Stichting GRAP: “De organisatie voor de Amsterdamse Popmuziek”
Foto door Ivo Boers

“Stichting GRAP is de organisatie voor de Amsterdamse Popmuziek (GroepenRaad voor de Amsterdamse Popmuziek). Jaarlijks organiseren we meerdere events als competities, festivals en showcases. GRAP is dé schakel in de ontwikkeling van popmuziek in de stad. Wij begeleiden talent bij het bouwen van muzikale carrières en biedt talent een podium. Wij geloven dan ook dat men moet investeren in talent: zonder investering in talent is er geen doorstroming naar de top. Met de juiste begeleiding van artiesten en het aanbieden van een uitgebreid netwerk van professionals uit de muziekindustrie kan GRAP het verschil maken in het doorbreken van getalenteerde artiesten”, vertelt Luud Goossens namens GRAP. VTA ging op zoek naar het verhaal achter de organisatie voor de Amsterdamse Popmuziek.

Gedreven en hecht team

“GRAP is aangesloten bij Stichting POPnl, maar is een organisatie op zich. We werken met een klein, maar gedreven en hecht team (vier vaste mensen en stagiairs), waar Martijn Kramers al jaren leiding aan geeft.”

Wat heeft GRAP startende artiesten te bieden?

“Wij organiseren en bouwen concepten voor een brede doelgroep van muzikanten in alle genres: van hiphop tot pop en van singer-songwriter tot dance. Voor deze muzikanten organiseren we competities, showcases en festivals zodat zij zich kunnen laten zien aan professionals uit de muziekindustrie, media en publiek. Daarnaast bieden we ondersteuning en advies bij het opzetten van meerjarenplannen voor de carrière van de artiest. Denk aan ondersteuning bij het releasen van muziek en het bouwen van een team.”

De Muzikantendag

“De Muzikantendag is een jaarlijks terugkerend evenement waar ambitieuze muzikanten in aanraking komen met de muziekindustrie. Het is echt een ontmoetingsplaats waar je muziek kan pitchen, colleges kan volgen en kan netwerken. Door de hele dag zijn panels en colleges van professionals uit de industrie over uiteenlopende thema’s: van online promotie tot het releasen van je album. Na de Muzikantendag hebben we de Muzikantendag Academy. Hier kan men relevante informatie nog eens rustig nalezen die belangrijk kan zijn voor jouw carrière. Ook zijn er informatieve video’s te vinden waarin professionals uit de industrie hun expertise delen. Op dit moment werken we aan een vernieuwde Muzikantendag Academy, stay tuned!”

Stichting GRAP: “De organisatie voor de Amsterdamse Popmuziek”
Foto door Richard Tas Photography

Organiseert GRAP ook optredens voor muzikanten?

“Dat doen we zeker! Allereerst hebben we competities, waar jonge muzikanten zich op kunnen inschrijven en de eerste stappen kunnen zetten als live band. Het is vaak de eerste ontmoeting voor een breed publiek en de industrie en de live artiest. Ook organiseren we showcases en festivals, waarin we Amsterdamse bands een podium bieden voor en breed publiek. Zo staan we jaarlijks op in het Vondelpark Openlucht Theater en organiseren we avonden in o.a. Melkweg Amsterdam, Paradiso Amsterdam, Cinetol en De Nieuwe KHL. Daarin hebben we aandacht voor uiteenlopende stijlen en proberen we zo veel mogelijk talent een podium te bieden.”

De Amsterdamse Popprijs

“De Amsterdamse Popprijs is de bandcompetitie voor Amsterdamse bands in alle stijlen: van indie tot rock. We organiseren de competitie al vierentwintig jaar en is een begrip geworden in de muziekindustrie. Bands krijgen hier de kans zich te presenteren aan publiek, media en professionals uit de industrie. Bekende winnaars van de afgelopen jaren zijn o.a. TAPE TOY, WIES, Jagd en Yori Swart. Zodra het weer kan, hopen we deze mooie competitie weer te organiseren!”

Stichting GRAP: “De organisatie voor de Amsterdamse Popmuziek”
Foto door Richard Tas Photography

Kun je iets meer vertellen over de wekelijkse podcasts?

“Brood en Spelen is dé nieuwe podcast voor ambitieuze muzikanten, nieuwsgierige liefhebbers en toevallige voorbijgangers. Host Amber Roner neemt eens in de twee weken de muzikale actualiteiten door. Je hoort boeiende interviews, inhoudelijke tafelgesprekken en de tofste tracks. Meer weten over bijvoorbeeld livestreaming, het plannen van je release of hoe je een track schrijft voor internationale topartiesten? In Brood en Spelen wordt het besproken!”

1-op-1 interviews

“Brood en Spelen wordt door Lars Kelpin en Jasper van Vugt afgewisseld door Brood en Spelen Backstage, waarin je 1-op-1 interviews hoort met gasten uit de muziekindustrie. Gasten die de laatste weken zijn langsgekomen zijn o.a. Tim van der Zalm (manager DI-RECT), Angelo Bromet (o.a. Melkweg Amsterdam), Nana Adjoa, Hugo Schaap (NPO 3FM) en Lucas Hamming.”

Wat een mooi initiatief de 1,5 meter sessies, is er veel animo voor deze unieke concerten?

“Zeker! Juni 2020 trapte we de 1,5, meter sessies af met twee uitverkochte shows van Tim Knol. De maanden daarna zijn o.a. Laura Sjin, YORI, Tim Dawn en Joe Buck langs geweest. Niet elke show is uitverkocht, maar we zijn zeker tevreden over de opkomst. We merken dat mensen het vooral heel erg waarderen dat we denken in mogelijkheden en zodra het weer kan meteen iets proberen te organiseren. Ook voor de muzikanten is het fijn voor weer publiek te staan. Daarnaast is het ook niet onbelangrijk dat een groot deel van de kaartverkoop direct naar de artiest gaat. Zodra er weer meer mogelijk is, gaan wij weer direct aan de slag met het organiseren van meer sessies in De Nieuwe KHL! Komende maanden staan o.a. Case Mayfield, KY. + FOSS en Maurice van Hoek op het programma.”

Foto door Richard Tas Photography

Belang van sponsoren

“Stichting GRAP is een non-profit organisatie en sponsoren zijn voor ons onwijs belangrijk. Ze ondersteunen ons bij het kunnen organiseren van mooie evenementen als de Muzikantendag en onze competities. Ook zorgen sponsoren voor extra aantrekkingskracht voor de competities Mooie Noten, Wanted en De Amsterdamse Popprijs. Het is natuurlijk prachtig studiotijd, waarde cheques van Dijkman Muziek of een fotoshoot te winnen!”

Wat is de connectie tussen GRAP en POPnl?

“POPnl is een samenwerkingsverband tussen twaalf provinciale popkoepels en die van de steden Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag. Als vertegenwoordiger houdt POPnl zich bezig met het popbeleid. Wij als GRAP voeren het secretariaat van POPnl. Voor ons is het een belangrijke partner voor het aanvragen van gemeenschappelijke subsidies, het organiseren van de Muzikantendag en het organiseren van panels tijdens het Noorderslag seminar. Een onmisbare speler in het Nederlandse poplandschap!”

Slotwoorden

“We zijn vorige week online gegaan met de online editie van de singer-songwriter competitie Mooie Noten! Nadat de competitie in 2020 werd afgelast i.v.m. de maatregelen rondom het coronavirus, zijn we dit jaar extra gemotiveerd een mooie competitie neer te zetten. Met deze eerste GRAP-competitie sinds het begin van de coronacrisis wordt aanstromend talent weer een podium geboden. De inschrijving loopt van woensdag 7 april tot zaterdag 1 mei. Helaas is het nog niet mogelijk een ‘normale’ editie te organiseren, daarom wordt Mooie Noten 2021 als online editie georganiseerd en uitgezonden via een livestream! De livestream kan gratis worden bekeken op de dag van de betreffende voorronde.

Wanneer het wel mogelijk blijkt publiek te ontvangen, worden de mogelijkheden gecommuniceerd via de deelnemers, nieuwsbrief en social media kanalen. Dit jaar worden alle voorrondes gehouden in de De Nieuwe KHL in mei. De exacte data worden zo snel mogelijk gecommuniceerd. De finale vindt plaatst in De Waalse Kerk, de perfecte setting voor een (semi)akoestische act”, laat Luud Goossens ten slotte namens GRAP weten.

Volg GRAP ook op Instagram.

Door: Rik Verkaik

Lees ook: Zanger en Rapper Frenna geeft concert in AFAS Live