“Vrijheid van lopen in open landschap is absolute aantrekkingskracht”
Foto: Louis Vinkloop 2019

“Het geheim is een mooie baan en een prachtige hardlooproute door de weilanden van Waterland. Het is fantastisch om daar doorheen te lopen”, vertelt Peter Vlugt namens de organisatie van alweer de 17e Louis Vinkloop. Vrije Tijd Amsterdam blikte met Peter vooruit naar de ATOS Louis Vinkloop, die op 8 maart zal plaatsvinden in Amsterdam-Noord.

Zou je de Louis Vinkloop eens willen introduceren voor de mensen die er nog niet van hebben gehoord?

“De Louis Vinkloop is natuurlijk de leukste loop van Amsterdam het jaarlijkse hardloopevenement in Amsterdam-Noord. We lopen langs de rand van Amsterdam en landelijk Noord. Onze wedstrijd is vernoemd naar Louis Vink, één van onze bekendste leden. Hij was in 1970 nationaal marathonkampioen. De Louis Vinkloop is onderdeel van het Rondje Mokum. Dat is een serie wedstrijden in heel Amsterdam. Onze loop is de enige boven het IJ.”

We zien dat de organisator AV Atos is. Kun je iets meer over deze vereniging vertellen?

“AV Atos is de enige atletiekvereniging in Amsterdam- Noord. Atos is in 1969 ontstaan na een fusie van ATLETIKA en de atletiekafdeling van Sportvereniging O.S.V. Onze thuisbasis is de mooie atletiekbaan in Elzenhagen-Zuid, vlak naast station Noord van de Noord-Zuidlijn. We hebben zo’n 450 leden in alle leeftijden en op alle niveaus. Dit jaar gaan we verhuizen naar een gloednieuw complex op zo’n 300 meter van de huidige baan.”

Wat is uw rol precies bij de organisatie van de Louis Vinkloop?

“Mijn rol is vooral de communicatie en PR. Ik probeer zoveel mogelijk de Louis Vinkloop te promoten.”

Hoe ziet het programma er op 8 maart uit?

“We starten om 10:30 uur met de kilometerloop voor de jeugd tot 15 jaar. Daarna wordt er om 11:00 uur gestart met de 5 en de 10 kilometer.”

Jeetje mina, alweer de zeventiende editie! Wat is het geheim?

“Het geheim is een mooie baan en een prachtige hardlooproute door de weilanden van Waterland. Het is fantastisch om daar doorheen te lopen. Die vrijheid van het lopen in zo’n open landschap is absoluut onze aantrekkingskracht.”

Als je niet mee rent is het dan wel leuk om te komen kijken?

“Natuurlijk! De sfeer is altijd top. Iedereen heeft het naar zijn zin bij ons.”

Hoe gaat het met hardlopen in het algemeen in Nederland?

“Ik denk dat het wel goed gaat. Er zijn wekelijks veel hardloopwedstrijden door heel Nederland. Daar staan steeds weer veel mensen aan de start. Ook de Louis Vinkloop trekt toch elk jaar weer zo’n 500 á 600 enthousiaste mensen.”

Er wordt afscheid genomen van de ATOS-baan en het clubhuis. Wat is het meest speciale dat jullie hier hebben meegemaakt?

“Dat vind ik een moeilijke vraag. Iedereen heeft wel z’n eigen mooie momenten. Natuurlijk is het mooiste moment de finish van de Louis Vinkloop!”

Hoe gaat het met het nieuwe onderkomen?

“Dat gaat goed maar het blijft natuurlijk spannend hoe het eruit komt te zien. Ik kan niet wachten tot het klaar is.”

Vrije Tijd Amsterdam bedankt Peter Vlugt voor zijn tijd en wenst zowel de deelnemers als organisatie een sportieve en gezellige dag toe!

vrijetijdamsterdam.nl

Lees ook: Ricardo Clarijs: We zullen er alles aan doen om de schaal te prolongeren

VTA agenda