Het verhaal achter theatergezelschap Strike Me Pink Productions

‘Eerste voorstelling binnenkort te zien in nieuwe NDSM theater’

“Strike Me Pink Productions is een nieuw Engelssprekend theatergezelschap die de Amsterdamse LGBTQIA+ cultuur wil verrijken met theater voor een (inter)nationaal publiek. Theater dat haar publiek aanspoort om te reflecteren op sociaal-maatschappelijke fenomenen of gebeurtenissen m.b.t. de queer-gemeenschap van nu en door de tijd heen”, vertelt Ralph Remers de oprichter van Strike Me Pink Productions.

Waarom wordt de aandacht vooral op de queer-gemeenschap gericht?

“Daar we voelen dat deze gemeenschap nog meer gerepresenteerd kan worden in het huidige theaterklimaat. Gelukkig is er binnen Amsterdam al een zéér divers aanbod in de programmering, maar het kan mijns inziens nog beter.”

In het voorjaar van 2022 is het tijd voor ‘Peanut Pie – A Queer Tragicomedy’! Wat kunnen we zo ongeveer van deze eerste voorstelling verwachten?

“De voorstelling ‘Peanut Pie – A Queer Tragicomedy’ is een stuk dat ik zelf heb geschreven, gesitueerd in het Londen van de jaren veertig. Een tijd waarin er op maatschappelijk, juridisch en medisch gebied zeer anders tegen homoseksualiteit werd aangekeken. Het vertelt het verhaal van Stephen Thomas, een jonge dertiger die zijn leven op het eerste gezicht volmaakt op orde lijkt te hebben; getrouwd, een goede baan en een aardig optrekje. Er is alleen één ding… Stephen is verliefd op een man. Zijn dubbelleven, dat hem langzaamaan parten speelt, dwingt hem tot het maken van een keuze tussen veiligheid en maatschappelijke acceptatie of een Boheems bestaan in Parijs. Maar dan blijkt dat deze keuze eerder is gemaakt dan gedacht. Het stuk gaat over liefde, jezelf durven zijn, verlies en een onuitstaanbare trek in ‘peanut pie’.”

Kun je iets meer over het NDSM theater vertellen?

“Het NDSM Theater bevindt zich in de NDSM Loods op het NDSM-terrein. De loods is één van de grootste, oudste en bekendste kunstenaarsbroedplaatsen. Dat het een theater zou huisvesten was mijns inziens onoverkomelijk, het past helemaal in de creatieve ‘vibe’ die zo kenmerkend is voor deze plek. Dat Strike Me Pink hier als eerste theatergroep haar allereerste voorstelling mag spelen, dat is toch best speciaal.”

Is er nog meer op het NDSM-terrein te beleven?

“Zeker; als je van cultuur houdt is dit een stukje Amsterdam dat je gezien en beleefd moet hebben. Veel street art zoals de Anne Frank ‘mural’ en het International Street Art Museum. Verder zijn er diverse festivals door het jaar heen en zijn er unieke winkels en eetgelegenheden. Enfin, ik ben natuurlijk geen woordvoerder voor het NDSM-terrein – ik zou zeggen; check het als je kunt en bewonder het nieuwe theater tijdens onze voorstellingen begin december!”

Wat was jouw drijfveer om ‘Strike Me Pink Productions’ op te richten?

“Als acteur/maker, fervent theaterbezoeker en homoseksuele man merkte ik een enorme behoefte om meer theater te zien waarin ik mezelf herken. Waarin thematiek aangesneden wordt die voor ons, de queer-gemeenschap, van betekenis is. Dat kan gaan over nu, maar ook zeker over de verworvenheden die we wellicht voor lief nemen. Daarnaast, en dit klinkt erg ‘cheesy’, maar gewoonweg het zien van een mooi (liefdes)verhaal tussen twee mannen of twee vrouwen. Dat we dat ook gewoon wat normaler gaan vinden om naar te kijken.”

Zijn jullie al bezig met plannen voor na ‘Peanut Pie – A Queer Tragicomedy’? Wellicht kun je alvast een klein tipje van de sluier oplichten?

“Ik heb ons tweede stuk al klaarliggen! Ik wil er nog niet al te veel over uit de doeken doen, daar het nog erg in de kinderschoenen staat – maar een grote inspiratie voor dit stuk vond ik bij de ‘Calamus’ gedichtenreeks van de Amerikaanse dichter Walt Whitman. Gedichten die in prachtige beeldspraak de (sensuele) liefde tussen ‘kameraden’ bezingt. Een ‘pretty edgy subject’ toen hij het schreef halverwege de negentiende eeuw, daar de homoseksuele connotatie mijns inziens sterk voelbaar is.”

Heb je nog iets toe te voegen?

“Wij zijn ontzettend benieuwd wat het Amsterdamse publiek van ‘Peanut Pie – A Queer Tragicomedy’ gaat vinden! We schuwen moeilijke onderwerpen niet, maar bovenal is het ook leuk! Dat is natuurlijk ook wat een tragikomedie tracht te bereiken; een lach én een traan. Vanaf 20 oktober kun je je ticket bestellen op www.strikemepinkproductions.com. We spelen in het voorjaar van 2022 in het eerder genoemde NDSM Theater”, laat Ralph Remers ten slotte namens Strike Me Pink Productions weten.

 

 

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam