Erik Frenken ontvangt het negende Cultuurfonds Mode Stipendium
Erik Frenken ontvangt het negende Cultuurfonds Mode Stipendium. Credits RVDA

Erik Frenken ontvangt het negende Cultuurfonds Mode Stipendium

Op woensdag 3 april 2019 ontving de Nederlandse modeontwerper Erik Frenken het negende Cultuurfonds Mode Stipendium uit handen van Johan van Beem, adjunct-directeur van het Prins Bernhard Cultuurfonds in het NewWerktheater in Amsterdam. Daarnaast ontving Frenken traditiegetrouw de welbekende wisseltrofee ontworpen door Atelier Ted Noten uit handen van zijn voorganger Bas Kosters.

Van Beem over het Cultuurfonds Mode Stipendium: “Nederland heeft behoefte aan creatieve en onafhankelijke geesten. Daar wil het Cultuurfonds zich sterk voor maken. Vanuit deze gedachte ondersteunen wij al bijna 80 jaar cultuur, natuur en wetenschap en zijn we een groot fan van mode. Net als de anonieme genereuze schenker die bij ons in 2011 het Mode Stipendium oprichtte. We zijn heel blij met deze jaarlijkse impuls van 50.000 euro aan een topontwerper.”

Frenken over het ontvangen van het Cultuurfonds Mode Stipendium: “Ik ben zeer vereerd met het ontvangen van deze enorme onderscheiding! Het is een steun in de rug die enorm welkom is. Het voelt als erkenning, maar vormt tevens een stimulans om vol energie de volgende stappen te gaan zetten. Deze steun komt op een perfect moment na de opstart fase van de eerste twee jaar met Frenken. Dit is een mooi moment om naar de langere termijn plannen te gaan kijken!”

Het commissierapport

Angélique Westerhof, directeur van de Dutch Fashion Foundation, deelde het commissierapport: ‘Schijnbaar moeiteloos verweeft deze ontwerper de kapitale letter F van Fashion met de kapitale letter A van Attitude. Erik Frenken weet te allen tijde een kwaliteit van ‘Nowness’ in zijn ontwerpen te leggen, de Urban, Global signatuur ontstijgt het lokale perspectief. Het betreft een consciëntieus, zelfverzekerd handschrift waarin niet wordt teruggedeinsd voor grote, van het lichaam wijkende vormen.’

Daarnaast roemde de commissie het doorzettingsvermogen en de langetermijnvisie van de negende ontvanger: ‘Voor het talent, het lef, het keer op keer doorpakken, en geloof dat deze persoon het verdient een internationale fashion carrière verder op te bouwen en succesvol te claimen, is Erik Frenken, de nieuwe vaandeldrager van Dutch Fashion’, aldus Westerhof.

Over het Cultuurfonds Mode Stipendium

Het Cultuurfonds Mode Stipendium is in 2011 ingesteld door een anonieme mecenas en ondergebracht bij het Prins Bernhard Cultuurfonds die hiervoor een partnership met de sectorpartij Dutch Fashion Foundation aanging. Het stipendium bestaat uit een door Atelier Ted Noten ontworpen wisseltrofee en een geldbedrag van 50.000 euro. Deze oeuvre-injectie stelt de uitverkoren ontwerper in de gelegenheid zich zowel zakelijk als artistiek verder te ontwikkelen. De vorige ontvangers zijn achtereenvolgens Ilja Visser (2011), Francisco van Benthum (2012), Truus en Riet Spijkers (2013), Jan Taminiau (2013), Youasme Measyou (2015), Iris van Herpen (2016), Ronald van der Kemp (2017) en Bas Kosters (2018).

Over Erik Frenken

Erik Frenken heeft sinds 2017 zijn eigen label genaamd F R E N K E N. Dit label is ontstaan uit een partnership met een van de grootste kledingleveranciers in Portugal die gevestigd is in het hart van de Portugese textielindustrie. Het signatuur van Frenken is zijn zoektocht naar het snijvlak tussen kwetsbaar en cool. Deze stelt hem in staat om met verschillende elementen te spelen, waarbij klassieke materialen in onverwachte silhouetten een sterk geheel vormen met een moderne, vrouwelijke esthetiek en een stoere touch. Hiervoor was Erik Frenken creative director van Avelon, heeft hij bij Victor & Rolf en bij Alberta Ferretti gewerkt en won hij de “Central Saint Martins/Lancôme Innovation Award”.

Door hun bijdrage aan deze uitreiking helpen NewWerktheater, FashionUnited, B Academy en Aveda talentontwikkeling in de Nederlandse modevormgeving gezamenlijk naar een hoger plan.

vrijetijdamsterdam.nl