Amsterdam Pirates: “Het team en de supporters toonden geweldige veerkracht”

“Amsterdam Pirates is opgericht in 1959, dus bestaat nu 60 jaar. Onze honk- en softbalclub is opgericht door Loek Loevendie, naar wie in het jubileumjaar het sportpark is vernoemd. In totaal zijn er 29 teams actief en er zijn 450 leden. Alle activiteiten van ‘Pirates’ worden door vrijwilligers uitgevoerd. Er is wel één vaste kracht, de terrein manager, die verbonden is aan de functie van het nationaal trainingscentrum”, aldus voorzitter Koen Gijsbers en bestuurslid Tobias Kuipers van de Amsterdam Pirates. VTA interviewde de twee bestuursleden van de befaamde Amsterdamse honk- en softbalclub.

Introductie Amsterdam Pirates

“Amsterdam Pirates is één van de top honk- en softbalclubs van Nederland, zelfs van Europa. Ons eerste team honkbal, L&D Amsterdam, is nationaal kampioen; ons eerste damesteam is net gepromoveerd naar de hoogste klasse softbal, de Golden League.

Maar, naast topsport is er bij ‘Pirates’ alle ruimte om op elk niveau honk- en softbal te spelen. We hebben leden van 5 jaar tot in de 50 jaar. De Amsterdam Pirates staan bekend om de super gezellige sfeer met een clubhuis dat vrijwel altijd open is.”

Honk- en softbal paradijs

“Bij de Amsterdam Pirates gaat het er in de zomer natuurlijk om dat iedereen buiten lekker kan spelen en trainen, maar de eigen sporthal – een waar honk- en softbal paradijs – zorgt ervoor dat je in de winter jezelf en je team uitstekend kan voorbereiden op de wedstrijden in de zomer.

Naast de traditionele honk- en softbalsport stimuleren we ook het ‘street-honkbal’, baseball5; een sport die elke Amsterdammer op een pleintje in de buurt kan spelen.

Pirates heeft één van de beste honk- en softbalaccommodaties van Nederland en Europa. Daarom is het ook het nationaal trainingscentrum voor alle Oranje- en Kingdom teams.”

De grote domper

“Het noodgedwongen uitstellen van de competitie was natuurlijk een grote domper. Honk- en softbal is een zomersport en start normaal rond 1 april met in maart alvast wat oefenwedstrijden. De teams waren zo goed als klaar met hun voorbereiding. Na wat oefenwedstrijden kon de competitie van start gaan.”

De pitchers

“De coronacrisis gooit zeker roet in het eten. Zeker als de beperkingen langer gaan duren. Als we in mei kunnen starten, dan is een periode van drie weken toereikend. Mocht het langer duren zal er meer tijd nodig zijn. De pitchers kunnen nu bijvoorbeeld niet werpen. De armen opbouwen om rond de 150 km per uur een bal te kunnen gooien kost veel tijd. Als daar te snel mee gestart wordt zou dit tot serieuze blessures kunnen leiden. Ook slaan vergt tijd voor oefening, om de beweging en snelheid van een geworpen bal in te schatten. Dat zijn vaardigheden die je relatief snel verliest.”

Het Nederlandse honkbal

“Het Nederlandse honkbal speelt internationaal op het hoogste niveau mee. Het Kingdom team bestaat naast spelers uit Nederland ook uit veel spelers van de eilanden zoals Curaçao en Aruba. Zij zijn Europees kampioen en nog steeds in de running om aan de Olympische spelen mee te doen.

Amsterdam Pirates en het Rotterdamse Neptunus behoren steevast tot de top-4 beste clubs van Europa. Vorig jaar pakte de Amsterdam Pirates het nationale kampioenschap en werd tweede van Europa na door Fortitudo Bologna in de thuisfinale van de Europa Cup te zijn verslagen.”

Introductie van Baseball5

“Met de deelname aan de Nederlandse verenigingen gaat het wat minder. Hoewel de honk- en softbalclub geen dalend ledental ziet, geldt dat wel voor de andere verenigingen in Nederland. Momenteel zijn er ongeveer 20.000 leden van de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softbal Bond. Om attractiever te zijn voor de jongere generaties wordt nu hard gewerkt aan de introductie van Baseball5, straathonkbal.”

Kantinetegoed

“We moeten zeker improviseren tijdens de coronacrisis. We zijn voor een groot deel afhankelijk van de kantineomzet, die deel uit maakt van meer dan de helft van de begroting. Dat is nu wel een grote uitdaging. Overigens zijn we creatief geweest. In plaats van op de pof bestellen bij de kantine hebben we het kantinetegoed geïntroduceerd. Veel leden hebben nu zo’n tegoed gekocht.”

Successen en hoogtepunten

“In 2016 was L&D Amsterdam Pirates Europees kampioen; vorig jaar voor de vierde keer landskampioen. Dit waren absolute hoogtepunten. Na een dominantie van een 8 tal jaren van Neptunus en de laatste jaren altijd tweede, heeft het eerste team met het kampioenschap in 2019 een geweldige prestatie geleverd.”

Geweldige veerkracht

“De winst was des te mooier, vanwege de manier hoe deze tot stand kwam. Er werd gespeeld om een best of 7, dus de winnaar moet 4 wedstrijden winnen in een serie van maximaal 7 wedstrijden. We verloren de eerste drie nipt, dus moesten alle vier daarop volgende wedstrijden winnen. Met de rug tegen de muur dus! Het team en de supporters toonden geweldige veerkracht en we wonnen ze alle vier. Zo waren er bij de laatste twee wedstrijden in Rotterdam, meer Amsterdam Pirates fans dan Neptunianen!”

Topsport Amsterdam

“Amsterdam doet zijn best voor de topsport teams. ‘Pirates’ maakt onderdeel uit van de stichting Topsport Amsterdam (TA) die topsport in de hoofdstad stimuleert. Ze doen dit o.a. door te helpen bij huisvesting van sporters, maar ook bij het verbeteren van accommodatie.

TA heeft samen met NOCNSF investeringen gedaan in de accommodatie van Amsterdam Pirates om National Trainingscentrum te kunnen worden.

In Amsterdam zetelt ook het talentenprogramma honk- en softbal, het Centrum voor Topsport en Onderwijs. Daarnaast wisselen de verschillende Amsterdamse topsportverenigingen, zoals Apollo basketbal of Amsterdam Hockey kennis uit om van elkaar te leren.”

De toekomst

“De toekomst van Amsterdam Pirates als club zou ik voor COVID-19 zeer positief noemen. Ons doel was dit jaar om zowel Nationaal- als Europees kampioen te worden. Onze selectie is zeer sterk, met zes tot acht nationale teamspelers, waarvan er verschillende in de Minor League in de USA hebben gespeeld. Dit jaar zijn we zelfs versterkt met een ex-Major League spelers, Shairon Martis.

COVID-19 gooit natuurlijk alles op zijn kop, zeker dit jaar. Hoe het gaat lopen weten we niet, maar in ieder geval is de Europa Cup dit jaar geschrapt, dus Europees kampioen gaan we niet worden. Of en hoe de competitie vorm gaat krijgen is nog onduidelijk. We hebben wat marge omdat je honkbal tot half oktober kunt spelen. Op de langere termijn komt de ‘Pirates’ zeker terug op het niveau waar we voor de uitbraak van COVID waren. Een topclub om lid van te zijn; een topcompetitie om naar te gaan kijken met de beste teams van Europa.”

Clubbinding

“Het is echt fantastisch om te zien hoe er in een zeer lastige tijd voor de sport zoveel clubbinding bestaat. Onze coaches verdienen een pluim, want die houden contact met de teams, stimuleren thuis trainingen en sociaal contact. Dit doen ze natuurlijk online.

We hebben allemaal mooie initiatieven op Instagram en facebook om te zorgen dat de maatschappelijke functie in stand blijft. Eén van de leden kwam met het idee voor kantine tegoed om onze kas aan te vullen en een anoniem lid stuurde zelfs een volledig staatslot op. Laten we hopen dat daar de jackpot op valt!”

VTA Sport bedankt voorzitter Koen Gijsbers en bestuurslid Tobias Kuipers. We wensen Amsterdam Pirates een gezonde, sportieve en stabiele toekomst toe.

Interview door:

Rik Verkaik

VTA Sport

vrijetijdamsterdam.nl

Lees ook: Bert Kops: “Trainen is nergens anders zo leuk en legendarisch”

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam