Allbirds opent eerste winkel in Amsterdam
Foto: © Allbirds

Allbirds, het duurzame accessoire- en schoenmerk uit San Francisco, opent zijn eerste winkel in de beroemde Amsterdamse Negen Straatjes op 18 juni. Sinds het begin van de Nederlandse onlineshop in juli 2019 zag Allbirds een toenemende vraag naar de minimalistische sneakers die gemaakt zijn van hoogwaardige materialen zoals merinowol, hernieuwbare eucalyptusvezels en suikerriet. Amsterdam volgt na recente openingen in Berlijn, Tokio en Washington D.C. en zo wordt Amsterdam de 19de winkel van Allbirds. Het merk kende een sterke groei in Europa en opende eerder dit jaar de deuren van de tweede vestiging in Londen.

Allbirds-collectie

Niet alleen de klassieke Allbirds-collectie is verkrijgbaar in de winkel, er komt een speciale editie die alleen in Nederland verkrijgbaar is: de Dutch Canvas. Naast de exclusieve schoen, ontwierp Allbirds drie unieke schoenveters die verwijzen naar bekende Amsterdamse iconen. De lokale veters zijn beschikbaar in felroze geïnspireerd op de wereldberoemde Keukenhof, een zachte karameltint als knipoog naar stroopwafels en een donkerblauwe kleur als referentie naar de bekende Amsterdamse grachtenpanden. De Dutch Canvas Tree Runner en limited edition veters zullen in de winkel en online verkrijgbaar zijn vanuit Hartenstraat 15 vanaf 18 juni.

De producten van Allbirds zijn ontworpen met “de juiste hoeveelheid niets” en de winkels weerspiegelen die vereenvoudigde esthetiek. Klanten mogen een strakke, cleane en uniseks ruimte verwachten. De missie van Allbirds om de wereld met zachtheid te betreden zal worden gedeeld in de winkelruimte van 70 m² die tegelijk dienst doet voor storytelling- en als educatief platform. Klanten kunnen hier meer te weten komen over de natuurlijke materialen van Allbirds, de herkomst en unieke kwaliteiten van de producten ontdekken.

Duurzaamheid

Als Public Benefit Corporation en gecertificeerd B Corp vindt Allbirds dat er niet kan worden onderhandeld over duurzaamheid. Dat standpunt wordt niet alleen doorgetrokken in de producten, maar dat is ook terug te vinden in de winkels. Voor de schoenendozen is 40% minder materiaal dan traditionele verpakkingen gebruikt en ze zijn gemaakt van 90% gerecycled karton, verder maken ze gebruik van digitale bonnen om papier te besparen en zijn winkeltassen gemaakt van gerecycled papier. Ook de 100% groene energie, led-verlichting en vloeren vrij van schadelijke VOC’s dragen bij tot de algemene duurzaamheid van de vestigingen.

Vooruitstrevend initiatief

De gloednieuwe winkel zal ook de Dasher belichten: de eerste performance schoen van Allbirds die ontworpen werd om de van fossiele brandstoffen afhankelijke sportschoenenindustrie uit te dagen. Doorgaans worden hardloopschoenen gemaakt van synthetische materialen op basis van olie. De Dasher daarentegen, is vervaardigd van de innovatieve materialen van Allbirds: FSC-gecertificeerde eucalyptusvezel, ZQ-gecertificeerde merinowol en suikerriet. De Dasher is het eerste product met het nieuwste label van Allbirds dat de ecologische voetafdruk aangeeft. Het is een vooruitstrevend initiatief dat klanten bewust moet maken van de CO2-uitstoot. Het merk hoopt dat andere bedrijven in hun voetsporen zullen treden en dat de labels op een dag net zo normaal zullen zijn als voedingswaarde-etiketten.

Urban oases

Om de eerste stappen van Allbirds in Amsterdam te vieren, kunnen bewoners genieten van prachtige planttowers die door de hele stad zullen verschijnen op 3 en 4 juli. Amsterdammers worden getrakteerd met een luchtzuiverende plant van de experts van Wildernis. De missie van Allbirds is om zijn ecologische voetafdruk te verkleinen en hopelijk inspireren de planten bewoners om hetzelfde te doen. Een verborgen map bij iedere plant leidt bovendien naar een avontuur in eigen stad met tips van 5 lokale smaakmakers: Mila van de Wall, eigenares van Wildernis, fotograaf Ilsoo van Dijk en Manu Bouzamour, auteur van De Belofte van Pisa, Kim Jongbloed van de Wijnwinkel en Stefanie van Rappard, founder van de Gloobles guide. Tot de geheime locaties behoren urban oases en lokale bedrijven die net als Allbirds geloven in better things in a better way.

VTA Fashion

vrijetijdamsterdam.nl