Kriterion viert 75-jarig jubileum

Kriterion is niet meer weg te denken uit Amsterdam en bestaat dit weekend 75 jaar. Voor Vrije Tijd Amsterdam redenen genoeg om een aantal vragen aan Charley Spaan van het filmtheater te stellen.

Wil je allereerst Kriterion introduceren, voor de nieuwe generatie Amsterdammers die jullie wellicht nog niet kennen.

“Kriterion is een arthouse bioscoop die wordt gerund door studenten in het centrum van
Amsterdam. We hebben drie zalen met brede samenstelling van arthouse en minder-arthouse films. Daarnaast hebben we een café wat de gehele dag open is en af en toe hebben we ook feesten en evenementen.”

Zou je iets over het programma rond het 75-jarig bestaan willen vertellen?

“Het programma van het 75-jarig bestaan bestaat uit 20 vertoningen, met films die belangrijk zijn geweest in onze geschiedenis, in combinatie met 10 vertoningen die gaan over autonomie (in de breedste zin van het woord): autonoom geproduceerd, verbeeldingen van autonomie en films die subversief zijn.”

Kunnen mensen rondom het programma ook terecht voor een gezellig hapje en drankje?

“Zeker! Drankjes zijn zoals altijd te verkrijgen bij de bar. Een avondje naar de film is vaak meer dan alleen een filmpje kijken: het is ook mensen ontmoeten, wat drinken, pinda’s eten en eindeloos ouwehoeren over wat je gaat zien of net hebt gezien. Kriterion is daarom naast een filmtheater ook een café, en biedt hier met haar foyer alle ruimte voor.”

Kriterion bestaat 75 jaar. Wat is het geheim?

“Onze platte organisatiestructuur, in combinatie met het feit dat we geen winstoogmerk hebben, zorgt ervoor dat we gezamenlijk de bioscoop draaiende houden. Als student heb je nergens de kans om zoveel te leren tijdens je studie als hier. Hierdoor staan we altijd met goede moed achter de bar, en hopen dat dit ook opvalt bij de bezoekers. Door onze lage prijzen zijn we toegankelijk voor iedereen.”

Kun je iets over de locatie van Kriterion vertellen?

“Kriterion zit in het oude gebouw van de joodse handwerkersvriendenkring, een voorloper van de woningcoöperatie in Amsterdam. Zij voorzagen voor de oorlog de joodse Amsterdammers van huisvesting. Tijdens de tweede wereldoorlog is het pand overgenomen door de NSB die er een theater en opslagplaats van hebben gemaakt. Na de oorlog hebben de studenten van het studentenverzet het pand overgenomen en er een bioscoop van gemaakt.”

Is Kriterion ook leuk voor kinderen?

“Wij draaien altijd minimaal één kinderfilm. Om de zondag draaien we een kinderklassieker om 14:30 uur, verder is het café kindvriendelijk en hebben we speelgoed en kleurplaten. Af en toe organiseren we ook kinderfeestjes. Mocht je als ouder naar de film willen gaan zonder kind, is het mogelijk om bij ons zusterproject de oppascentrale een oppas te regelen voor je kind.”

Er is ook een expositieruimte, wie maken hier gebruik van?

“Elk maand belichten wij een andere jonge kunstenaar, dit zijn grotendeels kunststudenten en recentelijk afgestuurde kunstenaars. Wij gebruiken onze expositieruimte het liefst om licht te schijnen op hen die nog niet bekend zijn binnen de kunstwereld.”

Wat zijn de mogelijkheden bij het huren van een zaal?

“Onze zalen zijn te huur voor van alles, van besloten filmvertoningen tot conferenties, bruiloften en partijen. Hele ruimtes van het café kunnen ook afgehuurd worden voor borrels en dergelijke, hiervoor kan er gemaild worden naar [email protected].”

Wat zijn de hoogtepunten uit de historie van Kriterion?

“De geschiedenis van Kriterion is heel rijk, wij hebben dit ter ere van het 75-jarige jubileum gevat in een publicatie: ‘er staat niemand achter de bar.’ Dit 80 pagina tellend boekje bevat de gehele geschiedenis van Kriterion en is vanaf vandaag te koop bij ons voor € 3,50, of € 1,50 in combinatie met een filmticket voor het jubileum!”

Zelf nog iets toe te voegen?

“Naast het filmweekend, hebben we volgend weekend ook een feest op 13 november. Dan wordt er gedanst op de geschiedenis van Kriterion voor een half etmaal. Er zijn live-optredens, dj’s en vj’s. Het is een gratis feest van twaalf uur ’s middags tot middernacht, toegankelijk voor iedereen”, laat Charley Spaan ten slotte enthousiast namens Kriterion weten.

 

 

 

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam