Online sollicitatiegesprek: hoe kun je je goed voorbereiden?
Foto credits: Pexels

Er wordt in de huidige tijd steeds vaker voor gekozen: een online sollicitatiegesprek. Soms kan het ideaal zijn, om bijvoorbeeld reistijd te besparen. En bij bedrijven die remote werken toepassen, is het al helemaal de normaalste zaak van de wereld om te videobellen. Tegelijkertijd voelt zo’n online videogesprek vaak nog net wat spannender aan. Hoe kun je je hier goed op voorbereiden? Dit zijn onze tips!

Juiste outfit aan

Hoewel men je outfit minder goed kan zien bij een online gesprek dan tijdens een gesprek in dezelfde ruimte, is je look uiteraard nog altijd belangrijk! Het gaat dan met name om je bovenkleding: dit is eigenlijk het enige dat men ziet tijdens het gesprek. Maak echter toch niet de fout om het gesprek in je joggingsbroek te voeren – je zult nét zien dat je moet opstaan om er iets bij te pakken, en dan sta je daar. Welke bovenkleding je kunt dragen? Met een mooie blazer kom je direct professioneel over. Ga je liever voor een casual styling? Draag dan een nette trui dames, in een kleur die je goed staat. Daarmee zit je eigenlijk altijd wel goed!

Verdere styling

Naast je outfit is er nog meer om aan te denken. Zorg dat je haar goed zit. Make-up komt misschien niet zo duidelijk over op beeld, maar je kunt zeker wat aanbrengen om te voorkomen dat je er bleek uitziet. Nog een extra tip? Het schijnt goed te kunnen werken om een bril te dragen: dit kan je intelligenter over laten komen.

Achtergrond in beeld

Controleer altijd even de achtergrond voordat je het videogesprek start. Dit is namelijk ook in beeld! Zal je precies zien dat het een rommeltje is achter je – dat wil je natuurlijk voorkomen. Om het zekere voor het onzekere te nemen, ga je gewoon voor een witgeverfde muur zitten. Of zorg er anders voor dat je woning of werkplek netjes is opgeruimd!

Geen storende geluiden

Het is erg storend als er tijdens het gesprek geluiden te horen zijn. Dit kan de focus van jouw verhaal verleggen naar de focus op het geluid, en dat is zonde. Van borende buren tot je kinderen die thuis aan het spelen zijn: voorkom dat er afleidende geluiden worden opgenomen door je microfoon.

Goede internetverbinding

Controleer voorafgaand aan het gesprek ook even de internetverbinding. Als deze niet in orde is, kan het beeld of het geluid gaan haperen, wat het gesprek al snel moeilijk te volgen maakt.

Voorbereiding van het gesprek

Denk er ten slotte aan om het gesprek grondig voor te bereiden, net zoals je bij elk ander sollicitatiegesprek zou doen. Je kunt alvast bedenken hoe je jezelf wilt voorstellen, en proberen te achterhalen welke vragen er mogelijk aan je gesteld zullen worden. Zo kun je direct antwoord geven, wat het gesprek tot een succes maakt!