
Amsterdam herbergt bijzondere kunstenaars en Vrije Tijd Amsterdam deelt graag hun verhaal. Vandaag stellen we een aantal vragen aan kunstenaar Nanna Lahn.
Wilt u zichzelf eerst eens introduceren?
“Ik ben Nanna Lahn, beeldend kunstenaar en onderzoeker. Ik kom uit Denemarken, maar voel mij thuis in Amsterdam.
Ik heb een opleiding tot autonome kunstenaar gevolgd op de Koninklijke Academie in Den Haag. Wij hadden als studenten veel ruimte en goede faciliteiten om ons te ontplooien. Later heb ik ook een bachelor in kunsteducatie gehaald en onlangs een master artistic research bij de Universiteit van Amsterdam. Ik vond het interessant om bij de universiteit kunst vanuit een nieuwe hoek te bekijken.”
Is er een ruimte waar u helemaal zichzelf kan zijn om uw kunst te creëren?
“Mijn atelier is gevestigd in een oud badhuis in de Diamantenbuurt. Het gebouw is van de architectenstijl De Amsterdamse School waar ik veel bewondering voor heb. Het atelier is vlakbij mijn huis wat erg praktisch is en een grote luxe in Amsterdam.”
Met welke materialen werkt u het liefst en hoe komt uw werk tot stand?
“Ik heb met alle soorten verf gewerkt; olie, tempera en acryl. Ik experimenteer graag met materialen om tot de beste combinatie tussen idee en beeld te komen. Kunst maken is voor mij juist dit interessante dialoog tussen mijn gedachten en wat het beeld of het materiaal eist.”
Heeft u een specifiek thema dat u in het proces van uw werk aanhoudt?
“Mijn werk gaat altijd over de relatie tussen mens en natuur. Ik onderzoek al een tijdje welke invloed de toenemende mediatisering van de natuur, zoals het plaatsen van wildcamera’s, op ons hebben. De camera’s worden vaak goedbedoeld opgehangen om de natuur en de dieren te beschermen maar het is tegelijkertijd ook weer een manier om de blik van de mens te verlengen en daarmee ook controle uit te oefenen.”
Hoe kijkt u naar kunst en wat zijn uw inspiratiebronnen?
“Kunst is voor mij een manier om de wereld beter te begrijpen. Door het naschilderen van de beelden die door wildcamera’s genomen worden, probeer ik beter te begrijpen welke invloed deze beelden hebben. Het schilderen is een manier om andere beelden te deconstrueren, een soort metabeeld.”
Wat zijn uw favoriete stromingen in de kunstgeschiedenis?
“Schilderkunst uit alle perioden en alle stijlen fascineren mij. Het blijft verassend hoe schilders met eindeloze combinaties van kleuren en vormen nieuwe ruimtes creëren. Ik heb een zwakte voor laatmiddeleeuwse schilderkunst. Zonder camera obscura krijgen schilderijen een originelere, ietwat absurdistische kwaliteit waarvan ik hou. In die tijd lag de focus op het vertellen van een verhaal, met een overvloed aan visuele informatie.”
Vindt u Amsterdam als kunstenaar een inspirerende stad?
“Amsterdam is een heerlijke stad om in te wonen, en nog redelijk betaalbaar wat belangrijk is voor een kunstenaar met een wisselend inkomen. Er is best een leuk cultureel aanbod in
Amsterdam maar ik zie helaas ook een tendens dat de culturele instellingen veilige keuzes maken en ik mis soms wat meer gewaagde tentoonstellingen.”
Staan er nog solo- en/of groepsexposities op de agenda?
“In mei (13-19) organiseer ik samen met collega-kunstenaar Jacqueline Lamme een groepstentoonstelling in De Dokzaal op de Plantage Doklaan 8 te Amsterdam. Wij hebben een handjevol kunstenaars uitgenodigd die op verschillende wijzen de verhouding van de natuur in onze directe omgeving als thema hebben.”
Wilt u zelf nog iets toevoegen?
“Leuk als mensen mijn website bekijken en me willen volgen op Instagram.”