Tafel van Vijf Muziektheater:
Foto credits: Ahmet Polat

Vrije Tijd Amsterdam is altijd maar zeker in tijden van Corona op zoek naar leuke verhalen in de hoofdstad. In dat kader stelden we een aantal vragen aan Iris Knapen van Tafel van Vijf Muziektheater.

Door: Rik Verkaik

Zou je allereerst theatergezelschap Tafel van Vijf Muziektheater eens willen introduceren?

“Tafel van Vijf maakt hedendaags muziektheater over actuele thema’s gekoppeld aan parallelle verhalen uit onze geschiedenis. We gebruiken altijd live muziek met gezongen en gesproken teksten die raken. We richten ons in eerste instantie op jongeren maar spelen ook voor volwassenen. We verbinden de voorstellingen altijd met historische voorwerpen in musea als het Rijksmuseum en Paleis Het Loo. Leerlingen krijgen een rondleiding en voorstelling in één. Doordat geschiedenis tot leven komt op het podium snappen ze de verhalen in musea beter.”

Wie zijn de personen achter Tafel van Vijf en hoe ziet de rolverdeling eruit?

“Herman van Baar is artistiek leider en ontwikkelt samen met componist, producent en muzikant Michiel Schreuders de voorstellingen. Daarnaast neemt Michiel Schreuders de zakelijke leiding op zich. We huren structureel iemand in voor de publiciteit en iemand voor de scholeneducatie en -werving. Per voorstelling houden we audities en nemen we op contractbasis de cast en crew aan.”

Kun je de voorstellingen KING BI en PERRY eens toelichten?

“In de voorstelling KING BI speelt Koning Willem II de hoofdrol. Koning Willem II heeft in 1848 de nieuwe grondwet ondertekend en dat betekende voor de Nederlanders dat die meer politieke invloed kregen. Willem II stond daarvoor macht van hemzelf af. Hij staat daarmee aan de wieg van onze huidige parlementaire democratie. Maar er speelde meer: naast meer invloed voor het volk, was er een persoonlijke kwestie waarmee hij werd gechanteerd. Hij viel namelijk op mannen terwijl hij getrouwd was. En dat als koning in de negentiende eeuw! In de voorstelling zie je Willems strijd, als koning, maar ook als mens. Door Willem te laten zien in al zijn facetten kunnen we goed het thema homoseksualiteit bespreken met de klassen die komen kijken.”

PERRY

“PERRY is een hele andere voorstelling. Die gaat weliswaar ook over persoonlijke vrijheid, maar heeft geen directe link met onze geschiedenis en is een uitzondering op wat we gewoonlijk doen. Die voorstelling gaat veeleer over jezelf zijn en hoe je daaraan uitdrukking geeft, ongeacht of je hetero, homo, bi, gekleurd, wit etc. etc. bent. De voorstelling wordt gemaakt door de jonge danser Perry Gits, die met deze voorstelling laat zien wie hij is en wil zijn, wars van wat hoort en wat niet hoort. Zo gooit hij dansconventies overboord en laat hij zien dat je als man heus ook kunt twerken. Het is zijn zoektocht naar persoonlijke vrijheid die hij in zijn dans tot uitdrukking brengt. Hij danst op hele indringende muziek van een vierkoppige band. De band gebruikt allerlei muzieksoorten: rock, punk, techno, ambient, soul, latin, zowel akoestisch als elektronisch, en heeft alles zelf gecomponeerd. PERRY is een muziek- en dansvoorstelling die nog lang blijft naklinken in het hoofd van de jongeren: in hoeverre geef ik eigenlijk uitdrukking aan mezelf en voel ik me vrij? Bij die voorstelling reist een pop-up tentoonstelling van het Rijks mee: Wie ben jij? Een fototentoonstelling die Dustin Thierry samen heeft gemaakt met jongeren, waarin ze laten zien wie ze zijn.”

In welke hoedanigheid werken jullie samen met STIP Theaterproducties?

“We delen samen een kantoor en delen kennis, know-how en ons netwerk.”

Waar vinden de theatervoorstellingen plaats?

“Zowel in musea als in theaters en ook op scholen zelf. We spelen veel in Amsterdam, maar toeren ook langs theaters en musea in de rest van Nederland.”

Hoe onderscheidt Tafel van Vijf Muziektheater zich ten opzichte van andere theatergezelschappen?

“We zijn het enige gezelschap dat jongerenvoorstellingen met live muziek maakt, met thema’s die betrekking hebben op het verleden maar die altijd ook verbonden zijn met de actualiteit. We zijn uniek in de combinatie theater en museum.”

Wat is het hoogtepunt in het bestaan van Tafel van Vijf Muziektheater?

“Allereerst de vijfsterrenrecensie van Black Memories in 2019, een dans- en muziekvoorstelling die we maakten rond het thema zwart zijn in Nederland. Verder het feit dat we grote voorstellingen als De Witt of Oranje voor grote zalen spelen en die afwisselen met hele intieme kleine voorstellingen voor klein publiek op een bijzondere locatie. En last but not least, de bijzondere reacties die we van leerlingen terugkrijgen in de nagesprekken. Zoals een jongen die nog niet zo lang in Nederland woont en met de klas naar KING BI ging en vervolgens de hele voorstelling met zijn ogen dicht zat, omdat in zijn land van herkomst homoseksualiteit een zonde is. En niet te vergeten het meisje dat zo enthousiast was dat ze nog een keer naar de voorstelling kwam met haar moeder, juist omdat ze zelf uit de kast was. Zo dragen we elke keer weer bij aan bewustwording en emancipatie.”

Nog iets toe te voegen?

“De voorstelling PERRY is van oktober tot en met december te zien in onder meer De Meervaart, De Krakeling en het Bijlmerpark Theater. Voor wie benieuwd is raden we het aan om een kijkje op onze website te nemen”, laat Iris Knapen ten slotte namens Tafel van Vijf Muziektheater weten.

Lees ook: Stichting 3×3 Unites: “We willen jongeren vaardigheden leren om de regie te pakken over hun eigen succes”