Taboe van seksspeeltjes voorgoed doorbroken?
Foto: stokpic / Pixaby

Sinds corona is de run op seksspeeltjes enorm toegenomen. Mensen kopen massaal erotische speeltjes online. Zeker na de instelling van de avondklok in januari 2021. Op dat moment nam de verkoop toe met maar liefst 170 procent. De avonden werden volgemaakt met momentjes van erotische verwennerij. Ook na die eerste strenge lockdowns hield de populariteit van seksspeeltjes niet op. Zou het taboe van seksspeeltjes hier voorgoed mee doorbroken zijn? En waarom nu?

Eeuwenoud taboe

Seksspeeltjes zijn niet iets van enkel deze tijd. Er zijn zelfs seksspeeltjes van 250 jaar oud opgedoken. Toch zijn er niet hele exacte cijfers over bekend. Seksspeeltjes waren in die tijd namelijk inderdaad een enorm taboe. Hoewel ze wel degelijk in seksuele context werden gebruikt, werden ze doorgaans heel goed verborgen en voor het overlijden vernield. Op die manier kon het niet worden doorgegeven aan andere generaties. Hieruit blijkt wat een eeuwenoud taboe er op seksspeeltjes rust.

Natuurlijk zagen de seksspeeltjes er toen heel anders uit dan nu. Waar we nu worden getrakteerd op luxe producten zoals de Lovense Max 2, zagen we toen met name dildo’s, gemaakt van een combinatie van hout en leer. Niet zo geavanceerd als nu dus, maar wel degelijk in staat om erotisch plezier te bieden.

Ander seksleven

Maar waarom is het taboe van seksspeeltjes juist nu doorbroken? Dit heeft verschillende redenen. Experts geloven dat we door corona anders naar seks zijn gaan kijken.

Dit geldt met name voor vrijgezellen. Zij konden door de verschillende lockdowns en ‘social distancing’ plotseling niet meer daten. Het was vrijwel onmogelijk om nieuwe mensen te ontmoeten, laat staan om nieuwe seksuele contacten op te doen. Bovendien werd dit ook afgeraden. Geen seks of andere intieme contacten met ‘vreemden’. Hierdoor werd uiteindelijk naar andere vormen van seksueel contact gezocht. Mensen gingen zich op een andere manier vermaken. Zelf, in hun eigen slaapkamer. Hierdoor gingen ze experimenteren met speeltjes.

Ook voor stelletjes bleek de drempel om seksspeeltjes te kopen een stuk lager te zijn door de lockdowns. Mede door verveling, het ‘niets’ kunnen doen in de avonden en het enkel aangewezen zijn op je eigen gezin, betekende dat er meer spanning in de relatie werd gezocht. Hierdoor werd bijvoorbeeld geëxperimenteerd met diverse speeltjes die samen konden worden uitgetest. Heel populair en een bijzondere trend van dit moment zijn bijvoorbeeld speeltjes die op afstand kunnen worden gebruikt, zoals de Lovense Lush 3.

Taboe overboord

Ondanks dat steeds meer mensen een seksspeeltje in het nachtkastje hebben liggen, rust er nog altijd een beetje een taboe op. Er zijn maar weinig mensen die er voor uit komen dat ze daadwerkelijk een seksspeeltje gebruiken. Maar eerlijk is eerlijk, bijna iedereen heeft er wel eens één gebruikt. Het is dan ook absoluut niet iets om je voor te schamen en er zal prima over gesproken moeten worden. Naast het kopen van seksspeeltjes zouden we dan ook meer moeten durven schrijven en spreken over speeltjes. Hoe meer dit wordt gedaan, hoe gewoner het wordt en hoe sneller we dit eeuwenoude taboe overboord kunnen gooien.