Airsoft wapens als hobby
Zoek je een nieuwe hobby? Overweeg airsoft wapens. Leuke evenementen, technische uitdaging en een community in Nederland.

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe hobby, verdiep je dan eens in airsoft wapens. Of je nu liefhebber bent van actiefilms of het leger, of een gamer of technische ‘geek’ bent, airsoft wapens van tegenwoordig zijn het waard om te bekijken. Deze zeer realistische replica wapens kun je sinds enkele jaren kopen. Kies uit een replica AK-47, pistool, machinegeweer of sniper rifle. Wapens zoals die je in games en films ziet, en waarmee je echt kunt schieten. Geen kogels weliswaar, maar plastic balletjes. Je hoeft de balletjes niet op te ruimen, want ze zijn biologisch afbreekbaar. Lees meer over replica wapens in dit artikel.

Lidmaatschap NABV lidmaatschap

Voor sommige BB guns is een NABV lidmaatschap niet nodig, echter voor de geweren en zwaardere wapens wel. Het klinkt even als een bureaucratisch weggetje dat je af moet, maar het heeft zeker voordelen. Naast dat een lidmaatschap jou een NABV pas geeft waarmee je meer keuze hebt in replica wapens, kun je via de NABV eigen events aanmaken en zien welke events er zijn. Wanneer je in je vrije tijd naar zo’n event wilt, dan is dit dus een goed vertrekpunt. Daarnaast geeft de NABV veel informatie en advies, omtrent de regelgeving bijvoorbeeld.

Regels voor airsoft guns en replica wapens

Er zijn uiteraard regels voor airsoft guns en replica wapens. De NABV is het startpunt hiervoor. Daarnaast zijn er richtlijnen waar je je aan dient te houden. Richt bijvoorbeeld nooit je wapen op mensen of dieren. Gebruik of draag je wapen nooit in het openbaar. Je dient het vervoer van je wapen te registreren, inclusief locatie waar je vandaan komt en waar je heen gaat. Draag altijd een veiligheidsbril. Dit geldt voor de schutter maar ook voor omstanders. Een airsoft gun schiet uiteraard geen echte kogels, maar een plastic balletje. Krijg je deze in je oog, dan kan het je zeker verwonden. Gelukkig heb je in uitrusting veel keus.

Uitrusting kopen

Een helm met vizier is veel mooier dan zo’n bouwmarkt veiligheidsbril. Daarnaast kun je legerkleding en accessoires kopen om je uitrusting compleet te maken. Wanneer je fanatiek wordt, dan is de ‘sky the limit’. Er zijn zoveel producten te bestellen voor je hobby. Je kunt je eigen vrienden leger beginnen en bijvoorbeeld meedoen aan events op de Veluwe! Ook zijn er voor de wapens accessoires te koop, denk aan een scope of grenade launcher. Voor de technische ‘geeks’ onder ons, is het leuk om te weten dat je veel onderdelen ook los kunt kopen. Je moet je wel aan de krachtlimiet houden van wat volgens de wet mag.

Airsoft events

Zowel in Nederland als in België zijn airsoft evenementen te vinden. Aan deze evenementen kun je deelnemen. Dit kan alleen, als team of bijvoorbeeld als bedrijfsfeestje. Voor iedereen is het een echte ervaring om een ‘echt’ replica wapen vast te houden. Wanneer je zo’n replica wapen in je handen houdt, dan is het moeilijk om nog te beseffen dat het om een replica gaat. Laat staan de kick die het geeft om zelf met een replica wapen te schieten. Op evenementen kun je dit naar hartenlust doen. Omdat je eigen achtertuin niet ideaal is, gaan liefhebbers naar dit soort evenementen. Je kunt naar de meeste evenementen mee als introducé, zodat je dit van dichtbij mee kunt maken. Je dient ouder te zijn dan 18 jaar en een goede zelfbeheersing te hebben. Net als het leger is airsoft niet voor iedereen. Voor mensen die snel agressief zijn of zichzelf niet onder controle hebben, is het niet geschikt. Met wapens werken is en blijft gevaarlijk en dient altijd in een gecontroleerde omgeving te gebeuren. Als jij twijfelt of je de verleiding kunt weerstaan van je geweer in het openbaar te gebruiken, dan kun je beter er ver vandaan blijven. Heb jij discipline en wil je een nieuwe sport ontdekken? Dan is een airsoft evenement bezoeken absoluut een keer aan te raden.