Pride Amsterdam 2021: “Het verhaal achter Sappho de Potkast”
De vrouw met de rode biljartbal, Sappho, De Potkast. Beeld: Plein Theater | Ontwerp: Paulina Matusiak & Eddy Wenting

Amsterdam staat van 31 juli tot en met 8 augustus in het teken van Pride Amsterdam. Vrije Tijd Amsterdam blikt geregeld vooruit op activiteiten die tijdens Pride zullen plaatsvinden. Dit keer stelden we een aantal vragen aan Annie Gerretsen van Sappho de Potcast.

Wat mogen we verwachten tijdens Sappho de Potkast?

“Sappho de Potkast is een live muzikale theatervoorstelling. Deze vindt van 31 juli tot en met 4 augustus twee keer per avond plaats. Tijdens het event gaat het publiek verspreid zitten, over het Sajetplein. Via Disco-Koptelefoons krijgen ze het verhaal mee. De spelers van de Potkast vertellen het verhaal en zingen hun hart uit als ode naar de vrouwenliefde.

Sappho was de eerste dichteres van Europa en heeft 500 dichtstukken nagelaten. Deze tijdloze verzen waren de aanleiding voor Annie Gerretsen om er een muzikale tragedie op te schrijven. Het verhaal; Cigdem aangespoeld op Lesbos wordt gevonden door Sappho. Het begin van ware liefde.”

De drijvende krachten

“Naomi Antonius is zangeres, (stem)actrice en theatermaker. Hanna Koppenaal is zangeres en theatermaker. Annie Gerretsen is initiator en maker, Pascal Kijzer is begaafd pianist en theatermaker. Rene Lenting is musicus als in (studio)muzikant, muziekdocent en zanger.”

Pride Amsterdam en het Plein Theater

“Het Plein Theater in Oost faciliteert voor het eerst een Pride Amsterdam Event. Een dubbele première dus voor zowel Sappho De Potkast als het Plein Theater. Als éen van de weinige theaters in Amsterdam zijn zij doorgegaan waar andere theaters stopten. Door creatieve oplossingen aan te bieden als video-installaties en multimediale voorstellingen. Daarmee werden de covid protocollen te omzeilen en kon boven alles het Plein Theater toch een platform zijn voor podiumkunstenaars en kunstliefhebbers.”

Welke doelgroep hopen jullie aan te trekken?

“Alle lesbicurieuzen, iedereen die van muziek en een goed verhaal houdt, bewoners van Amsterdam en ver daarbuiten – het wordt ook op de radio ten gehore gebracht en op de mediakanalen MVS.nl én Salto Radio.”

Staycation in Amsterdam

“De Staycation in Amsterdam krijgt een nieuwe dimensie want wie wil er nu niet naar Griekenland voor weinig. Getrakteerd worden op een live muzikaal spektakel de extra bonus.”

Nog iets leuks toe te voegen?

“Er hangen ten tijde van de Pride, mooie grafic-art posters aan het Kunsthek Oosterpark. StudioBlaBla heeft zich op de teksten van Sappho De Potkast laten inspireren.
Alle Kleuren Oost geven online op hun site de mogelijkheid om mee te praten over Sappho de Potkast en de bevindingen van de toehoorder over thema’s als vrouwenliefde en vluchtelingenproblematiek te geven.”

Als je de muziekvoorstelling wilt bezoeken moet je een kaartje hebben. Je kunt een kaartje kopen voor € 7,50 of met de stadspas € 2,50.

Meer info: https://www.plein-theater.nl/

 

 

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam