HC AthenA: “De Toffe Peer krijgen vrijwilligers na een bijzondere inspanning
Leden van AthenA. Foto door: Lex Banning

“Oorspronkelijk had HC AthenA graag HC AJAX als naam willen gebruiken daar onze velden vlakbij het oude Ajax stadion liggen. De Voetbalclub gaf daar geen toestemming voor, dus moesten de oprichters in het jaartal 2004 iets anders verzinnen. Toen werd het AthenA, de godin die Ajax verleidde”, vertelt bestuurslid Gabrielle Luhrman namens Hockeyclub AthenA.

VTA sport ging op zoek naar het verhaal achter de hockeyclub, die onlangs alweer haar zestiende verjaardag mocht vieren. We stelde een aantal vragen aan Gabrielle Luhrman.

Een stukje historie

“In de herfst van 2003 vatten een aantal ouders in de nieuwe wijk Park De Meer het plan op, een hockeyclub op te richten. Het net aangelegde Veld 14 (in de volksmond ‘Johan Cruyffveld’), met de grootte van een kwartveld, bleek daar zeer geschikt voor. Het stadsdeel Oost-Watergraafsmeer reageerde enthousiast en stelde materialen en begeleiders beschikbaar.

De trainingen werden verzorgd door begeleiders van Sportways, door sportmedewerkers van het stadsdeel en door onze eerste vrijwilligers. Op de eerste training, halverwege januari, verschenen 40 kinderen. Dat aantal groeide naar 70 en er volgde een tweede serie van tien trainingen, deze keer gefinancierd door de KNHB. We eindigden in juni met ruim 100 kinderen.”

Jeugdteams en seniorenteams

“En nu, vele jaren later, zijn er 78 jeugdteams en 47 seniorenteams. Daarnaast hebben we nog een Benjamingroep (kinderen van 6) en een Trimleden groep. In totaal hebben we meer dan 2000 leden.

We hebben een mooie spreiding over de verschillende klassen binnen het hockey, zodat iedereen op zijn of haar niveau kan spelen en uitdaging heeft.”

De vier kernwaarden

“AthenA heeft datgene wat haar kenmerkt vastgelegd in een aantal kernwaarden. Onderstaande kernwaarden worden gebruikt om onze acties en beslissingen aan te toetsen en om het eigen karakter van AthenA te waarborgen, voor nu en in de toekomst. De eerste waarde is kwaliteit.

Onze hockeyclub kenmerkt zich door het nastreven van kwaliteit in zowel onze organisatie (professioneel) als in onze diensten zoals onze hockeyopleiding, clubhuis en omgeving. Qua eigenheid doen we dingen anders omdat wij denken dat het beter is.

Er is een grote betrokkenheid. Dat wil zeggen dat we het samen doen. Iedereen draagt zijn steentje bij aan het geheel en samen zorgen we dat iedereen zich hier thuis voelt. Op het gebied van duurzaamheid hebben we aandacht voor duurzaam materiaal én zorg voor ons gebouw, sportcomplex, onze omgeving en elkaar.”

Mooi clubhuis en prachtige velden

“We zijn enorm blij met onze accommodatie. We hebben een mooi nieuw clubhuis waar ook Woest Zuid (naschoolse opvang) en FTSA (fysiotherapie) gebruik van maakt.
We zijn trots op onze prachtige velden. We hebben zelfs een veld met een hele mooie overdekte tribune. Er wordt nu hard gewerkt aan ons derde waterveld, waarvan we verwachten dat we daar eind mei op kunnen spelen.”

Iedere vrijwilliger is een held

“AthenA heeft meer dan 500 vrijwilligers die zich allemaal enorm inzetten, om het hockey en alles daaromheen mogelijk te maken. Omdat we heel snel zijn gegroeid en ons belangrijkste motto is dat ‘iedere vrijwilliger een held is’, heeft de hockeyclub besloten dat er één bestuurslid de verantwoording draagt over het vrijwilligersbeleid. Er is één keer per jaar een groot vrijwilligersdiner om alle vrijwilligers te bedanken voor hun tomeloze inzet.”

De populariteit van hockey

“De hockeysport in Nederland floreert. Bijna iedereen kent de successen van ons Nederlands Dames en Heren elftal. Dat zijn mooie boegbeelden voor de jeugd. We zien dus ook dat veel clubs in de Randstad groeien en wachtlijsten hebben, omdat het hockey zo populair is. Er komen ook continue nieuwe hockeyclubs bij. Alleen al in en om Amsterdam zijn er meerdere nieuwe hockeyclubs in oprichting zoals bij ons in de buurt AHC Rubicon in Amsterdam-Zuidoost en HC Diemen.”

Worden er naast hockey nog andere activiteiten georganiseerd?

“Bij AthenA vinden we het erg belangrijk dat kinderen goed leren bewegen. We zien dat kinderen minder buiten spelen dan vroeger en we zagen een aantal jaar geleden het aantal blessures toenemen. Vandaar dat we ook in de trainingen veel verschillende dingen aanbieden, zoals rugby en voetbal.

We zien dat er ook veel wordt georganiseerd door de teams zelf. Zo zijn er teams die ook samen fitnessen, of samen trampoline springen, naast de hockeytraining.”

De Toffe Peer bokaal

“We hebben in de verschillende fases van ons bestaan ontzettend veel boegbeelden. Allereerst natuurlijk de oprichters, waarvan er nog steeds velen op de één of andere manier zeer betrokken zijn bij AthenA. Daarnaast hebben we onze Toffe Peren. De Toffe Peer is een bokaal die je krijgt als je een bijzondere inspanning verricht om de club een stapje verder te helpen. De namen van alle Toffe Peren zijn met naamplaatjes op de brug bij de tribune gespijkerd.”

Sponsors

“We zijn ontzettend blij met de sponsoren die we hebben. We hebben een goede samenwerking met ABN AMRO en voor onze clubkleding met Hockey District en Indian Maharadja. Daarnaast hebben we ook veel sponsors uit de buurt en wordt er gesponsord door bedrijven die AthenA een warm hart toedragen.”
Zoals iedere vereniging worden we altijd héél blij van extra sponsorinkomsten. Het zorgt er mede voor dat we de hockeycontributie niet hoeven te verhogen en zo de sport zo toegankelijk mogelijk kunnen houden voor iedereen.”

Het Nederlands dames hockeyelftal

“We hebben in onze 17 jaar al vele hoogtepunten gekend. Maar, de twee interlands die we in 2016 hebben georganiseerd, worden nog steeds heel veel genoemd door onze leden als hoogtepunt van de afgelopen 16 jaar. De zon scheen, 5000 mensen konden voor 10 euro het Nederlands dames hockeyelftal zien spelen, onze kinderen konden ballenmeisje en -jongen zijn en natuurlijk werden er handtekeningen uitgedeeld. Dit alles allemaal goed georganiseerd door onze vrijwilligers! Een groot feest waar we met een glimlach op ons gezicht op terugkijken.”

Kernwaarden behouden en uitbouwen

“We streven ernaar onze kernwaarden te behouden en uit te bouwen. We willen een club zijn waar iedereen met plezier komt en waar we een bijdrage leveren voor de mensen om ons heen. We willen graag dat ieder lid zich onderdeel voelt en graag een bijdrage levert aan het verenigingsleven in welke vorm dan ook.”

Sporten in teamverband

“We kijken er enorm naar uit om na de coronacrisis weer lekker te beginnen op de velden! Ieder lid mist het sporten, maar natuurlijk met name het sporten met het team waarin ze spelen”, laat bestuurslid Gabrielle Luhrman ten slotte weten.

Interview door:

Rik Verkaik

VTA Sport
vrijetijdamsterdam.nl

Lees ook: Amsterdam Pirates: “Het team en de supporters toonden geweldige veerkracht”