Designer Tim Dekkers: “Ik wil altijd bij mijzelf blijven”
Tim Dekkers 'The Parasitic Humanity'

“In 2018 ben ik afgestudeerd als Fashion Designer aan de HKU (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) met mijn collectie “The Parasitic Humanity”. Voor dit werk heb ik in januari van 2019 de HKU Award voor Artistieke Prestatie mogen ontvangen.

Vrijwel direct na mijn afstuderen ben ik begonnen als Designer op het gebied van mode, interieur en autonoom werk. Daarbij zoek ik graag de grens op tussen mode, design en kunst”, vertelt Tim Dekkers. Rik Verkaik van VTA Fashion stelde de Designer een aantal vragen.

Het materiaal bepaald wat ik wel en niet kan

“Mijn werk is typerend door het materiaal gebruik. Ik ben altijd opzoek naar materialen die mijn verhaal en concept kunnen ondersteunen en vertellen. Ik laat mij leiden door het materiaal. Het materiaal bepaald wat ik wel en niet kan. Mijn voorkeur ligt dan ook bij het zoeken naar materialen die niet direct binnen het mode vakgebied gebruikt worden. Het gebruik van stoffen is voor mij meer bijzaak. Door te bouwen met de materialen direct op de pop of lichaam wordt het uiteindelijke silhouet gevormd.

Naast de mode ben ik ook werkzaam binnen de kunst en designsector. Concepten en materiaal experimenten staan centraal in het werk. Het werk gaat vaak over de actuele onderwerpen die spelen in de wereld.”

Designer Tim Dekkers: “Ik wil altijd bij mijzelf blijven”
Tim Dekkers ‘The Parasitic Humanity’

Hoe is jouw creativiteit tot uiting gekomen, heb je iets meegekregen vanuit je familie? 

“Mijn ouders hebben mij van jongs af aan al gestimuleerd om wat met creativiteit te gaan doen. Dit omdat ik altijd aan het tekenen en timmeren was. Op school was ik ook vaak beter in creatieve vakken dan mijn klasgenootjes. Op jonge leeftijd ben ik dan ook op tekenen, schilderen en knutsel lessen gegaan.”

Het leukste aan de opleiding

“Het leukste aan mijn opleiding vond ik het 1e jaar op de HKU. In dat jaar ging het niet zozeer om mode, maar werd je gestimuleerd om op vele creatieve vlakken werk te maken. Dit was een ontdekkingsreis naar mijzelf als ontwerper. In dat jaar ben ik er ook achter gekomen dat mode voor mij niet per se om kleding of trends gaat.”

Wat heb je geleerd van je stage bij Jólan van der Wiel? 

“Ik ben bij Jólan stage gaan lopen omdat hij ook vanuit materiaal experimenten werk maakt. Wat ik bij hem geleerd heb is dat je vaak op makkelijke wijze en door het gebruik van alledaagse voorwerpen, je prachtig werk kunt maken. Dingen hoeven niet per se ingewikkeld te zijn om de aandacht te trekken en je verhaal te doen. Ook zijn gebruik van natuurlijke invloeden hebben mij geïnspireerd om van daaruit te gaan werken.”

Designer Tim Dekkers: “Ik wil altijd bij mijzelf blijven”
Tim Dekkers ‘The Parasatic Humanity’

De ontdekkingsreis om een ontwerp tot stand te laten komen

“Ik begin met het verzamelen van allerlei materialen. Dit kunnen materialen uit de bouwmarkt zijn, speelgoedwinkels of dingen uit de natuur, het kan overal vandaan komen. Met deze materialen ga ik experimenteren. Ik ga kijken wat ik er mee kan en wat niet. Doet een materiaal iets interessants van zichzelf? Vanuit dat punt ga ik kijken hoe ik het kan toepassen op het lichaam. Ik begin dan ook gewoon te bouwen met de verzamelde materialen. Uiteraard worden de materialen gekoppeld aan een onderwerp. Ze moeten namelijk het onderwerp ondersteunen en vertellen.”

Met welke materialen werk je het liefst? 

“Het leukste vind ik om materialen te gebruiken die iets doen uit zichzelf. Materialen die bijvoorbeeld groeien of vervormen of verkleuren. Ik vind het interessant om in dat proces het materiaal de leiding te geven en te zien wat daaruit ontstaat. Controle loslaten in het proces.”

Designer Tim Dekkers: “Ik wil altijd bij mijzelf blijven”
Tim Dekkers ‘The Parasitic Humanity’

Plannen voor shows/exposities na Corona tijd

“Er zijn een aantal opdrachten en exposities uitgesteld helaas. Ik hoop dat deze weer worden opgepakt zodra dat kan. Daarnaast zou ik graag weer een collectie willen maken die geshowd kan worden voor een groot publiek, want dat is natuurlijk niet echt mogelijk geweest de afgelopen periode.”

Je bent veelzijdig in je creatieve proces, hoe ziet jouw atelier eruit? 

“Ja, ik maak werk zowel binnen de mode als in design en kunst. Ik zie mijzelf dan ook niet per se als een ‘modeontwerper’ of als ‘kunstenaar’, ik ben meer een concept ontwerper. Vanuit een concept maak ik mijn werk en of dat dan een modecollectie wordt of een design object of een kunstwerk dat kan allemaal. Ik werk vanuit mijn eigen huis. Op het moment woon ik in een groot oud bankgebouw waar ik alle ruimte heb. Wonen en werken loopt dus door elkaar heen en dat vind ik ook het fijnst.”

Wat zijn tot nu toe je hoogtepunten? 

“Dat ik met mijn afstudeer werk op vele expo’s en musea heb mogen staan waaronder de Dutch Design week bij Manifestations in het Veemgebouw. Ook het winnen van de Artistieke Prestatie Award in 2019 was een hoogtepunt. En dat ik voor de Dutch Sustainable Fashion Week in Amsterdam een collectie heb mogen maken.”

Designer Tim Dekkers: “Ik wil altijd bij mijzelf blijven”
Tim Dekkers ‘The Parasitic Humanity’

De toekomst

“Ik zie mijzelf altijd werken in meerdere disciplines, of dat nou de mode is of design, ik vind het allemaal leuk en blijf dat ook doen. Mijn streven is niet om een groots merk te worden ofzo, ik wil altijd bij mijzelf blijven en zelf het gehele proces meemaken van begin tot eind.”

Heb je zelf nog iets toe te voegen? 

“Voor jonge ontwerpers wil ik graag meegeven dat je altijd je eigen passie moet gaan volgen en ervoor moet gaan waarin jij gelooft”, laat Tim Dekkers ten slotte weten.