Het verhaal van tattoo shop The Blue Blood Studios
Foto door: De Haas Photography

Vrije Tijd Amsterdam is iedere dag op zoek naar mooie verhalen in Amsterdam. Dit keer spraken we met shopmanager Sam van de Amsterdamse tattoo shop The Blue Blood Studios.

Zou je ‘The Blue Blood Studios’ allereerst eens willen introduceren?

“The Blue Blood Studios bestaat nu bijna 8 jaar en is opgericht door Marco Serio en mij, Samanta Dik. Marco Serio is een bekende naam in de tattoo wereld, voornamelijk door zijn Japans geïnspireerde werk. En in de loop der jaren hebben we een superfijn team om ons heen kunnen verzamelen met artiesten van over de hele wereld, die allemaal een andere expertise hebben. Het is een hele eclectische groep met een heel breed scala aan culturele achtergronden en stijlen, waardoor samenwerken erg leerzaam en vooral leuk is. Iedereen brengt andere ervaringen en skills ‘to the table’.”

The Blue Blood Studios
Foto door: De Haas Photography

Hoe is jullie tatoeage zaak ontstaan?

“Marco en ik hebben elkaar ontmoet in een andere shop waar we jarenlang samenwerkten. Na die hele periode beste vrienden te zijn geweest, beseften we dat we elkaar wel erg leuk vonden en kregen we een relatie, die na anderhalf jaar resulteerde in onze eerste liefdesbaby; de shop! Tattoos zijn eigenlijk voor ons allebei ons leven lang al een rode draad geweest, niet alleen omdat we ons professioneel bezighielden met tatoeages, maar ook omdat we sinds onze jonge jaren al een diepe liefde hebben voor deze vorm van kunst. We waren beide rond de 14 toen we onze eerste tattoos lieten zetten en zijn sindsdien niet meer gestopt.

Per toeval kwamen we een mooi pand tegen dat te huur stond op de Kinkerstraat en vanaf dat moment hebben we een maand of 2, dag in dag uit keihard geklust om de plek te creëren waar we beiden van droomden. En met veel hulp van lieve vrienden, weinig slaap en veel koffie, is dat gelukt!”

The Blue Blood Studios
Foto door: De Haas Photography

Hoe is de rolverdeling tussen Marco en jou?

“Wij vervullen beide een hele andere rol in de shop. Marco heeft meer dan 20 jaar ervaring met het tatoeëren zelf, en heeft daarmee de leiding over alles wat met het daadwerkelijke zetten van tatoeages te maken heeft. Hij is bijvoorbeeld het (zeer!) kritische oog, als we op zoek zijn naar nieuwe team genoten. Marco’s visie is om alleen het allerbeste aan te bieden. Het belang van het resultaat staat voorop. Hij neemt liever niemand aan, dan iemand die niet 100% het kwaliteitsniveau bereikt waar hij naar zoekt.

Ook weet hij veel over tattoo inkt en wat erin zit, waar vooral nu veel over te doen is. Hij neemt de leiding in het zoeken naar de beste, meest veilige inkten. Dat gaat zelfs zo ver dat hij heeft besloten een eigen inkt merk (The Guild) te beginnen, waardoor hij zelf de controle heeft over alles wat daarin gaat.

Ik, Samanta, heb meer de leiding over alles wat er zich achter de schermen afspeelt. Ik beheer bijvoorbeeld de website, doe alle communicatie van het maken van afspraken tot de social media, bestellingen, roosters, stel de COVID protocollen samen, etc.”

Voor welke tattoo stijl kun je bij jullie terecht?

“Wij proberen een zo breed mogelijk pakket aan stijlen te vertegenwoordigen. Er zijn artiesten in onze shop die het juist heel leuk vinden om in verschillende stijlen te tatoeëren, van Polinesisch tot realistisch. Maar traditioneel Japans werk is wel een pilaar in onze shop. Er zijn 2 artiesten die zich daar grotendeels mee bezighouden, in 2 heel verschillende variaties op de traditionele afbeeldingen. En om de juist wat modernere beelden van Japan te vertegenwoordigen hebben we Lilly Sue! Het heftigere zwarte werk, de wat subtielere zwart/grijs stijlen en realisme staan ook centraal bij ons. Meerdere artiesten bij ons hebben deze genres als specialisme.”

Kun je iets over het team achter ‘The Blue Blood Studios’ vertellen?

“Het team bestaat uit 7 artiesten.

Massimo is onze Italiaanse piraat, met een onwijs toffe en unieke black and grey stijl. Heel fijn werk, wat resulteert in prachtige portretten, stadsgezichten, schepen en ga zo maar door. Bluetoned op instagram, als je het met eigen ogen wilt zien.

Martial is de onwijs lieve Fransman met een breed scala aan skills. Krachtige ornamentele tattoos, maar ook hele fijne realistische portretten. Hij kan eigenlijk alles.

Junior heeft een bijzondere manier van traditionele Japanse afbeeldingen interpreteren, met als resultaat een schilderachtige versie van deze eeuwenoude afbeeldingen. Een hele toffe tattoo stijl, die zijn oorsprong vindt in Brazilië, zijn moederland.

Lilly Sue is onze Nederlandse anime queen! Haar super kleurrijke werk vindt zijn oorsprong in de Japanse popcultuur van Anime en gaming.

Daniël, van oorsprong Engels, is specialist in fine line zwart/grijs werk. Zijn werk is enorm populair vooral door de prachtige details.

Bodil is onze nieuwste toevoeging en zij maakt supergaaf ornamental werk. Mooie, krachtige, dikke lijnen in vormen die het lichaam complimenteren.

En dan is er Marco, met 20+ jaar ervaring in traditioneel Japans werk. Super kleurrijk met ijzersterk lijnwerk. Je herkent zijn werk uit duizenden.”

Hoe zou je de sfeer in de Tattooshop omschrijven?

“Vooral fun! Leuke mensen maken voor een fijne sfeer. Iedereen is heel creatief, dus er wordt veel getekend, geschilderd en natuurlijk getatoeëerd. Iedereen heeft een andere muzieksmaak, dus de muziek in de shop varieert van klassiek tot metal tot Japanse pop. En er wordt veel gelachen, niet onbelangrijk ;)”

The Blue Blood Studios
Foto door: De Haas Photography

Hebben jullie een speciale binding met de buurt?

“Ja! We zijn dol op de Kinkerstraat! Meteen toen we er kwamen werden we met zoveel liefde ontvangen. De buren kwamen bloemen brengen en hielpen waar ze konden. Nu proberen wij die buren te zijn. Het gedeelte waar we zitten heeft een aantal leuke kleine winkels die elkaar echt supporten. Lekker eten halen we bij Beiroet, het Libanese restaurant of Mozzico met de lekkerste pizza’s, koffie bij La Chesa en zo kan ik nog wel even doorgaan. Altijd een gezellig praatje of elkaar helpen waar we kunnen. Heerlijke straat!”

Wanneer is iemand een goede tattoo-kunstenaar?

“Er zijn technische aspecten die voor een deel bepalen of je een goede artiest bent. Mooie strakke lijnen of een perfecte overgang van zwart naar huid om schaduw te creëren, zijn een makkelijke, initiële graadmeter. Even inzoomen op Instagram kan je al een boel vertellen over de kwaliteiten van de artiest.

Maar er komt natuurlijk meer bij kijken. Een creatief brein vooropgesteld, en dan natuurlijk het talent om dat op papier te krijgen gecombineerd met inzicht in hoe dat zich vertaalt naar het menselijk lichaam. Hoe beweegt een lichaam en wat doet dat met de afbeelding? Hoe geneest de huid en wat doet dat met de inkt? Je kennis moet breed zijn en je doel altijd het beste resultaat. Als je al deze dingen weet te combineren, ben je een goede artiest. En dan heb je natuurlijk nog altijd de kwestie van persoonlijke smaak.”

Is er bij ‘The Blue Blood Studios’ ruimte voor creatief talent?

“Uiteraard! Wij zijn ervan overtuigd dat de ‘key to perfection’ ligt in het combineren van eeuwenoude kennis, decennia ervaring, ruw talent en frisse blikken. Er lijkt een kloof te zijn tussen de oudere generatie (old school) artiesten en de jonge garde. Maar laat de magic nou precies zitten waar die 2 samenkomen.”

Wat is jullie meest bijzondere tattoo ooit?

“Er zijn er een boel hoor! Zo heeft Marco een aantal volledige ‘bodysuits’ gedaan die echt ongelooflijk zijn. Je hele lichaam laten tatoeëren is natuurlijk sowieso vrij bijzonder. Maar ook kleinere tattoos kunnen speciaal zijn. Zo was er een stel dat hun 50-jarige jubileum vierde met een eerste tattoo. Elkaars initialen. En de hele cast van Boom Chicago die op het 25-jarige jubileum van het theater hun callsheet initialen lieten tatoeëren! Allemaal leuk en bijzonder.”

Welke hoogtepunten kent ‘The Blue Blood Studios’?

“Een van de mooiste momenten was het brengen van een heleboel speelgoed naar het AZC. We hadden een ‘toys for tats’ dag georganiseerd, waar je speelgoed kon ruilen voor een tattoo. Een waanzinnig succes! Sommige mensen kwamen zelfs alleen speelgoed brengen, zonder daar iets voor terug te hoeven. Heel. Veel. Speelgoed. En de kids waren zo onwijs blij, hands down het mooiste moment.”

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam