Peter Portengen: STUNT BIJ AFSCHEID?
Peter Portengen geeft uitleg aan zijn ploeg. Credits: Orange Pictures

Door Maarten Bax

Van een ploeg die maar net de play-offs haalde, naar een stuntploeg die in staat is om de nationale titel te veroveren. Zie daar het verhaal van Kras/Volendam met de Amsterdamse topcoach Peter Portengen.

Verovert Portengen met Volendam de titel?

Het zou Portengen meer dan goed uitkomen wanneer zijn ploeg er de komende weken met de nationale titel vandoor gaat. De succescoach – hij was bijvoorbeeld als coach van de vrouwen van Dalfsen zes keer op rij landskampioen – is nog altijd op zoek naar een top baan in het handbal. En als hij, na het onlangs veroveren van de beker, er nog een nationale titel aan toevoegt, kan ‘promotie’ eigenlijk niet meer uitblijven. Net op tijd heeft zijn ploeg zijn draai weer gevonden.

Kwalificatie naar de play-offs

Als laatste kwalificeerde Volendam zich voor de play-offs, waarna het gelijk twee keer op rij verloor. Maar zie nu: daarna werd er tweemaal gewonnen – waaronder afgelopen weekend tegen Lions (24-26) – en zelfs tussendoor de beker gepakt! Met nog één duel te gaan – aanstaande weekeinde tegen koploper Aalsmeer – kan de finale (tegen het al geplaatste Aalsmeer) Portengen en zijn handbalmannen eigenlijk niet meer ontgaan. Zowel Volendam als de Lions hebben zeven punten, maar het doelsaldo van de dijkbewoners is stukken beter, namelijk plus elf.

De stap naar semiprofessionalisme

Maar dan? Al in vroeg stadium liet Portengen weten zijn contract niet te willen verlengen. “Eerlijk gezegd had ik er een beetje meer van verwacht. Ik had gehoopt dat we met Volendam de stap naar het semiprofessionalisme hadden kunnen maken. Dat we met de organisatie een stukje verder waren gekomen. Maar helaas… En nee, tussendoor is er niks anders voorbij gekomen,” zo doelt Portengen op een gewenste positieverbetering.

“We hebben een hele leuke ploeg in Volendam, maar mijn ambities liggen hoger. Ja, als bondscoach of iets in het buitenland. Dat er nu nog steeds niks is voorbij gekomen, betekent niet dat ik een verkeerde keuze heb gemaakt. Wie weet gebeurt het nog. En zo niet, dan niet.”

De start van een eigen bedrijf

In dat geval denkt Portengen een eigen bedrijfje te gaan opstarten. “Iets met clinics en gasttrainingen op handbalgebied. Dat lijkt me ook leuk. Het is na al die jaren als trainer weer eens iets heel anders. En je blijft toch aan het handbal verbonden. Ik ben ook niet met een zaakwaarnemer in de weer geweest. Ik heb daartoe geen initiatieven genomen. Ik zie het wel, heb ook geen baan naast het handbal. Nooit gehad.

De topper tegen Aalsmeer

Misschien ga ik nog wel de Master coachopleiding volgen. Dat is best intensief, kost me elf weekenden. Weekenden die ik nooit heb gehad”. Maar nu eerst de topper tegen Aalsmeer. Zaterdag ontvangt Volendam de lijstaanvoerder van de play-offs thuis. De aanvang is nog altijd om 19.00 uur, maar kan nog naar 20.00 uur verzet worden. Dit om de schijn van competitievervalsing te voorkomen, aangezien ook Lions tegen Bevo op hetzelfde tijdstip zou moeten plaats vinden.

Peter Portengen: STUNT BIJ AFSCHEID?
Peter Portengen geeft uitleg aan zijn ploeg. Credits: Orange Pictures

VTA Sport