Dojo De Jong: “Judoschool waarbij plezier en judo als breedtesport voorop staan”
Foto via Dojo De Jong

Dojo De Jong kenmerkt zich als een gezellige club waar iedereen welkom is om te judoën op zijn of haar eigen niveau, vooral veel jeugd waarbij plezier en judo als breedtesport voorop staat. Dat zegt judoliefhebber Alex de Jong namens zijn Judoschool ‘Dojo De Jong’. Vrije Tijd Amsterdam interviewde de Sensei en ging op zoek naar het verhaal achter de Mokumse Judoschool.

Het ontstaan

“Dojo De Jong is ontstaan vanuit de buurthuis verenigingen Don Bosco en M.E.O. Bij Don Bosco ben ik zelf op 5-jarige leeftijd begonnen. Bij beide clubs gaf ik al les toen deze beide om verschillende redenen moesten stoppen met activiteiten. In 2014 ben ik verdergegaan met de clubs op andere locaties in de buurt, onder de naam Dojo De Jong. De judoactiviteiten vinden plaats op twee locaties: de Frankendaelschool op de Hogeweg en de Nelson Mandelaschool in de Liangs Nekstraat.”

Dojo De Jong: “Judoschool waarbij plezier en judo als breedtesport voorop staan”
Foto via Dojo De Jong

Impact van de Coronacrisis

“Vooral de onzekerheid is lastig. Dan weer wel binnen les mogen geven, dan weer niet. Gelukkig kunnen we dan altijd wel ergens naar buiten uitwijken samen met bevriende clubs. Maar je merkt dat de animo voor buiten judo toch minder is. Buiten trainen is dan ook niet echt judo. Gelukkig hebben we trouwe leden en een begripvolle verhuurder. Dat horen we om ons heen wel eens anders.”

Uit de hand gelopen hobby

“Omdat ik dit als uit de hand gelopen hobby doe ben ik de enige leraar. Ik heb wel een vaste assistent en wat oud-leerlingen waar ik een beroep op kan doen. Ook werk ik met een aantal bevriende judoclubs samen. Zo kunnen we samen leuke dingen organiseren zoals toernooien, judofun dagen en een judofun weekend.”

Hoeveel leden heeft Dojo De Jong?

We zijn een klein clubje, met daarom ook veel persoonlijke aandacht voor het individu. Momenteel zitten we rond de 45 leden.

De kernwaarden

“Plezier, aandacht voor het individu, de normen en waarden die bij judo en sport hoort. Iedereen mag zichzelf zijn en op zijn eigen tempo zich ontwikkelen.”

Naschoolse lessen

“Hoewel we bewust in Oost/Watergraafsmeer zitten en veel verschillende buurtkinderen op les hebben en hebben gehad, zijn er naast de lessen geen buurtgerichte activiteiten. Wel werken we samen met onder andere SportService voor naschoolse lessen.”

Toernooien

“Toernooien organiseren we samen met bevriende clubs. Vier toernooien per seizoen die volledig gericht zijn op leren omgaan met winnen en verliezen. Geen geschreeuw, geen coaches of ouders die aanwijzingen geven. De scheidsrechters zijn de coaches voor beide partijen.”

Foto via Dojo De Jong

Persoonlijke hoogtepunten

“Ik kan niet specifiek één hoogtepunt noemen. Ik kan wel vertellen wat ik het mooiste aan lesgeven vind. Als dat ene kind, dat op elke sport al weggestuurd is omdat het zo lastig is, wel zijn of haar plek vindt bij Dojo De Jong. En dat je dan op de mat, maar ook daarbuiten, voortgang in de persoonlijke ontwikkeling ziet. Dat zijn mijn persoonlijke hoogtepunten.”

Kinderen een plek bieden

“De judoactiviteiten concentreren zich vooral op de jeugd. Daarnaast zie je regelmatig kinderen die door huisartsen of begeleiders geadviseerd worden op judo te gaan. Het geeft veel voldoening om die kinderen ook een plek te kunnen bieden waar ze zichzelf kunnen zijn.”

Waarom judo zo leuk is

“Ik heb vele sporten geprobeerd in mijn jeugd. Judo blijft boeiend, is veelzijdig. En wie wil er nou niet lekker stoeien?”

Iedereen is welkom

“Iedereen is welkom. Kom lekker een keertje meedoen om te kijken of je het leuk vindt. Er zijn weinig kinderen die dan niet staan te springen om de volgende week weer mee te mogen doen”, laat een enthousiaste Alex de Jong ten slotte namens de Judoschool weten!

Interview door: Rik Verkaik

Lees ook: Het verhaal achter TURNZ Amsterdam Gymnastics