Het verhaal achter Tafeltennisvereniging Amsterdam ’78
Spelers van Amsterdam '78 in actie.

“Al sinds de oprichting draait de vereniging uitsluitend op vrijwilligers. Een vaste groep leden binnen de vereniging zet zich dag en nacht in om de vereniging draaiende te houden. De verhuizing naar onze nieuwe accommodatie was een goed moment om ook organisatorisch professionele stappen te maken”, vertelt Tafeltennisvereniging Amsterdam ’78 voorzitter Gijs Velema. VTA sport ging op zoek naar het verhaal achter de Amsterdamse tafeltennisvereniging en stelde een aantal vragen aan de voorzitter.

Wanneer is Tafeltennisvereniging Amsterdam ’78 opgericht?

“Zoals de naam al doet vermoeden is tafeltennisvereniging Amsterdam ’78 opgericht in 1978. De geschiedenis van deze club gaat echter veel verder terug, namelijk tot 1934. In dat jaar richtte de NV Nederlandse Lloyd een pingpongclub op, als onderafdeling van de personeelsvereniging van deze verzekeringsmaatschappij voor de scheepvaart.
Nedlloyd werd na enkele fusies begin jaren zeventig omgedoopt in Delta Lloyd en begon met sportsponsoring.

Dit leidde tot nationale en internationale successen, met klinkende namen als de broers Frans en Bert Schoofs. In 1978 verlegde de verzekeringsmaatschappij de focus naar andere vormen van sponsoring en ging de vereniging op amateurbasis verder onder de naam Amsterdam ’78.

Ruim 35 jaar geleden verhuisde de vereniging naar een voormalige drukkerij aan de Schoolstraat 2 – tussen de Overtoom en het Vondelpark. En nu zitten wij dus in een splinternieuw onderkomen aan de Baarsjesweg 265h in Stadsdeel De Baarsjes. Deze locatie is helemaal geschikt voor tafeltennis én ontspanning.”

Waar staat Tafeltennisvereniging Amsterdam ’78 als club voor?

“Amsterdam ’78 is in veel opzichten een bijzondere vereniging. Niet alleen vanwege de eigen accommodatie binnen de ring, maar ook vanwege het karakter van de club.
De belangrijkste kenmerken zijn: authentiek (saamhorigheid, verbondenheid), liberaal (iedereen is welkom, niemand wordt uitgesloten), onmiskenbaar Amsterdams (hart op de tong, uitgesproken), internationaal (veel verschillende nationaliteiten – expats), accommodatie altijd beschikbaar (alle dagen geopend), uitstekend bereikbaar per OV en met de fiets (dichtbij het Surinameplein) en veilig (op druk punt in de stad met veel sociale controle).”

Hoeveel teams zijn er? Hoe gaat het met de prestaties van deze teams?

“Momenteel hebben wij 11 seniorenteams en 2 jeugdteams actief in de regionale afdeling (Noord-Holland). Met een team speel je met 3 spelers tegen 3 tegenstanders (roulerend en eenmaal een dubbelspel). De meeste teams bestaan echter in totaal uit 4 of 5 spelers zodat je altijd in staat bent 3 spelers op te stellen.

De eerste twee teams spelen in de hoogste afdelingsklasse (overgangsklasse), waarbij een kampioenschap een promotie betekent naar de landelijke 3e divisie. Vooral voor team 1 is het steeds wisselen tussen de overgangsklasse en de 3e divisie. Het eerste jeugdteam speelt momenteel ook in de hoogste afdelingsklasse, waarbij een kampioenschap dus eveneens zou betekenen dat ze op landelijk niveau gaan spelen.

Wij hopen met de nieuwe zaal zowel bij de senioren als bij de jeugd een stabiel landelijk team te creëren om zo in de komende jaren weer richting de succesjaren ‘70 van Delta Lloyd te gaan.”

De zaal waar gespeeld wordt.

Ik las dat jullie onlangs intrede hebben gedaan in een nieuwe accommodatie. Kunt u daar iets meer over vertellen?

“Ons oude pand aan de Schoolstraat in Amsterdam was toe aan totale renovatie. Dit bleek echter zoveel geld te kosten, dat het een beter idee was om te verhuizen. Gelukkig zijn we erin geslaagd om in stadsdeel de Baarsjes een nieuw onderkomen te vinden op nog geen kilometer afstand van ons oude pand en dit helemaal geschikt te maken voor onze sport.

De verbouwing was ingrijpend: een metamorfose van een kantoorgebouw met verschillende ruimtes naar een supermoderne tafeltennisaccommodatie waarbij we geprobeerd hebben niet te bezuinigen op fundamentele zaken als isolatie en verwarming. Maar bij de verbouwing is uiteraard óók veel aandacht besteed aan zaken die voor onze sport van groot belang zijn, namelijk de speelomstandigheden.

Zo beschikken we over LED-verlichting met overal dezelfde lichtopbrengst, over een verende, houten vloer, over mooie nieuwe tafeltennistafels en over een geweldige bar + keuken. Inclusief uitgekiende domotica (sfeerverlichting, camera- en toegangssystemen, kassasysteem).

Een deel van ons gebouw hebben we ingericht voor vergaderingen, brainstorm sessie en/of trainingen. In deze ruimte staat ook een tafeltennistafel die tussendoor gebruikt kan worden voor de nodige ontspanning. Zodoende kunnen wij ook de niet-tafeltennisser enthousiasmeren voor onze mooie sport, dus bij interesse, mail naar info@amsterdam78.nl.”

De nieuwe vergaderruimte is van alle gemakken voorzien.
De tafeltennistafel in de vergaderruimte

Hoe gaat het bij Tafeltennisvereniging Amsterdam ’78 met de vrijwilligers?

“Al sinds de oprichting draait de vereniging uitsluitend op vrijwilligers. Een vaste groep leden binnen de vereniging zet zich (letterlijk) dag en nacht in om de vereniging draaiende te houden. De verhuizing naar onze nieuwe accommodatie was een goed moment om ook organisatorisch professionele stappen te maken.

We hebben het moment aangegrepen om onze website te vernieuwen, een nieuwe huisstijl en logo te laten ontwerpen en we hebben commissies en trainingen beter georganiseerd. Dit heeft ervoor gezorgd dat meer leden zich als vrijwilliger inzetten. Ons doel is dan ook dat ieder lid zich op een bepaalde manier inzet voor de club. Van een bardienst tot in de sponsorcommissie en van klusjesman tot bestuurder.”

Worden er naast tafeltennis nog andere activiteiten georganiseerd?

“Met deze nieuwe accommodatie willen wij de tafeltennissport qua imago naar een hoger plan tillen. Niet langer een sport die je alleen op de camping of op kantoor beoefent, maar als volwaardige bewegingssport met alle voordelen van dien. De combinatie vergadergedeelte en uitgebreide speelzaal is hier onderdeel van. Op die manier komen meer mensen in contact met de sport en dit leidt mogelijk tot meer leden die van tafeltennis een serieuze sportbeoefening maken.

Ook willen wij de buurt (de Baarsjes) hierbij betrekken: om ons heen wonen honderden mensen die het misschien best leuk vinden om een balletje te komen slaan. Voor hen organiseren wij later dit jaar het burentoernooi.”

Wat is het hoogtepunt dat jullie tot dusverre met Tafeltennisvereniging Amsterdam ’78 hebben meegemaakt?

“Tot een aantal jaren geleden hebben we bij Amsterdam ’78 gedurende vele jaren een damesteam gehad dat uitkwam in de Eredivisie en zich daar lange tijd heeft gehandhaafd. In die periode ontvingen we dan ook de beste speelsters van het land in onze zaal. Hoewel dit team niet meer actief is, hopen we met onze nieuwe accommodatie op termijn opnieuw een rol van betekenis te gaan spelen in de hogere divisies, zowel bij de dames en de heren.”

Waar staat Tafeltennisvereniging Amsterdam ’78 over tien jaar?

“Over tien jaar hopen wij een goed georganiseerde club te hebben die nog steeds haar kernwaarden hoog in het vaandel heeft staan. Een club met een gezonde financiële basis, met ruim 200 leden waarvan een groot deel bestaat uit jeugd.

Dat wij een begrip zijn binnen Amsterdam, niet alleen in het tafeltenniswereldje, maar ook daarbuiten omdat je bij ons het nuttige (vergaderen, brainstormen, etc.) kan combineren met het aangename (een balletje slaan). En dat we hierdoor een positieve bijdrage geven aan het imago van tafeltennis.

In tien jaar hopen we ook sportief succes bereikt te hebben door een topteam in de hogere landelijke klasse te hebben spelen. Het liefst met een mooie sponsor die ons steunt deze doelen te bereiken. Op dit moment zoeken wij nog naar een hoofdsponsor. Wie interesse heeft kan ons mailen op info@amsterdam78.nl!”

Het Sportcafé met uitzicht op de zaal
Het Sportcafé met de bar en uitzicht op de zaal

Waar kijkt de vereniging het meeste naar uit als straks de corona crisis achter de rug is?

“Dat we weer gewoon terecht kunnen in onze eigen accommodatie en weer een positieve vibe kunnen geven aan het gezamenlijk sporten en ontmoetingen (sociale component). En dan is er eindelijk de mogelijkheid tot de officiële opening van onze accommodatie”, aldus Gijs Velema namens Amsterdam ’78.

Interview door:

Rik Verkaik

VTA Sport

vrijetijdamsterdam.nl

Lees ook: Het verhaal achter honk- en softbalvereniging Amsterdam North Stars

Gerelateerd:

Welke sportclubs zijn er in Amsterdam?

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam