als de meisjes. De prestatieteams doen het goed en dankzij het meerfasen voetbal van de KNVB treffen de recreatieteams veelal gelijkwaardige tegenstanders. FC Abcoude staat in de regio bekend als een stabiele vereniging met een veelbelovende jeugdopleiding.”

Ouders in trainersrol

“Gelukkig kunnen we bouwen op ouders die de trainersrol op zich nemen bij teams die geen vaste trainer hebben en wij proberen hen zo goed mogelijk te ondersteunen, door bijvoorbeeld een trainersavond te organiseren, een KNVB-cursus of een traject bij onze partnerclub FC Utrecht aan te bieden. Ook proberen we zoveel mogelijk jeugdspelers te stimuleren om een jonger team te trainen. Leuk en leerzaam. Verder zijn we druk bezig om meer HJO’s aan te trekken ter ondersteuning van de technisch coördinatoren. Genoeg uitdagingen dus.”

Zelfsturing en resultaatverantwoordelijkheid

“We streven ernaar dat de vrijwilligers en commissies zelfstandiger zijn, zelf met ideeën komen en nader uitwerken: ‘act if you own the place’! Een andere uitdaging zit hem in het werven van nieuwe vrijwilligers. Er liggen nog best wat taken die opgepakt moeten worden of verdeeld moeten worden over meer mensen. Het is niet gemakkelijk om nieuwe vrijwilligers te werven, om ouders enthousiast te maken en om ze het verantwoordelijkheidsgevoel over te brengen. Vele handen maken licht werk.”

Vrijwilligers en sponsors

“FC Abcoude heeft ongeveer 180 vaste vrijwilligers; daaronder vallen alle structurele taken gedurende een seizoen. Daarnaast zijn er roulerende vrijwilligers die zo nu en dan een bardienst draaien, een wedstrijd fluiten of vlaggen. Hoe groot of klein de taak, we kunnen niet zonder de inzet van onze vrijwilligers. Wij zijn heel tevreden en trots dat zoveel mensen zich voor de vereniging inzetten.

“Wat sponsors betreft is er een inhaalslag nodig. We hebben de afgelopen jaren minder aandacht gehad voor onze huidige sponsors en voor het werven van nieuwe sponsors. Daar wordt nu hard aan gewerkt en we hopen dat we volgend seizoen de resultaten zien. We hebben de sponsorinkomsten keihard nodig om het clubhuis, het voetbal, de trainers en activiteiten te kunnen faciliteren. Daarnaast vinden we het mooi om de verbinding te hebben met het bedrijfsleven en lokale ondernemers. Leuk is dat we volgend seizoen de sponsoren aantrekkelijke arrangementen kunnen aanbieden om wedstrijden te bekijken vanaf het terras van onze bestuurskamer. Voor wat hoort wat.”

Het nieuwe clubhuis

“Ongeveer acht jaar geleden is het idee ontstaan om een nieuw clubhuis te bouwen. Een clubhuis dat voldoet aan de huidige wensen en een gebouw dat duurzaam is. Sindsdien zijn er gesprekken gevoerd, berekeningen gemaakt en schetsen op papier gezet. Er is sprake geweest van een nieuw clubhuis gecombineerd met het nieuwe sporthuis/zwembad en een combi met de hockeyvereniging, maar dat is allemaal niet doorgegaan. Sindsdien hebben we ons eigen pad gevolgd en is het plan voor een nieuw clubhuis in stroomversnelling geraakt, dat is ongeveer vier jaar geleden.”

“De hele voorbereiding was ontzettend intensief, met name om de financiering rond te krijgen. Dat is uiteindelijk gelukt, mede dankzij onze gezonde boekhouding, overheidssubsidies en de hulp van onze leden, supporters en sponsoren die geld hebben ingezameld (jeugdteams), symbolische bakstenen hebben gedoneerd en obligatieleningen hebben verstrekt. In juli is het oude clubhuis gesloopt, in augustus 2022 is de eerste paal geslagen en sindsdien zien we iedere week de contouren steeds meer zichtbaar worden. Deze week wordt het dak geplaatst! De planning is dat het clubhuis in juni 2023 gereed is.”

“Met het nieuw clubhuis zijn we zelfvoorzienend en zijn we de weg van duurzaamheid ingeslagen. Er komt een mooie kantine met terras met uitzicht op veld 1 en 2. De kleedkamers en opslagruimtes bevinden zich op de begane grond. Op de eerste verdieping zijn naast de bestuurskamer ook de BSO van Kind en Co en een praktijk/sportruimte van fysiopraktijk Wijnant gehuisvest.”

FC Abcoude: ‘multiculturele voetbalvereniging met dorpse gezelligheid’
Het nieuwe clubhuis van FC Abcoude

Viering 50-jarig bestaan

“We zijn ‘jarig’ op 13 juni 2023. Deze bijzondere mijlpaal zullen we tegelijk met de opening van het nieuwe clubhuis uitgebreid vieren op 8 en 9 september. Alle voorbereidingen worden getroffen door de jubileumcommissie die een aantrekkelijk programma gaat verzorgen voor al onze leden en belangstellenden, van jong tot oud.”

Hoogtepunten in de historie

“Over de hoogtepunten in de historie zijn de meningen vast verdeeld. Een hoogtepunt ver terug in de tijd is ongetwijfeld de promotie van het eerste naar de hoofdklasse van de AVB (1982). Een ander bijzonder moment was de promotie naar de 2e klasse van de KNVB in 2010. Dat zijn sportieve hoogtepunten, maar we kunnen de bouw van het nieuwe clubhuis zeker ook als hoogtepunt beschouwen. Na al die intensieve jaren van voorbereiding konden we op 1 april 2022 de knoop doorhakken: de bouw gaat door! Dát moment, dat kun je zeker als hoogtepunt beschouwen.”

Activiteiten naast voetbal

“Op dit moment organiseren we onze inziens nog te weinig activiteiten naast het voetbal. Het liefst vinden er meer activiteiten plaats dan momenteel het geval is. In de huidige situatie waarin we een noodkantine hebben betrokken zijn de faciliteiten misschien niet ideaal, maar vanaf het volgende seizoen biedt ons nieuwe clubhuis veel mogelijkheden voor het organiseren van activiteiten.”

“Een paar keer per jaar organiseren we op zondagmiddag een feest met een zanger wanneer de Zondag 1 en 2 hebben gespeeld. Daarnaast zouden we graag meer activiteiten willen ontplooien voor de jeugd waarbij onze vereniging ook een sociale ontmoetingsplek is voor kinderen en jongeren. Tot slot stimuleren we het organiseren van teamuitjes door de teams; dit is goed voor de teambuilding en de sfeer.”

“Wat we wel organiseren is een jeugdtoernooi in april, het internationaal seniorentoernooi Amsterdam Tournament in samenwerking met Euro-Sportring, externe toernooien zoals het VUMC-toernooi, het beurstoernooi en de vriendinnendag voor de meisjesteams.”

Eerste en tweede elftal

“We hebben de ambitie om met de Zondag 1 in de 1e klasse te gaan spelen! Op dit moment staat het team er aan kop in de zondag 3e klasse van District West I en voeren ze de ranglijst aan met een voorsprong van 8 punten op nummer 2 sv Ouderkerk. Vorig seizoen zijn we de promotie naar de 2de klasse misgelopen, we zaten er zo dichtbij.”

“Zondag 2 is vorig seizoen gepromoveerd naar de hoogste klasse, de reserve hoofdklasse en zij doen het ook ontzettend goed, staan nu tweede. Het is een heel jong team, veel spelers speelden vorig jaar nog in de JO19.”

FC Abcoude: ‘multiculturele voetbalvereniging met dorpse gezelligheid’
Veel spelers uit de eigen jeugdopleiding spelen bij de Zondagselectie

Jeugdteams

“Met onze jeugdselectieteams spelen we divisie voetbal of minimaal hoofdklasse. Kinderen kunnen al vanaf de leeftijd van 5 jaar bij ons komen voetballen. De allerkleinsten (jongens en meisjes) starten met training en onderlinge wedstrijden op de zondagochtend waarna ze rond hun 6de of 7de deelnemen aan de KNVB-competitie. De nieuwe spelersgroep van JO19-1 stond voor de moeilijke taak om het niveau van hun voorgangers te evenaren. Ze hebben in de eerste fase weten te handhaven in de 3de divisie, wat een mooie prestatie is.

Meisjesafdeling

“FC Abcoude beschikt ook over een enthousiaste meisjesafdeling dat volop in ontwikkeling is; steeds meer meisjes kiezen voor voetbal. Momenteel zijn er 6 meidenteams en is er 1 damesteam. Dit seizoen is MO15-1 het enige selectieteam en is prima op haar plek in de eerste klasse. Het team bestaat uit veel jonge meiden waarvan er een paar stage hebben gelopen bij de KNVB.”

“De laatste jaren hebben we helaas geen dameselftal meer; wel is er een 30+ damesteam dat op half veld competitie speelt. Het is al jaren een grote wens om damesvoetbal op groot veld aan te bieden, daar werken we aan door een bredere meisjesafdeling en meer binding met de club te creëren. Echter veel oudere meiden gaan op een gegeven moment studeren en stoppen met voetbal of gaan voetballen bij een studentenvereniging.”

“Er is een werkgroep stimulering meisjesvoetbal opgericht die zich bezighoudt met de ontwikkeling van de meisjesafdeling. Zo wordt er ieder jaar een vriendinnendag georganiseerd om nieuwe meisjes kennis te laten maken met meisjesvoetbal en we willen meer rolmodellen op de teams. Dit seizoen hebben we twee vrouwelijke trainsters en twee meisjes van MO17-1 die stagelopen bij de jongere teams. Het is ontzettend leuk om de oudere meiden te betrekken bij de jongere, die hen als een voorbeeld zien.

G-team en Walking Football

“Daarnaast zijn we enorm trots op ons G-team (voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking) dat ieder weekend gepassioneerd op de velden staat. Tevens bieden we sinds vorig seizoen Walking Football aan, een voetbalvorm voor senioren waarbij niet wordt gerend.”

FC Abcoude: ‘multiculturele voetbalvereniging met dorpse gezelligheid’
Het Walking Football trekt steeds meer spelers

Jonge talenten

“In de pupillenteams hebben we veel talent rondlopen, sommige jongens lopen dit seizoen stage bij een BVO. Bij de meisjes is de selectie helaas nog iets te smal om op alle leeftijdsniveaus prestatieteams te creëren. Talentvolle speelsters krijgen wel de kans om stage te lopen bij de KNVB”.

Profspelers die bij Abcoude zijn begonnen

“Dat zijn er vrij veel. We hadden in onze oude kantine een ‘wall of fame’ met foto’s van oud-FC Abcoudenaren die het tot het profvoetbal hebben geschopt. Grote namen als Ruud Hesp en Matthijs de Ligt zijn bij Abcoude begonnen net als Ajax speelster Kay-lee de Sanders, Mees Rijks (Jong Utrecht) en Edson Braafheid. Genaro Snijders die onder andere bij Vitesse heeft gespeeld is nu weer terug op zijn honk bij FC Abcoude en vervult naast speler van Zondag 1 een bestuursfunctie in de rol van technisch manager.”

Recreatieve teams

“We hebben een groot aantal recreatie teams en de resultaten en niveaus zijn heel wisselend. Sommige teams lopen tegen het niveau van prestatieteams aan en hebben dezelfde drive; bij andere teams is vooral gezelligheid en plezier belangrijk. Desalniettemin willen we alle teams goede trainingen aanbieden zodat iedereen zich goed kan ontwikkelen. We blijven daarin afhankelijk van de inzet van ouders. Sommige teams hebben betrokken ouders die willen trainen en coachen; maar helaas is dat niet bij alle teams het geval. Een andere moeilijkheid binnen de recreatieve teams is het verschil in motivatie en niveau van de spelers. Het blijft altijd een uitdaging om alle spelers een plek te bieden waar ze allemaal tevreden mee zijn. Voor de sfeer, het plezier en de ontwikkeling is een goed kader nodig en we zijn ontzettend blij met alle ouders die daaraan bijdragen”, laat Rosa Wessel ten slotte enthousiast weten namens FC Abcoude.”

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam