Het verhaal achter honk- en softbalvereniging Amsterdam North Stars
Een wedstrijd van North Stars Amsterdam. Foto: © Vrije Tijd Amsterdam NL

“Amsterdam North Stars is de honk- en softbalvereniging van Amsterdams snelst groeiend stadsdeel, Amsterdam-Noord. Amsterdam North Stars is ontstaan in 2013, door het samen gaan van De Meteoor en De Volewijckers, twee Amsterdamse honkbal- en softbalverenigingen met een lange historie in Amsterdam-Noord. Onze club groeit snel: we begonnen in 2013 met honderd leden. Nu, zeven jaar later, zijn we met tweehonderd leden”, vertelt Amsterdam North Stars secretaris Fred Suurs. VTA Sport stelde een aantal vragen aan de vrijwilliger van dé honk- en softbalvereniging van Amsterdam.

Hoe is de vereniging ontstaan?

“De noodzaak om samen te gaan was dat de voetbalclub DWV en De Volewijckers werden samengevoegd op het sportpark Banne Buiksloot, waardoor er geen plaats meer was voor de honkbal- en softbalvereniging op het sportpark.”

Waar staat Amsterdam North Stars als club voor?

“Amsterdam North Stars is de honk- en softbalvereniging van Amsterdam Noord, waar breedtesport hoog in het vaandel staat. Wij verbinden meisjes, jongens, vrouwen en mannen actief met elkaar en met de club, waardoor zij een leven lang betrokken blijven. We willen een stabiele vereniging zijn binnen onze sport, waarbij we jong en oud in beweging brengen en bijdragen aan een gezonde samenleving.

We hebben de ambitie om een kwalitatief toonaangevende jeugdopleiding in Amsterdam Noord te bieden. Zodat de vereniging voor elk niveau plaats biedt.

Ook vinden we het belangrijk dat elk kind kan sporten. Daarom werken we ook samen met de gemeente (Stadspas) of het Jeugdfonds Sport zodat kinderen waarvan de ouders een laag inkomen hebben ook kunnen sporten.

Iedereen is even belangrijk bij de Amsterdam North Stars en moet zich welkom voelen.”

Wat is uw rol bij de club?

“Ik ben secretaris, een van de bestuursleden die verder nog uit een voorzitter, penningmeester en twee algemene leden bestaat.”

Hoeveel teams zijn er? Hoe gaat het met de prestaties van deze teams?

“We hebben momenteel elf teams. Omdat onze competitie in april begint, zijn er voor dit seizoen nog geen wedstrijden gespeeld. Afgelopen seizoen heeft onze eerste en tweede honkbalteam meegedraaid in de top van de derde- en tweede klasse.”

Kunt u iets vertellen over het sportpark waar de thuiswedstrijden worden gespeeld?

“Onze velden liggen in Tuindorp-Oostzaan aan het Perenpad. Dit is goed bereikbaar vanuit alle wijken in Noord en de omliggende dorpen. Ook is het maar vijf minuten fietsen van de NDSM-pont.

Het sportpark ligt in een knusse groene omgeving en echt in het midden van Tuindorp-Oostzaan.

Op het sportpark bevinden zich naast de Amsterdam North Stars een voetbal-, rugby- en jeu de boules vereniging.”

Hoe gaat het bij Amsterdam North Stars met de vrijwilligers?

“Hier hebben we niet over te klagen, het kan natuurlijk altijd beter. Voor sommige functies zijn zeker mensen nodig. Maar de vereniging draait goed en heeft voor het verzorgen van de kantine en het veld een fantastische mentor gehad in Jan Voet, sporter, bestuurder van meerdere verenigingen en een geweldige vrijwilliger voor de Amsterdam North Stars. Jan, is wegens zijn gezondheid dit seizoen gestopt. Het zal een uitdaging worden om zijn ervaring en kennis binnen de vereniging vast te houden.”

Worden er naast honk- en softbal nog andere activiteiten georganiseerd?

“We houden elk jaar aan het eind van de zomervakantie een jeugdkamp waarbij de dagen in het teken staan van plezier met wel de honkbalsport als basis.
We helpen mee met het project “alleen jij bepaald wie je bent”, dit is een organisatie die via schoolprojecten jongeren een gestructureerde vrijetijdsbesteding biedt. Momenteel hebben we hier een groep die hoofdzakelijk bestaat uit leerlingen van de Kolom school uit Amsterdam Noord. De trainingen zijn op dinsdag- en donderdag middag. Wij hopen dat deze leden uiteindelijk doorstromen naar een van de teams van Amsterdam North Stars.”

Hoe gaat het met de honk- en softbal sport in Nederland?

“Honk- en softbalverenigingen hebben te maken met een afnemende interesse voor de sport in zijn geheel. Ook in Amsterdam en onze omringende gemeentes lijkt de belangstelling af te nemen. Kleinere competities en langere reisafstanden zijn daarvan het gevolg.

Wij groeien momenteel maar hebben ook baat bij grotere verenigingen in de buurt. Vooral voor de jeugd is het beter om tegenstanders wat dichter bij huis te hebben.”

Ik heb gelezen dat er twee G-honkbalteams bij uw vereniging spelen. Kunt u hier iets meer over vertellen?

“Bij de Amsterdam Noord Stars hebben we twee G-honkbalteams, die in het loop van het jaar verschillende keren in actie komen. Dit gebeurt in toernooi vorm waarbij de landelijke G-honkbaldag met ondersteuning van de Dirk Kuyt foundation een fantastische spektakel is.

Het verhaal achter honk- en softbalvereniging Amsterdam North Stars
Foto: © Amsterdam North Stars

Ook organiseren we jaarlijks onze eigen G-honkbal toernooi. Dit is echt mooi om mee te maken. Op zo’n dag zie je waar sport voor bedoeld is. Het plezier straalt er van af. Voor de vrijwilligers die hier altijd bij aanwezig zijn is het een feest. Dit alles wordt mogelijk gemaakt door de drie fantastische vrijwilligers Ineke, Piet en Jos.

De inzet voor het G-honkbal en de prestaties van de teams zijn niet onopgemerkt gebleven. Voor hun bijdrage aan de ontwikkeling van het G-honkbal zijn zij door de KNBSB in het zonnetje gezet met de uitreiking van ‘De Slugger’. Tevens hebben ze in 2018 in de Rai de ‘Amsterdamse Pluim’ in ontvangst mogen nemen. Als beste vereniging met het beste sport aanbod voor minder validen en chronisch zieken. Als vereniging zijn we trots op deze groep vrijwilligers en hun spelers.”

Wat is het hoogtepunt dat jullie tot dusverre met Amsterdam North Starts hebben meegemaakt?

“De kampioenschappen die behaald zijn in 2015 en in 2018 en het eerste honkbal team waardoor we van de 4e klasse naar de 2e klasse zijn opgeklommen als vereniging. De Amsterdamse Pluim in 2018 voor ons G-Honkbalteam en De Slugger van de KNBSB als waardering voor de ontwikkeling van het G-honkbal.”

Hoe kijkt Amsterdam North Stars naar de toekomst?

“Door de groei is het sportpark voor ons aan de krappe kant, we hopen volgend seizoen op lichtmasten rondom het veld waardoor we meer ruimte krijgen in de avond uren. Ook zal het fantastisch zijn als we een eigen indoorhal in Amsterdam Noord kunnen realiseren.
We zien ons in de toekomst als een vereniging waar iedereen welkom is en we een belangrijke buurt functie kunnen hebben.”

Waar kijkt de vereniging het meeste naar uit als straks de corona crisis achter de rug is?

“Dat is natuurlijk niet moeilijk, we hopen alle leden en toeschouwers weer gezond terug te zien op ons sportpark. Want een sportpark zonder mensen is maar een saaie bedoening.
Tevens kijken we er naar uit wanneer we weer kunnen honk- en softballen. De club staat momenteel in de winterstop modus terwijl we nu volop in de zomer modus zouden moeten zijn.”

Nog iets toe te voegen?

“Ben je na het lezen van dit artikel ook enthousiast geworden over onze geweldige sport, kom dan vooral een keertje langs, je bent van harte welkom!”

VTA Sport bedankt Fred Suurs voor de antwoorden en wenst de Amsterdam North Stars een mooie en sportieve toekomst toe!

Interview door:

Rik Verkaik

VTA Sport
vrijetijdamsterdam.nl

Lees ook: Het verhaal achter Basketbalvereniging Amsterdam

Lees ook: Het verhaal achter Tafeltennisvereniging Amsterdam ’78

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam