Kraker Aristos in strijd om handhaving Eredivisie
Aristos viert een feestje eerder dit seizoen. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Kraker Aristos in strijd om handhaving Eredivisie

Zaterdagavond om 20:30 uur staat voor handbalvereniging Aristos Amsterdam, de belangrijkste wedstrijd van het seizoen op het programma. In de Aristoshal ontvangt de ploeg van trainer Ken van Hasselt de directe concurrent Tachos uit Waalwijk in de strijd om lijfsbehoud in de eredivisie. Aristos staat, in de degradatiepoule, momenteel op de zesde plek met zes punten, dat zijn twee punten meer dan de Waalwijkers, die tot dusverre vier punten uit zes wedstrijden hebben vergaard.

Vrije Tijd Amsterdam, stelde in aanloop naar deze kraker vragen aan Kevin Kreuger

Vrije Tijd Amsterdam, stelde in aanloop naar deze kraker een aantal vragen aan Kevin Kreuger. Handbalfanaat Kreuger was tot vorig seizoen voorzitter van de Amsterdamse handbalclub Aristos. Momenteel bekleedt de vrijwilliger de functie als redacteur van zijn club en ondersteunt de vereniging waar nodig. Ook is Kreuger hoofdredacteur bij de in Nederland populaire en toonaangevende handbal website; handbalinside.nl.

Wat denk je ervan aankomende zaterdag?

“Het klinkt misschien vreemd maar Tachos is de favoriet of zou dat in ieder geval moeten zijn. Ze trainen meer en zijn daardoor fysiek en conditioneel sterker. Wat wij voor hebben is dat we mede door onze hogere gemiddelde leeftijd zelfverzekerder spelen. Wat sowieso vast staat is dat het een groot handbalfeest wordt. Voor beide ploegen staat er veel op het spel, dus de hal zit vol.”

Hoe schat je de kansen in?

“We hebben elkaar dit seizoen drie keer eerder ontmoet, daarbij trokken wij twee keer aan het langste eind. Ik zal niet zeggen dat er bij ons geen druk is, maar de druk bij Tachos is hoger. Ik ben erg benieuwd hoe Tachos zaterdagavond met die druk omgaat. Vooralsnog denk ik dat de winstkansen 50/50 zijn, hoewel Tachos aan zijn stand verplicht is te winnen.”

Op wie moet het publiek letten?

“Sep Ouderland en Quincy Kompier. Sep is met zijn 17 jaar het grootste talent dat we bij Aristos hebben. Als je het mij vraagt is het een schande dat hij nog nooit is opgeroepen voor Jong Oranje. Tegen HARO vervulde hij een sleutelrol door op cruciale momenten koel te blijven en te scoren. Dat is knap voor een A-Junior. Na het uitvallen van onze keeper John Besseling kreeg Quincy de zware taak het doel schoon te houden. John is een van de beste keepers in de Nederlandse eredivisie, dus dat niveau evenaar je niet zomaar. Quincy slaagt er al een paar weken in boven zichzelf uit te stijgen. Ook zaterdag wordt hij weer belangrijk.”

Hoe staat het er momenteel voor met de club Aristos?

“We staan er goed voor. In 2010 waren we op sterven na dood. Nu staat er een bruisende eredivisieclub die tot de meest vitale sportverenigingen van Amsterdam behoort. We hebben een bestuur van vier personen onder de 30 jaar. De rest van het vrijwilligersbestand kent een gezonde verhouding tussen jong en oud. Daarnaast voeren we in tegenstelling tot veel andere clubs een gezond financieel beleid. Daar zijn we trots op.”

Zie je in jullie Dames 1 ook een potentiële Eredivisionist?

“In 2009 speelde de heren 1 van Aristos in de tweede klasse en in 2014 promoveerde we naar de eredivisie. Onze dames spelen nu eerste klasse dus waarom eigenlijk niet? Als club bieden we in ieder geval een mooi programma aan, waarbij veel dames drie keer per week trainen en ook gewoon met hars kunnen spelen. Dat zijn belangrijke voorwaarden om de dames naar een hoger niveau te krijgen.”

Denken jullie in de toekomst meer jeugdteams te hebben of speelt jeugd niet zo’n belangrijke rol bij Aristos?

“Wij zijn als club actief binnen de mini handbalschool in Amsterdam. Een sportstimuleringsproject waarin de Amsterdamse handbalverenigingen samenwerken om meer kinderen aan het handballen te krijgen. Een eenvoudige klus is dat zeker niet in een stad als Amsterdam. Het verenigingsleven staat in algemene zin onder druk, maar we doen ons uiterste best het tij te keren. Drie maanden geleden hadden we bij een groot jeugdtoernooi in onze sporthal meer dan 150 kinderen bij elkaar uit heel Amsterdam. We maken absoluut stappen.”

Geschreven door: Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl

Volg ons op Snapchat: vrijetijdams

Aristos Amsterdam dichtbij een stunt in de Eredvisie