Vrije Tijd Amsterdam is altijd maar zeker in tijde van Corona op zoek naar leuke verhalen in Amsterdam. In dat kader stelde Rik Verkaik een aantal vragen aan Pelle Aardewerk, de voorzitter van avv TOG (Tot Ons Genoegen).
Het ontstaan van de voetbalclub
“De oprichting was op 23 mei 1909. De oprichters waren een aantal jongens die in die tijd werkten bij Werkspoor. Zij kwamen dan ook allemaal van de Oostelijke Eilanden. Voor het seizoen 1909-1910 besloot men de club onder de naam Velox in te schrijven bij de Amsterdamsche Volks Voetbalbond, afgekort de A.V.V.B., maar van de bond moest de naam “Velox” worden gewijzigd. Een vereniging met die naam bestond al. Goede raad was duur. Het toeval wilde dat kort daarvoor een andere vereniging was opgeheven en de jongens besloten die naam dan maar over te nemen. De naam klonk goed: “Tot Ons Genoegen”, afgekort “T.O.G.”. “En zo bestaan we al bijna 112 jaar zelfstandig, ze moesten eens weten!”
Leden en teams
“Wij zijn een kleine vereniging met op dit moment slecht 8 senioren elftallen en een jeugdteam. Bij elkaar zo’n 150 actieve leden. Daarnaast heeft TOG een hele warme vrijwilligers en supportersschare.”
Voorbarig besluit KNVB
“Bij het stoppen van het seizoen vorig jaar vanwege de perikelen rond Corona, stond onze Zondag 1 op de eerste plaats. De KNVB besloot dat alle teams die in hun competitie eerste stonden, zouden promoveren. In ons geval van de 4e naar de 3e klasse. Door een merkwaardig en vooral prematuur besluit van de KNVB, werd die eerste plaats toebedeeld aan een andere vereniging.”
Het talentvolle meidenteam
“Wij hebben op dit moment 1 jeugdteam, dat bestaat uit veel talenvolle meiden onder de 14 jaar. Dit team speelt in de hoofdklasse tegen jongens teams van dezelfde leeftijd, hetgeen niet alleen een Nederlands maar ook Europese primeur is, met uiteindelijk het doel om na een aantal jaren op het allerhoogste landelijke eredivisie vrouwen niveau te spelen. Een aantal zeer talentvolle meiden spelen nu al in het Nederlands elftal in hun leeftijdscategorie. Dit team heeft een goed kader qua begeleiding, trainers, verzorger en ouders, hetgeen een succes factor is voor elk toekomstig jeugdteam.”
Kernwaarden bij TOG
“Door velen getypeerd als de dorpsclub van Amsterdam. Een beeld waar wij al meer dan 111 jaar trots op zijn. Het “verenigen” staat centraal. Ons familiair en sociaal karakter uit zich in alle geledingen van de club. Van spelers en begeleiding, van supporters tot vrijwilligers. Bij ons staat speelplezier voorop. Met de juiste teamspirit komen de resultaten vanzelf. Via diverse uitstapjes en evenementen proberen we de saamhorigheid te vergroten. Tussen spelers en trainers, maar ook met de achterban. Lief en leed worden hierbij gedeeld hetgeen bijvoorbeeld tot uiting komt in onze traditionele 4 mei herdenking.
Verder hebben wij nooit spelers betaald, integendeel, wil je bij ons voerballen, dan betaal je net als iedereen contributie en ben je onderdeel van een gezellige vereniging. Een meer volledig statement is te vinden op onze website www.AVVTOG.nl en Facebook pagina.”
Een middagje TOG
“Een middagje TOG betekent, naast het voetbal, ook een stuk gezelligheid. Wij houden van eerlijkheid. Een TOG’er is recht voor zijn raap. Hij neemt geen blad voor de mond. Soms doet hij dat bloedserieus, meestal met een vleugje Amsterdamse humor. Maar hij slaat altijd de spijker op zijn kop. Ook bij ons is de “derde helft” bijna even belangrijk als de eerste en tweede helft.”
Prestatieve teams
“De keuze is bij TOG altijd hetzelfde geweest. De selectie elftallen zijn prestatie gericht. De overige teams zijn gericht op recreatie en onderlinge gezelligheid.”
De rampdag voor TOG
“25 augustus 2006 was een rampdag voor TOG. De kantine brandde af waarbij vele mooie nostalgische herinneringen verloren gingen. Al met al leidde dat er toe dat we moesten verhuizen naar onze huidige locatie. Ter ondersteuning is door een aantal enthousiaste leden de ‘Club van 100’ opgericht. In no-time meldde zich meer dan 100 mensen die 100 Euro doneerden. Een volledige deelnemerslijst hangt nog steeds in de kantine. Verder is de ‘Club van 100’ belangrijk geweest in de aanloop naar het 100-jarig bestaan van onze club.”
Vrienden van de club
“In 2012 wilde men de ‘Club van 100’ nieuw leven in blazen en deze om te dopen in de ‘Vrienden van TOG’. Het lidmaatschapsbedrag is €25 per jaar en men financiert hiermee ieder jaar een bepaalt item. Her scorebord op ons veld is hiervan het eerste zichtbare resultaat.”
Inspanningen voor de club
“Ik ben er trots op dat TOG’ers zich altijd inspannen voor hun cluppie. We beschikken over een voltallig bestuur, enthousiaste kantine medewerkers en een aantal “ras-” TOG’ers, zorgt voor onderhoud en, schoonmaak van kantine en kleedkamers. Sommigen doen dit al meer dan 60 jaar!”
Legendarische promotiewedstrijden
“Zonder enige twijfel was het seizoen 1945-1946 het absolute hoogtepunt in de nu 112-jarige geschiedenis van de club. Tijdens dat seizoen kwam het eerste elf¬tal uit in de 2e klasse. In die tijd, de één na hoogste afdeling van het voetbal, nu vergelijkbaar met de eerste divisie. Want wat bijna niemand voor mogelijk hield werd een feit: TOG werd kampioen van de 2e klasse. Bij de legendarisch promotiewedstrijden in het Olympisch Stadion werd het allerhoogste niveau nipt niet gehaald.”
De derby
“De derby is voornamelijk Fortius, onze naaste buurman, waarbij het altijd gezellig druk is.”
Improvisatie vanwege Corona
“Net zoals andere verenigingen is dit zowel financieel, sportief alsmede sociaal gezien een moeilijke tijd voor het verenigingsleven, toch voor de meesten een belangrijke uitlaatklep. Wij hebben de tijd goed benut om de kantine, keuken en materialen ruimtes een opknapbeurt te geven. Daarnaast volgen we de regels op om er met zijn allen straks weer beter en vooral gezond uit te komen.”
Slotwoorden
“Ik nodig u graag eens uit voor een middagje TOG bij een thuiswedstrijd van onze zondag1 om de warme sfeer zelf te ervaren. Daarnaast hebben wij nog wat ruimte om één of twee elftallen een gezellige voetbaltijd te bieden”, laat Pelle Aardewerk ten slotte namens TOG weten.