HC AMVJ: ‘We spreken niet voor niets over de AMVJ family’
Zomeravondhockey bij HC AMVJ

“Op 17 november 1909 werd de ‘AmsterdamscheJongemannenvereniging’ (AJMV) opgericht met als doelstelling: “Zij beoogt het geestelijk, lichamelijk en maatschappelijk welzijn van de Jongemannen in Amsterdam onder alle klassen des volks. Na de Tweede Wereldoorlog werd de vereniging op de schop genomen. De naam veranderde in ‘Algemene Maatschappij voor Jongeren’ waarmee de aanduiding AMVJ bleef bestaan. In 2007 werd HC AMVJ uitgebreid met de jeugdafdeling. De club heeft nu ongeveer 1.500 leden, is ambitieus en groeit snel (50% senioren 50% junioren). De meerderheid komt uit Amsterdam (Zuid) en een deel uit Amstelveen”, zegt Joyce Langemeijer, vice-voorzitter van HC AMVJ.

VTA Sport ging op zoek naar het verhaal achter de hockeyvereniging.

Kun je iets vertellen over de accommodatie waar de trainingen en wedstrijden plaatsvinden?

“AMVJ is gelegen op Sportpark ’t Loopveld, dit ligt tussen rivier de Amstel en de wijk Uilenstede, op de grens tussen Amsterdam-Buitenveldert en Amstelveen. Op dit sportpark zijn meerdere sportclubs gevestigd die meerdere takken van sport vertegenwoordigen, zoals hockey (2x), voetbal (2x), golf, korfbal en cricket. Tevens ligt ’t Loopveld in een natuurgebied, dus er wordt ook veel gewandeld en gefietst en je kunt zo de polder van Amstelveen/Amsterdam in gaan.

Onder de Stichting AMVJ vallen naast hockey ook nog de sporten zoals voetbal, tennis en tafeltennis. Al deze divisies maken gebruik van een gezamenlijk clubhuis op het terrein van AMVJ, waarbij Koen en Rodney de vaste gezichten achter de bar zijn.

Als HC AMVJ beheren wij nu 3 eigen kunstgrasvelden die voor en naast het clubhuis liggen en is er indien nodig nog de mogelijkheid tot het gebruik van een 4de kunstgrasveld. Op alle doordeweekse dagen zijn vanaf de middag tot aan de late avond, alle velden in gebruik voor de trainingen. Zowel op zaterdag als zondag worden er wedstijden gespeeld van 09.00 uur in de ochtend tot 19.00 uur ’s avonds.”

Hoe gaat het bij HC AMVJ met de vrijwilligers?

“Geen AMVJ zonder vrijwilligers, maar dat zal voor iedere sportclub gelden nemen wij aan. Het is wel zo dat wij niet voor niets spreken van #AMVJfamily, want door ons laagdrempelige karakter en het gemoedelijke contact tussen de leden onderling, is er al jarenlang een grote groep mensen die zich vrijwillig op heel veel vlakken inzetten voor onze hockeyclub. Sinds een paar jaar werken wij ook met de inzet van gehele teams als vrijwilligerstaak. Ieder team moet bij de start van het seizoen zelf zorgdragen voor het leveren van voldoende vrijwilligers. Als dit niet in personen lukt, dan kun je je ook als team inzetten, bijvoorbeeld door een toernooi te organiseren of te helpen bij de schoonmaakdag. Deze traditie is super, want veel teams blijven zo’n evenement of actie gewoon jaarlijks herhalen en dat past als geen ander bij het AMVJ-gevoel!”

Wat zijn de kernwaarden bij AMVJ?

Amsterdamse Branie:

“We creëren kruisbestuiving vanuit D1 en H1, via een buddy-team, Super Sunday, AMVJ is de echte ‘cupfighter’ maar ook zichtbaar in de gewone competitie. De speelstijl wordt vanaf de jeugdopleiding in trainingen doorgevoerd en hierbij passen jonge, ambitieuze trainer/coaches die zelf ook graag mee groeien.”

Maatschappelijk betrokken:

“AMVJ is zelf een stichting en nauw betrokken bij andere takken van sport die onder de AMVJ vlag vallen, daarnaast heeft AMVJ vanaf haar beginperiode veel samenwerkingen opgezet, zoals Dynamo, ROC Amsterdam, Gemeente Amsterdam, etc. Met deze partners worden ook gezinnen met minder kans op sport centraal gesteld en betrokken bij AMVJ.”

Verbondenheid met en tussen leden onderling:

“Er is prettig contact met en tussen de leden onderling en er heerst een gemoedelijke sfeer op de club en in het clubhuis bij zowel senioren, junioren, ouders als vrijwilligers. Dit is terug te zien in onder andere de onvergetelijke sfeer tijdens Silver Cup in Wagener Stadion, de Nieuwsbrief Tikkie Takkie en de vele interactie op Instagram-account @H.C.AMVJ, #AMVJfamily).”

Worden er naast hockey andere activiteiten georganiseerd?

“Ja zeker, we proberen als hockeyclub echt wel breed te denken en hebben bijvoorbeeld een samenwerking met het ROC Amsterdam die in de winterperiode andere takken van sport op AMVJ aanbieden. Boven ons clubhuis is hiervoor een mooi ruimte aanwezig en een aantal studenten van de Urban Trainer opleiding hebben onder andere kickboks en free run les gegeven op ons eigen terrein. Dus even geen hockey, maar wel op de eigen vertrouwde club tijdens de winterstop of naast het zaalseizoen.

Daarnaast kunnen de jeugdleden bij AMVJ, naast zijn/haar eigen hockeytrainingen, ook deelnemen aan de ASM-trainingen. Tijdens deze training doe je, volgens het Athletic Skills Model, juist andere sporten dan hockey. Hieruit blijkt dat kinderen die een goede basismotoriek hebben, minder snel stoppen met sport, minder blessuregevoelig zijn en vooral meer plezier hebben in sport. Ook de KNHB stimuleert het doen van meerdere sporten. Bij AMVJ wordt dit verzorgd door Athletic Talent Academy, dit wel gewoon op onze eigen velden.

En ook op sociaal gebied vindt er van alles plaats, er worden regelmatig gezellige feestjes voor alle categorieën bij de jeugd georganiseerd. En tijdens de Super Sunday (als D1 en H1 beide thuis spelen) is er aansluitend een gezellige TD voor al onze senioren. Helaas ligt dit vanwege de corona-maatregelen nu even stil, maar we hopen dit in het nieuwe seizoen weer te mogen hervatten en anders gaan we op zoek naar leuke, sociale alternatieven voor al onze leden!”

Kun je iets meer vertellen over het zomeravond hockey?

“Dit is momenteel de meeste actuele activiteit op AMVJ voor de senioren en A-jeugd. Gedurende de zomervakantie t/m woensdag 12 augustus, worden er iedere woensdagavond onderlinge partijtjes gespeeld in een relaxte sfeer. Zowel leden als niet-leden zijn welkom en je speelt elke 20 minuten tegen een andere team op een kwart veld tot ongeveer 21.00 uur/21.30 uur. Na afloop doen we uiteraard nog een drankje met elkaar, liefst op het terras! Heb je interesse: kom gewoon op woensdagavond (t/m 12 aug) om 20.00 uur naar AMVJ & join us!”

Wat is het hoogtepunt dat jullie tot dusverre met Hockeyclub AMVJ hebben meegemaakt?

“Natuurlijk maakt een sportclub ieder seizoen hoogtepunten mee, zoals teams die voor de 1ste keer kampioen worden of promoveren naar een hogere klasse en teams die een heel gezellig jaar met elkaar hebben, maar toch is er 1 hoogtepunt voor geheel AMVJ dat eruit springt. Aan het einde van vorige seizoen speelden zowel D1 als H1 in de halve finale van de Silver Cup, het bekertoernooi voor de Nederlandse hockeyclubs in de 1ste t/m 4de klasse. Hoe bijzonder is het niet dat zowel je 1ste Dames- als 1ste Herenteam al zover komt, maar wat maakte dit nog extra bijzonder?! Deze wedstrijden mochten worden gespeeld in het Wagener Stadion en de hoofdtribune kleurde die avond geheel bordeaux rood, volledig gevuld met aanmoedigende leden en supporters van AMVJ. De wedstrijden werden zelfs live uitgezonden. Helaas verloor H1, maar D1 maakte er een waar spektakel van door na ‘shoot outs’ gewoon te winnen! Een beter voorbeeld van #AMVJblijftsporten en #AMVJfamily met zo’n fantastische sfeer is er niet te vinden, dus dit mag met recht een AMVJ hoogtepunt genoemd worden!”

Hoe kijkt Hockeyclub AMVJ naar de toekomst?

“Door de plotselinge stop van het huidige seizoen is iedereen binnen het Nederlandse sportverenigingsleven natuurlijk nog steeds best wel van slag en niemand weet goed wat de komende maanden zullen brengen. Maar gelukkig zijn voor nu de maatregelen grotendeels opgeheven en kunnen wij als AMVJ met heel veel trots zeggen dat al onze jeugd- en seniorenteams gevuld zijn aan de start van het nieuwe seizoen.

Op dit moment heeft er net een vrij grote bestuurswissel plaats gevonden waarbij er een nieuwe voorzitter, vice-voorzitter, penningmeester en bestuurslid TZ Junioren zijn aangetreden. De secretaris, bestuurslid TZ Senioren en bestuurslid Algemene Zaken gaan nog 3 jaar door. Als nieuwe groep bestuurders nemen wij (a la kabinet-Rutte) 100 dagen de tijd om goed in kaart te brengen waar AMVJ nu staat, hoe haar leden de club zien en willen zien voor de nabije toekomst en wat de speerpunten voor de komende jaren gaan worden. Of blijven, want het gaat ook gewoon heel erg goed bij HC AMVJ: we zijn een jong volwassen hockeyclub geworden, waar iedereen welkom is, we willen blijven groeien en zijn ook nog eens echt maatschappelijk betrokken en werken met veel partners samen. Dus AMVJ is on the move & feel free to join us!”

Wie is het boegbeeld van de vereniging?

“Bij HC AMVJ moet iedereen met plezier op zijn of haar eigen niveau kunnen hockeyen, hetgeen wij realiseren door een inclusief beleid, sportiviteit en respect, een actieve evenementenorganisatie en het hebben van een goede faciliteit en accommodatie.

Wij kunnen niet 1 boegbeeld binnen onze hockeyvereniging hebben of neerzetten. Bij AMVJ is dat juist het geheel, dus zowel de jeugd als senioren binnen hun selectie- of breedteteam, de ouder langs de lijn in het weekend, de vrijwilligers en commissies die staan voor de interne organisatie, het technisch kader o.l.v. Raoul Grevenstuk met al zijn trainers die het technisch beleid bewaken, maar ook de vaste gezichten van Koen en Rodney achter de bar of Annelies die als Verenigingsmanager onze rots in de branding vormt. Niet het individu maakt het verschil, maar iedereen samen: together we can do this!”

Zijn jullie klaar voor het nieuwe seizoen?

“Zeker, maar dat spreekt hopelijk al uit bovenstaande input. Zoals gezegd starten we medio 10 augustus weer met de eerste voorbereidingen van de selectieteams. D1 en H1 beginnen zelfs nog wat eerder en op 12-13-14 augustus vindt het traditionele AMVJ PREPkamp plaats en dan zijn we weer los voor dit seizoen. Komend jaar willen we ook graag onze samenwerkingen met onze professionele partners verder gaan uitbreiden. Hierover infomeren we iedereen de komende maanden graag verder! Want met de Vrienden van AMVJ, onze nieuwe hoofdsponsors en onze eigen leden blijven we bewegen en groeien. Iedereen is van harte welkom bij AMVJ”, laat Joyce Langemeijer ten slotte namens HC AMVJ weten.

VTA Sport bedankt Joyce voor haar tijd en antwoorden. We wensen HC AMVJ een mooie, sportieve en gezellige toekomst toe.

Interview door:

Rik Verkaik

VTA Sport

vrijetijdamsterdam.nl

Gerelateerd:

Welke sporclubs zijn er in Amsterdam?