Fashion for Good Lanceert Nieuwe Tentoonstelling 'GROW: the future of fashion'
Outfit: Huong Nguyen - gemaakt van duurzaam kapok materiaal van Flocus | Model: Eva Sofia Looren, Moxie Models | Fotograaf: Christian Mpamo

Vanaf vandaag opent de nieuwe tentoonstelling ‘GROW: the future of fashion’ zijn deuren in het Fashion for Good Museum in Amsterdam. Wat is er te zien? Kleding van de bananenplant, een jurk van sinaasappelzijde, leer van kokosnoot en kurkpoeder. Jong Nederlands design talent heeft in opdracht van het museum deze gloednieuwe, duurzame, natuurlijke en nooit eerder in musea getoonde materialen omgetoverd tot unieke fashion statements. Ook gevestigde namen Karim Adduchi en Iris van Herpen zijn onderdeel van de tentoonstelling en laten eigen creaties gemaakt van biomaterialen zien. De tentoonstelling werd feestelijk geopend door wethouder Kunst en Cultuur van Amsterdam Touria Meliani.

Outfit: Huong Nguyen - gemaakt van duurzaam kapok materiaal van Flocus | Model: Eva Sofia Looren, Moxie Models | Fotograaf: Christian Mpamo
Van links naar rechts: Outfit: Frederieke Broekgaarden – gemaakt van Spinnova materiaal | Model: Eva Sofia Looren, Moxie Models Outfit: Eva Sonneveld – gemaakt van Green Whisper, duurzaam materiaal van vezels van de bananenstam  | Model: Jake Knaap Outfit: Charlotte Bakkenes – gemaakt van duurzaam kapok materiaal van Flocus | Model: Eva Sofia Looren, Moxie Models Fotograaf: Christian Mpamo

Hoe kan mode duurzaam zijn, er goed uit zien en goed zijn voor mens en onze planeet? Nederlands design talent laat zien wat de toekomst van fashion is in deze natuur-couture tentoonstelling. In de nieuwe expo ‘GROW: the future of fashion’ worden gloednieuwe duurzame natuurlijke stoffen getoond. Zo is er gewerkt met sinaasappelzijde, circulair vegan leer van o.a. kurk en kokosnoten en vezels van een bananenplant. Deze biomaterialen zijn omgetoverd tot fantastische mode-items ontworpen door jong Nederlands talent Huong Nguyen, Frederieke Broekgaarden, Eva Sonneveld en Charlotte Bakkenes. De tentoonstelling wordt ondersteund door een campagne die gefotografeerd is door Christian Mpamo en tekstueel is Zainab Goelaman aan de slag gegaan.

Overzicht van de GROW: future of fashion tentoonstelling
Overzicht van de GROW: future of fashion tentoonstelling Fotograaf: Alina Krasieva
Overzicht van de GROW: future of fashion tentoonstelling
Museum Shop met outfits van Hul le Kus geverfd met KBCols Science. Fotograaf: Alina Krasieva
Natuurlijk rubber van Mirum. Fotograaf: Alina Krasieva

Naast werk van de jonge talenten kun je ook items van Nederlandse couturier Iris van Herpen en modeontwerper en illustrator Karim Adduchi bewonderen in het museum die eveneens aan de slag zijn gegaan met nieuwe duurzame, natuurlijke materialen.

De natuur is vaak de inspiratiebron in de modewereld, maar wordt helaas ook volop geplunderd voor het huidige fashionklimaat. Het systeem achter de mode-industrie moet anders, een circulaire industrie is daarvoor het antwoord en nieuwe materialen die duurzamer zijn dan de huidige conventionele stoffen zijn hierin van belang. Nieuwe, natuurlijke materialen zijn volop in ontwikkeling maar zijn vaak nog onbekend bij het grote publiek of nog niet verkrijgbaar in de winkels. Om deze ontwikkeling te stimuleren initieerde Fashion for Good het ‘GROW talent’ project met als resultaat deze nieuwe tentoonstelling. Het project brengt jong ontwerptalent samen met innovatieve technologieën op het gebied van textiel. De innovators en designers maken de toekomst van mode tastbaar voor de bezoekers en willen met hun garments het publiek inspireren om nieuwe duurzame materialen van dichtbij te ervaren.

In deze expo kun je de toekomst van mode ontdekken en als consument materialen zien en voelen die nog nooit eerder in een museum getoond zijn.

De nieuwe tentoonstelling is te zien van 29 oktober 2021 tot en met april 2022 in het Fashion for Good Museum op het Rokin 102, in Amsterdam.