Het verhaal achter Skate-A-Round
Skate-A-Round Amsterdam, foto in Vondelpark - Skateles - Foto copyright Lex van Buuren

“Skate-A-Round was voorheen aanbieder van skate shortbreaks met workshops op de gaafste plekken in steden. En dat naar diverse bestemmingen, waaronder Parijs, Amsterdam, Barcelona en New York. Nu specialist voor privé skatelessen op vele plekken in Amsterdam en skatetours in en boven de hoofdstad. De skatetours zijn toeristisch en bevatten daarnaast korte lesmomenten op leuke plekken waar we stoppen”, vertelt Lex namens Skate-A-Round. Vrije Tijd Amsterdam ging op zoek naar het verhaal achter deze leuke organisatie in Amsterdam.

Waar vinden de activiteiten plaats?

“De privé Skate-A-Round lessen vinden plaats op wel 10 verschillende plekken in Amsterdam. Voornamelijk in stadsparken. Het idee is dat we naar de klant toekomen, of een park voorstellen die past bij wat ze willen leren. Zo is het Noorderpark geschikt voor het leren van carven op skates, terwijl het Diemerpark zich goed leent voor het verhogen van de snelheid. Naast EYE-filmmuseum kun je z.g. streetwise technieken leren zoals hoge stoepen afrollen.”

Wie zijn de drijvende krachten van Skate-A-Round?

“De drijvende kracht is skatekracht. Inline skaten is zo gaaf omdat het leuk is te doen, je vrienden maakt, je wat ziet van de stad en een betere conditie en figuur krijgt. De persoon die het is begonnen en nog steeds doet, dat ben ik, Lex. Maar veel mensen hielpen en helpen mee. Mijn skate energie helpt me enorm, maar op veel andere vlakken heb ik input (nodig) van anderen. Natuurlijk ook bij de uitvoering.”

Wat is het leukste dat jullie ooit met Skate-A-Round hebben meegemaakt?

“Dat Floortje Dessing een weekend heeft meegedaan en dat een paar miljoen mensen dat hebben gezien, is het mooiste wat je toen als net startend bedrijf kon hebben. Sowieso was (en is) alle media aandacht super. Qua skaten zelf was de uitwisseling met de skaters van de Paris Nightskate, een skate weekend in Amsterdam, bijzonder.”

Kunnen mensen zomaar meedoen aan de activiteiten of moeten ze lid zijn?

“Ik ben ook vrijwilliger van de Friday Night Skate. Daar kan iedereen die kan skaten en remmen gratis aan deelnemen. Skate-A-Round, private skatelessen en privé tours langs leuke plekken in Amsterdam met miniworkshops onderweg, kost geld. Veel mensen zullen het zelfs een aardig bedrag vinden, en dat komt omdat we aan iedereen veel aandacht geven en maatwerk bieden. Al organiseer ik ook gratis dingetjes, zoals wellicht komend jaar een dagje skaten langs de tulpen in de kop van Noord-Holland.”

Wat zijn de leuke elementen van inline skating?

“De flow van de beweging, samen genieten met anderen en ook vrienden maken (of beetje flirten onderweg), genieten van wat je voor highlights en verborgen parels tegenkomt in de stad (stukje toerisme) en je conditie en figuur verbeteren. En: Geluksprikkels aanmaken”, laat Lex ten slotte enthousiast namens Skate-A-Round weten.

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam