Doe-het-zelf Diva's: ‘naaischool voor iedereen die zich wil verdiepen in de technische kant van het naaien’
Ineke Arzbach. Foto via Doe-het-zelf Diva's

“Doe-het-zelf Diva’s is een naaischool voor iedereen die zich graag wil verdiepen in de technische kant van het naaien zodat je een zo mooi mogelijk werkstuk krijgt”, zegt Ineke Arzbach. Vrije Tijd Amsterdam ging op zoek naar het verhaal achter de Doe-het-zelf Diva’s.

Kunt u iets over de locatie van ”Doe-het-zelf Diva’s” vertellen?

“Doe-het-zelf Diva’s ligt in de Staatsliedenbuurt vlakbij het Westerpark in de Van Hogendorpstraat 88, op de hoek van de Fannius Scholtenstraat. Toen ik op zoek was naar een pand werd ik op slag verliefd op de grote ramen waar heerlijk veel licht doorheen komt. Een leuk weetje is dat de locatie is gebruikt als coffeeshop in de film “Simon” uit 2004. Cees Geel speelt daarin de hoofdrol en die zie ik regelmatig in de buurt.

Het is de meeste gezellige naaischool van Amsterdam durf ik te zeggen. Sfeer vind ik erg belangrijk dus is het leuk ingericht en praktisch ingevuld met kasten voor een kleine voorraad stoffen en fournituren. Er zijn naast naaimachines ook lockmachines aanwezig om een werkstuk zo mooi mogelijk af te kunnen werken. Er staat een grote statafel om patroon te tekenen en een hoge kniptafel waar je omheen kunt lopen als je aan het knippen bent.”

Wilt u uzelf als docent eens in het zonnetje zetten?

“Altijd wat lastig om jezelf in het zonnetje te zetten, maar wat ik regelmatig van mijn leerlingen terug hoor is dat ik goed ben in het bedenken van oplossingen bij naaiproblemen, dat ik enthousiast ben, geduldig en mijn aandacht goed weet te verdelen onder de leerlingen.”

Welke cursussen/lessen kan men bij ”Doe-het-zelf Diva’s” volgen?

“Je kunt een losse les volgen als je eerst wilt onderzoeken of je je wel thuis voelt en daarna kun je een snuffelcursus van 6 lessen volgen zodat je kunt ervaren of deze hobby iets voor jou is. Daarnaast is er een basiscursus van 12 lessen, waarna je kunt doorstromen in de groepslessen. Iedereen werkt op eigen tempo en niveau en alle niveaus zitten samen in de lessen zodat er een fijne groepsdynamiek ontstaat waarbij de meer ervaren leerlingen ook de beginners helpen.”

Zijn de lessen voor jong en oud?

“Er zijn speciale kids lessen voor kinderen vanaf 8 jaar. Deze leeftijdsgrens is belangrijk omdat de fijne motoriek dan genoeg ontwikkeld is om met naald en draad om te kunnen gaan. Daarnaast zijn de volwassen leerlingen van alle leeftijden en een mooie afspiegeling van onze samenleving.”

Wat kan men in een workshop leren?

“De workshops zijn voor beginners en voor diegene die hun kennis willen opfrissen. Er wordt geleerd hoe je een patroon op stof legt, speldt, knipt als een pro, markeert, perst met de strijkbout, een dubbele zoom maakt, hoeken stikt en afwerkt.”

Kun je bij ”Doe-het-zelf Diva’s” ook leren patroontekenen?

“Er is zeker een mogelijkheid om te leren patroontekenen. Na de basiscursus kun je bijvoorbeeld een rokje op je eigen maten tekenen en naaien. Dat is altijd heel leuk want het rokje zit negen van de tien keren meteen perfect.”

Wilt u de opleiding textielbrevet bij Detex eens toelichten?

“Deze opleiding gaat over de grondstoffen, weeftechnieken, draagcomfort en andere eigenschappen die textiel bevat. Ik heb een jaar lang iedere week kleine stukjes stof bestudeert en getest. Bij het lesgeven steek ik weleens een kleine stukje stof in de fik zodat je kunt ruiken welke grondstof erin zit en hoe het materiaal zich gedraagt na het doven. Voor het draagcomfort is de juiste stof van groot belang. Bij rimpels in de taille moet je niet een te stijve stof gebruiken en van polyester moet je weten dat het een niet warmte regulerende stof is.”

Heeft u zelf nog iets toe te voegen?

“Wat een geweldige ontwikkeling is, is dat tweedehands kleding helemaal hip is mede vanwege het milieuaspect. Ik juich dat van harte toe want je vindt soms de mooiste stoffen tussen deze kleding. Vaak kun je met simpele ingrepen het kledingstuk passend maken. Dat geldt ook voor kleding dat in je kast hangt, dat je niet draagt omdat het toch niet helemaal is wat je had gedacht. Kortom, je bent niet alleen lekker bezig het levert je ook nog een leuk maatschappelijk verantwoord resultaat op”, laat Ineke Arzbach ten slotte namens de Doe-het-zelf Diva’s weten.

Interview door:

Rik Verkaik

VTA Fashion

vrijetijdamsterdam.nl

    Bij Vrije Tijd Amsterdam krijg je korting op de mooiste lokale initiatieven. Iedere maand hebben we de beste acties.
    Deze keer: 20% korting bij Amsterdenim!

Koop Amsterdamse denim met maar liefst 20% korting!

Exclusieve kortingen via Vrije Tijd Amsterdam

Gebruik de kortingscode VTA20 en krijg 20% korting op je aankoop bij Amsterdenim.

Pak nu je korting